Oδηγία CSDR: Εναρμονίζονται τα Κεντρικά Αποθετήρια Τίτλων της Ευρώπης

Ασφαλέστεροι διακανονισμοί - Λιγότερη πολυπλοκότητα κανονισμών - Αυστηρότερες κυρώσεις, υψηλότερα πρόστιμα
Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου 2015 13:15
UPD:13:15
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

Θα υπάρχει πλέον ενιαίο πλαίσιο προληπτικής εποπτείας, αλλά και διαδικασίας αδειοδότησης (EU Passport). Επίσης κοινοί κανόνες δεοντολογίας και εταιρικής διακυβέρνησης, ενώ γίνεται υποχρεωτική η θέσπιση κατάλληλων διαδικασιών για κάλυψη κινδύνων.

Από την έντυπη έκδοση

Εναρμόνιση ρυθμίσεων ως προς τη λειτουργία του διακανονισμού, αλλά και εναρμόνιση των κανόνων λειτουργίας των Κεντρικών Αποθετηρίων Τίτλων περιλαμβάνει η ευρωπαϊκή οδηγία CSDR, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα και θα τεθεί τους επόμενους μήνες σε εφαρμογή. Στόχος του νέου θεσμικού πλαισίου είναι καταρχάς η αύξηση της ασφάλειας του διακανονισμού στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο περιορισμός της κανονιστικής πολυπλοκότητας και, τέλος, η μείωση των στρεβλώσεων του ανταγωνισμού, δεδομένου ότι οι απαιτήσεις πλέον θα είναι πανομοιότυπες για όλα τα Κεντρικά Αποθετήρια.

Για πρώτη φορά, μέσω της CSDR υπάρχει κοινός ορισμός της έννοιας και του σκοπού του Κεντρικού Αποθετηρίου, εναρμονισμένοι κανόνες οργάνωσης, λειτουργίας και διαφάνειας, ενιαίο πλαίσιο προληπτικής εποπτείας, αλλά και διαδικασίας αδειοδότησης (EU Passport).

Θα υπάρχουν πλέον κοινοί κανόνες δεοντολογίας και εταιρικής διακυβέρνησης, ενώ γίνεται υποχρεωτική η θέσπιση κατάλληλων διαδικασιών για κάλυψη κινδύνων. Η χορηγούμενη άδεια παύει να έχει εθνική εμβέλεια και αποκτά ευρωπαϊκή, οπότε θα υπάρχει δικαίωμα παροχής υπηρεσίας Κεντρικού Αποθετηρίου Τίτλων (ΚΑΤ) σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., χωρίς να απαιτείται νέα άδεια. Οι εκδότες θα μπορούν στο εξής να καταχωρίζουν τους τίτλους σε οποιοδήποτε ΚΑΤ έχει αδειοδοτηθεί στην Ε.Ε.

ΙΟΥΛΙΑ ΖΑΦΟΛΙΑ - [email protected]

Ολόκληρο το άρθρο στη Ναυτεμπορική



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα