Fortis : 37% αύξηση των κερδών το δ' τρίμηνο

Πέμπτη, 11 Μαρτίου 2004 09:35

ΑΥΞΗΣΗ σε ποσοστό της τάξης του 37% σημείωσαν το τέταρτο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης εταιρείας χρηματο-οικονομικών υπηρεσιών της Βρετανίας, Fortis, αποτέλεσμα των επενδύσεών της σε μετοχές.

Τα καθαρά της κέρδη αναρριχήθηκαν στα 849 εκατ. ευρώ ( 1,04 δισ. δολ.) από 619 εκατ. ευρώ που ήταν πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σχετική της ανακοίνωση. Η εταιρεία θα διανείμει μέρισμα για τη χρήση του 2003, 92 σεντς ανά μετοχή υψηλότερο κατά 4,5% σε σύγκριση με τη χρήση του 2002.

Η Fortis ευνοήθηκε από την άνοδο των μετοχών στα Χρηματιστήρια μετά από τρία χρόνια πτώσης, που οδήγησαν τις επενδύσεις της στα «κόκκινα». Ο επικεφαλής της εταιρείας, Anton van Rossum, ο οποίος βρίσκεται υπό απόλυση εξ αιτίας της μείωσης των κερδών σε ποσοστό 80% το 2002, πουλάει περιουσιακά στοιχεία και μειώνει τις θέσεις εργασίας, προκειμένου να τονώσει τα κέρδη.

«Οι ίδιες δυνάμεις οι οποίες ώθησαν στη βελτίωση της θέσης μας κατά τα τέλη του δευτέρου εξαμήνου του 2003 θα συνεχίσουν να επιδρούν θετικά στα αποτελέσματά μας και το 2004», αναφέρει ο van Rossum σε γραπτή του δήλωση, συμπληρώνοντας ότι η εταιρεία θα έχει υψηλότερα λειτουργικά κέρδη.

Τον περασμένο μήνα η εταιρεία αύξησε τις πωλήσεις μετοχών του τμήματός της στις ΗΠΑ κατά 2,02 δισ. δολ., ενώ πούλησε και το τμήμα της τον περασμένο Οκτώβριο στην Ισπανία αντί 255 εκατ. ευρώ.

Από τις επενδύσεις της σε μετοχές η Fortis κέρδισε το τέταρτο τρίμηνο του 2003 274 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη της σχεδόν διπλασιάστηκαν.

Χθες η εταιρεία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να ανανεώσει το συμβόλαιο του Rossum για τρία ακόμη χρόνια τον Μάϊο. Σημειώνεται ότι η βελγική εφημερίδα De Tijd, ανέφερε σε ρεπορτάζ της τον Ιανουάριο, ότι η διοίκηση σχεδιάζει να τον απολύσει.

Οι μετοχές της Fortis κέρδισαν ποσοστό 17% φέτος, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να φθάνει περίπου τα 24 δισ. ευρώ. Η μετοχή της υποχώρησε 5,1% πέρυσι και είχε τη δεύτερη χειρότερη επίδοση μεταξύ των 81 μετοχών που απαρτίζουν τον δείκτη Bloomberg Europe Banks and Financial Services Index.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα