Μεγάλη πτώση στα χρηματιστήρια της Ευρώπης

Πέμπτη, 11 Μαρτίου 2004 10:15
UPD:10:25

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ απώλειες καταγράφουν κατά τα πρώτα λεπτά των συναλλαγών οι ευρωπαϊκές μετοχές μετά τη νέα χθεσινή πτώση της Wall Street http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/03/11/885322.htm και τις έντονες ανησυχίες που προκάλεσε μπαράζ εκρήξεων στη Μαδρίτη.

Όπως μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, οι νεκροί από τις βομβιστικές επιθέσεις σε τουλάχιστον τρεις αμαξοστοιχίες στη Μαδρίτη ανέρχονται σε 60. Εκπρόσωπος της ισπανικής πυροσβεστικής υπηρεσίας τόνισε πάντως ότι μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος 15 επιβατών, ενώ δεκάδες είναι οι τραυματίες .

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έχει διαμορφωθεί στις 4.512,7 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,7%, στο Αμστερνταμ ο δείκτης AEX στις 350,11 μονάδες με απώλειες 1,24% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 3.955,9 μονάδες μειωμένος σημαντικά κατά 2,2%.

Λόγω τεχνικού προβλήματος στο Euronext δεν υπάρχει ένδειξη για την τιμή του δείκτη CAC 40 στο Παρίσι.

Οι δείκτες Dow Jones και Standard & Poor’s κατέγραψαν χθες τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση σε διάστημα τεσσάρων και πλέον μηνών, ενώ ο Nasdaq παρέμεινε και χθες κάτω από το επίπεδο των 2.000 μονάδων. Σημειώνεται ότι οι απώλειες των παραπάνω δεικτών διευρύνθηκαν μετά τη λήξη των συνεδριάσεων στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης.

Αρνητικό αντίκτυπο στην επενδυτική ψυχολογία είχε και η απρόσμενη διόγκωση του εμπορικού ελλείμματος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής τον Ιανουάριο http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/03/11/885188.htm .

«Το εμπορικό έλλειμμα αποτελεί την Αχίλλειο πτέρνα της οικονομικής ανάκαμψης στις ΗΠΑ», δήλωσε στη βρετανική “Financial Times” αναλυτής της Atlantic Equities. «Προϋποθέσεις για τη συρρίκνωσή του είναι η περαιτέρω εξασθένηση του δολαρίου και η επιτάχυνση του αναπτυξιακού ρυθμού της παγκόσμιας οικονομίας».

Σε ό,τι αφορά τα επιχειρηματικά νέα, ο βελγικός όμιλος χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Fortis ανακοίνωσε σήμερα ότι τα κέρδη του αυξήθηκαν κατά 37% στο τέταρτο τρίμηνο ανερχόμενα στα 849 εκατ. ευρώ (1,04 δισ. δολ.) από 619 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2002. Το μέρισμα που θα διανείμει στους μετόχους για την περυσινή χρήση διαμορφώνεται στα 92 σεντς ανά μετοχή αυξημένο κατά 4,5% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρήση. Ωστόσο, η μετοχική τιμή της εταιρείας υποχωρεί κατά 1,2%.

Εξάλλου, η Goldman Sachs αναθεώρησε προς τα κάτω κατά 17% την προηγούμενη πρόβλεψή της σε ό,τι αφορά τα κέρδη ανά μετοχή της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen για την τρέχουσα χρήση. Η μετοχή της σημειώνει πτώση 2,29%.

Η υπ’ αριθμόν ένα αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης ανακοίνωσε τη Δευτέρα σχέδια για την περικοπή 5.000 θέσεων εργασίας, ενώ παράλληλα προειδοποίησε για υποτονικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο πρώτο τρίμηνο στον απόηχο της υποχώρησης της κερδοφορίας την περασμένη χρονιά http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/03/10/884811.htm .

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στη δυτική Ευρώπη αυξήθηκαν το Φεβρουάριο για πρώτη φορά σε διάστημα πέντε μηνών χάρη στην εισαγωγή νέων μοντέλων και στην αισιοδοξία για τις προοπτικές της οικονομίας.

Το μερίδιο των ιαπωνικών αυτοκινητοβιομηχανιών στην ευρωπαϊκή αγορά διευρύνθηκε στο 13%. Οι πωλήσεις της Renault αυξήθηκαν κατά 2,9%. Μεγαλύτερη άνοδο, της τάξεως του 4,9%, σημείωσαν οι πωλήσεις της ιταλικής Fiat, ενώ οι πωλήσεις της Volkswagen μειώθηκαν κατά 1,1%. Πτώση (1,8%) σημείωσαν και οι πωλήσεις της γαλλικής Peugeot. Τη μεγαλύτερη κάμψη (6,2%) εμφάνισαν οι πωλήσεις της DaimlerChrysler.

Η βρετανική ασφαλιστική εταιρεία Royal & Sun Alliance ανακοίνωσε ότι στο σύνολο της περυσινής χρήσης τα λειτουργικά της κέρδη υποχώρησαν στα 140 εκατ. λίρες από 226 εκατ. λίρες. Η μετοχική της τιμή σημειώνει σημαντική πτώση κατά 9,5%.

Τέλος, τα προ φόρων κέρδη της Intercontinental Hotels διαμορφώθηκαν πέρυσι στα 244 εκατ. λίρες από 258 εκατ. λίρες.

Στις 15:30 (ώρα Ελλάδος) θα ανακοινωθούν στις ΗΠΑ τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τις προβλέψεις αναλυτών, οι εν λόγω πωλήσεις αυξήθηκαν τον περασμένο μήνα κατά 0,6% έναντι πτώσης 0,3% τον Ιανουάριο.

Την ίδια ώρα θα δοθούν επίσης στη δημοσιότητα τα στοιχεία για τις νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας, οι οποίες εκτιμάται ότι στην εβδομάδα μέχρι τις 3 Μαρτίου διαμορφώθηκαν στις 343.000 από 345.000 το αμέσως προηγούμενο επταήμερο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα