Market Beat: Η ορατότητα γύρω από την ελληνική περίπτωση «αναβάλλεται» ως τις 16/2

Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου 2015 10:06
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Οι επενδυτές διεθνώς μετράνε μέρες και τη ροή των ειδήσεων γύρω από την Ελλάδα. Μεγάλοι Οίκοι της βιομηχανίας των επενδύσεων αποτυπώνουν τις επιπτώσεις στο κοινό νόμισμα από την περιδίνηση του ελληνικού προβλήματος χρέους.  Οι λεπτομέρειες από το Eurogroup που άρχισαν να διαρρέονται από διαφορετικά κέντρα της Ευρώπης αναφέρουν ότι ήταν πολύ κοντά στην απόφαση να εκδώσουν κοινό ανακοινωθέν. Αλλά η ελληνική πλευρά δεν συμφώνησε τελικά και αυτό που είναι ξεκάθαρο ήταν πως η απουσία κοινού ανακοινωθέντος υποδηλώνει αδιαλλαξία εκ μέρους των δυο πλευρών.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η Barclays στο πρωινό σχόλιό της που παρατίθεται πιο κάτω προβλέπει να πέσει το ευρώ πριν το τέλος του έτους στο 1:1. Είναι σαφές ότι η ημερήσια στρατηγική στο ΧΑ χθες, σήμερα αλλά και ως τη Δευτέρα, ήταν είναι και θα είναι να τηρηθεί μια άτυπη στάση αναμονής, εωσότου υπάρξουν τα πρώτα ξεκάθαρα σημάδια από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδος και επίσημων πιστωτών. Άλλωστε, από την ημέρα της προκήρυξης των πρόωρων εκλογών, παραμονές του νέου έτους, εγχώριοι και ξένοι θεσμικοί αναφέρουν σε όλους τους τόνους ότι οι προοπτικές της ελληνικής κεφαλαιαγοράς συνδέονται άμεσα με τη σχέση που θα έχει η Ελλάδα με τους πιστωτές της. 

Χθες στο ταμπλό αποτυπώθηκαν οι αρνητικές επιπτώσεις από τις συνεχείς προειδοποιήσεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης τόσο για τη χώρα, όσο και για τον τραπεζικό κλάδο. Την Τρίτη οι οίκοι αξιολόγησης Fitch και Standard & Poor's έθεσαν με τη σειρά τους υπό παρακολούθηση με αρνητική προοπτική την αξιολόγηση των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών. Σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους επίσημους πιστωτές της διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι συνθήκες χρηματοδότησης και ρευστότητας του ελληνικού τραπεζικού κλάδου ενδεχομένως να επιδεινωθούν, αναφέρουν οι δύο οίκοι.

Το CNBC ανέφερε αργά την Τετάρτη ότι υπήρξε μια συμφωνία επί της αρχής ανάμεσα στην Ελλάδα και τις άλλες κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ, αυξάνοντας την όρεξη για ανάληψη κινδύνου για λίγο. Ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου δήλωσε επίσης πως οι ομόλογοί του, της ευρωζώνης, συμφώνησαν σε ένα δρόμο προς το μέλλον για να ασχοληθούν με τα προβλήματα χρηματοδότησης στην Ελλάδα.

Παρόλα αυτά, η κατάσταση δεν φαίνεται καθόλου σαφής με το Reuters να αναφέρει ότι δεν υπήρξε καμία συμφωνία ακόμη και οι Έλληνες κυβερνητικοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει παράταση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης.

Πολλοί αναλυτές κρατούνται ήδη όμηροι από το ελληνικό πρόβλημα αγνοώντας όλα τα είδη των υπολοίπων ειδήσεων, όπως για παράδειγμα τις καλές οικονομικές ειδήσεις στον τομέα της απασχόλησης. Κανείς δεν επιθυμεί να υπάρξει μια προχειρότητα σε μια πιθανή ελληνική έξοδο, η οποία θα διαταράξει τις αγορές τώρα που αναμένεται ένα νέο ξεκίνημα στην εύθραυστη ευρωπαϊκή οικονομία. Οι συμμετέχοντες στην αγορά περιμένουν τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αργότερα σήμερα, για να διαπιστώσουν εάν στην πραγματικότητα οι διαπραγματεύσεις επί του ελληνικού χρέους προχωρούν.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Στάση αναμονής επί των εξελίξεων στην Ευρώπη, τήρησε η Wall Street την Τετάρτη, με τους δείκτες να κλείνουν με μικτά πρόσημα, μετά από μια συνεδρίαση με χαμηλούς όγκους συναλλαγών, καθώς εξελισσόταν το έκτακτο Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα. 

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,04% στις 17.862,14 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτηςNasdaq σημείωσε κέρδη 0,28% στις 4.801,18 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε πτωτικά κατά 0,01% στις 2.068,53 μονάδες.

Στο ταμπλό, η PepsiCo ενισχύθηκε κατά 2,5%. Η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη 87 σεντς ανά μετοχή, ενώ τα προσαρμοσμένα προ φόρων κέρδη ανήλθαν σε 1,12 δολάρια ανά μετοχή, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Η Apple συνέχισε την ανοδική της πορεία και σήμερα, κλείνοντας στο +2,34%, προσφέροντας ισχυρή στήριξη στο δείκτη Nasdaq, στον απόηχο των εντυπωσιακών αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε για το τέταρτο τρίμηνο του 2014. Κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2014 η Apple παρουσίασε ρεκόρ κερδοφορίας στα επιχειρηματικά χρονικά, αγγίζοντας τα 18 δισ. δολάρια. 

Η Rite Aid σημείωσε άνοδο 6,6%, μετά τη συμφωνία που πέτυχε για την εξαγορά της EnvisionRX έναντι του ποσού των 2 δισ. δολαρίων. Στον αντίποδα, απώλειες που έφτασαν το 24,3% σημείωσε η Pier 1 Imports, μετά την υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για τα κέρδη του 2015.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, στα 18 δισ. δολάρια διευρύνθηκε το έλλειμμα στον αμερικανικό ομοσπονδιακό προϋπολογισμό για τον Ιανουάριο, καταγράφοντας αύξηση 8 δισ. έναντι του Ιανουαρίου του 2014.

ΕΥΡΩΠΗ

Αρνητικά ήταν τα πρόσημα που επικράτησαν στις ευρωπαϊκές αγορές χθες, αποτυπώνοντας τις ανησυχίες τους για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το έκτακτο Eurogroup, ενώ αντίρροπες δυνάμεις εκδηλώθηκαν εν μέσω ανακοίνωσης αποτελεσμάτων από τις εισηγμένες.

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,16% στις 6.818 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,02% στις 10.752 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,35% στις 4.679 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε πτώση 0,25% στις 371,34 μονάδες.

Στο ταμπλό, η ING Groep σημείωσε κέρδη 4,3%, μετά την ανακοίνωση ότι προχωρά στην καταβολή μερίσματος στους μετόχους της, για πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Επίσης, η Reckitt Benckiser ενισχύθηκε κατά 3,4%, καθώς παρουσίασε σχέδιο μείωσης του λειτουργικού κόστους, ώστε να θωρακιστεί ο ισολογισμός της από τις δυσχερείς συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στο λιανεμπόριο.

Στον αντίποδα, η Tullow Oil υποχώρησε κατά 9,5%. Η εταιρεία ανακοίνωσε την αναστολή καταβολής μερίσματος, εξαιτίας των αρνητικών αποτελεσμάτων του 2014, λόγω της πτώσης της τιμής του πετρελαίου. Στο -6,7% βρέθηκε και η Telenor, η οποία εκτιμά ότι το περιθώριο κέρδους δεν θα ξεπεράσει το 35% των πωλήσεων το 2015, από 35,4% που είχε διαμορφωθεί το 2014

ΧΑ

Έντονα πτωτικές τάσεις επικράτησαν χθες στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με τους επενδυτές να προχωρούν σε ρευστοποίηση των χθεσινών κερδών τους, ενόψει της αβέβαιης έκβασης του έκτακτου Eurogroup για την Ελλάδα. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 4,02% στις 793,09 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 822,77 μονάδες και η χαμηλότερη στις 786,48. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 42,50% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τρίτης, διαμορφούμενη στα 78,86 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 4,82 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις. 

Είναι σαφές ότι η ημερήσια στρατηγική σήμερα ήταν να ρευστοποιηθούν τα κέρδη της χθεσινής εντυπωσιακής ανόδου και να τηρηθεί μια άτυπη στάση αναμονής εωσότου υπάρξουν τα πρώτα ξεκάθαρα σημάδια από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδος και επίσημων πιστωτών. Άλλωστε, από την ημέρα της προκήρυξης των πρόωρων εκλογών, παραμονές του νέου έτους, εγχώριοι και ξένοι θεσμικοί αναφέρουν σε όλους τους τόνους ότι οι προοπτικές της ελληνικής κεφαλαιαγοράς συνδέονται άμεσα με τη σχέση που θα έχει η Ελλάδα με τους πιστωτές της. 

Οι έντονες διακυμάνσεις δεν έλειψαν, ενδεικτικό της νευρικότητας που επικρατεί στην αγορά, η οποία ωστόσο καταφέρνει να διατηρείται σε επαφή με τις 800 μονάδες, χωρίς να κάνει το αποφασιστικό άλμα για να τις αφήσει πίσω της. Κάθε εξέλιξη ή πληροφορία που βγαίνει από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων αλλάζει τις ισορροπίες, προκαλώντας έντονες διακυμάνσεις και επιφέροντας καίριο πλήγμα στην επενδυτική εμπιστοσύνη. 

Στο μεταξύ, την Τετάρτη είδαμε και τις αρνητικές επιδράσεις από τις συνεχείς προειδοποιήσεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης τόσο για τη χώρα όσο και για τον τραπεζικό κλάδο. Υπενθυμίζεται ότι χτες οι οίκοι αξιολόγησης Fitch και Standard & Poor's έθεσαν με τη σειρά τους υπό παρακολούθηση με αρνητική προοπτική την αξιολόγηση των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών. Σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους επίσημους πιστωτές της διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι συνθήκες χρηματοδότησης και ρευστότητας του ελληνικού τραπεζικού κλάδου ενδεχομένως να επιδεινωθούν, αναφέρουν οι δύο οίκοι.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο τραπεζικός κλάδος βρέθηκε από τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης υπό ασφυκτικό κλοιό πιέσεων, με τον ειδικό δείκτη να κλείνει με απώλειες 5,03% στις 663,29 μονάδες. Η Alpha Bank έκλεισε με απώλειες 8,13% στα 0,305 ευρώ, έχοντας διακινήσει 50,12 εκατ. τεμάχια, η Εθνική ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο -9,09% και στο 1 ευρώ, με τον όγκο στα 17,3 εκατ. τεμάχια και η Πειραιώς σταμάτησε στο -3,16% και στα 0,582 ευρώ. Μοναδική εξαίρεση η Eurobank, η οποία έκλεισε στο +2,05% και στα 0,149 ευρώ, ενώ απορρόφησε περίπου 69 εκατ. τεμάχια ια τις συναλλαγές της. 

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 3,93% στις 235,13 μονάδες, με μόνες τη Eurobank (+2,05%) και την Coca Cola HBC (+0,33%) να κλείνουν θετικά. Από την άλλη, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Jumbo (-11,19%),  της ΔΕΗ  (-6,91%), της ΓΕΚ Τέρνα (-4,95%), των Ελληνικών Πετρελαίων (-4,93%), της Aegean (-4,76%), της Motor Oil (-4,75%), της Folli Follie (-4,41%), του ΟΠΑΠ (-4,17%) και της MIG (-4,12%).

Ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης μειώθηκε σε ποσοστό 3,61%, έχοντας τις Fourlis (-8,9%), Λάμδα (-5,97%), Αττικής (-5,97%), ΟΛΘ (-5,57%) και Χαλκορ (-5,06%) με σημαντικές απώλειες. Των ρευστοποιήσεων διεσώθηκαν οι μετοχές των Πλαστικά Θράκης (+2,50%) και Ικτίνος (+1,75%).

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των  Οικιακών Αγαθών (-10,91%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Χημικών (+2,67%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 29 κινήθηκαν ανοδικά, 85 καθοδικά, ενώ η τιμή 13 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Η στήλη από την περασμένη εβδομάδα υποστήριξε ότι θα προτιμούσε να δούμε πρώτα μια διπλή εγγραφή των χαμηλών που πρόσφατα ορίστηκαν με τη συνεδρίαση της μεγάλης βουτιάς με τον 25άρη στις 210 μονάδες άλλη μια φορά. Γιατί τότε θα φανεί καθαρά πως τα επίπεδα τιμών που προεξοφλούν το 2015 το χειρότερο σενάριο είναι για τον 25άρη των τραπεζών γύρω από τις 210 μονάδες και όχι χαμηλότερα. Η παρατήρηση γίνεται αφού διαπιστώσαμε πως αρκετοί αναλυτές επιμένουν στο σενάριο Grexit και συνεπώς εύκολα μια αρνητική ρητορική και οι ανησυχίες για τα σφικτά χρονικά περιθώρια μπορούν να το φέρουν πάλι μπροστά.

Στο τέλος δε του σχολίου της Δευτέρας για την τεχνική ανάλυση καταλήγαμε με τη θέση του Μ Χατζηδάκη της Beta Sec: «Παρά τις έντονες και νευρικές αντιδράσεις, το αποτέλεσμα της εβδομάδας ήταν μάλλον μια αντίδραση η οποία απλώς αποφόρτισε την έντονη υποτιμητική εικόνα που είχε διαμορφωθεί στους ταλαντωτές. Φαίνεται ακόμα ότι η επιστροφή των τιμών στα επίπεδα των 711 μονάδων και η δοκιμασία των 660 μονάδων παραμένει το βασικό σενάριο που βρίσκεται σε ισχύ».

 Η χθεσινή δυναμική επανέφερε σε ισχύ όσα αναπτύξαμε την Τρίτη στις 10/2:

«Η οπτική της στήλης σχετικά με την εποχή εκείνη είναι ότι στατιστικά χώρισε σε δυο στατιστικά διακριτές ζώνες, το διάσημα από τις 226 μονάδες ως το κατώτερο του βίου του στις 167,93 μονάδες, που σημειώθηκαν στις 5/6/2012.

Η ανώτερη έχει κάτω όριο τις 206 αν και μια υπερβολή μπορεί να επιτρέψει εγγραφή ως και τις 202 μονάδες και ανώτερο τις 226. Από αυτά γίνεται σαφές πως θεωρούμε ότι ο δείκτης ακούμπησε χθες το άνω όριό της και ή θα αντιδράσει ανοδικά ή θα περάσει για καλά στην ζώνη που αναφέραμε. Κάτω από τις 206 μονάδες και ως τις 168 χονδρικά έχουμε την τελευταία ζώνη, που αν και μεγαλύτερη την έχει διανύσει ο 25άρης και στο κάτω και στο πάνω σε λίγες συνεδριάσεις.

Αξίζει να υπογραμμίσουμε πως η συνισταμένη των επενδυτικών επιλογών τους τελευταίους 12 μήνες και ειδικότερα το τελευταίο τρίμηνο έχει ορίσει ως επίπεδο στήριξης για τον 25άρη, με διπλή εγγραφή, εκείνο των 209 μονάδων που ήταν ελάχιστο στην συνεδρίαση της 28/12 και 29/12. Δηλαδή τα φίλτρα των αλλαγών στη σύνθεση του δείκτη τον ανάγκασαν να αναγνωρίσει στήριξη  4 ως 8 μονάδες ψηλότερα από εκείνη που έδιναν οι συναλλαγές του 2012. Ωστόσο η ύπαρξη των δύο ζωνών είναι διακριτή και νομίζουμε ότι για την ώρα με αυτές καθορίζουν τις επιλογές των στοιχημάτων τους οι επενδυτές στα παράγωγα». 

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές και το ευρώ υποχώρησαν σήμερα Πέμπτη, καθώς οι αγορές στράφηκαν  προς την πλευρά των επιφυλάξεων όσο είναι σε εξέλιξη ο μαραθώνιος των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων για το χρέος της Ελλάδας εν μέσω αντικρουόμενων τίτλων ειδήσεων σχετικά με την πρόοδο στις συνομιλίες.

Η αβεβαιότητα αναμένεται να τονιστεί με μια μικτή εικόνα στο άνοιγμα στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές με εκείνους που στοιχηματίζουν για τη μεταβολή στην έναρξη να προβλέπουν ο FTSE της Βρετανίας να μειωθεί κατά -0,1%, ο DAX της Γερμανίας να ανέβει κατά 0,3% και να έχει επίπεδο ξεκίνημα ο CAC της Γαλλίας.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας έπεσε 0,5% από μια ευρεία πτώση στις αγορές από την Αυστραλία ως την Κίνα. Ο Nikkei της Ιαπωνίας φαίνεται να αντιστέκεται στην γενική τάση και κέρδιζε 1,9% στο πρώτο μέρος, χάρη σε μια σημαντική υποτίμηση του γιεν.

Το CNBC ανέφερε αργά την Τετάρτη ότι υπήρξε μια συμφωνία επί της αρχής ανάμεσα στην Ελλάδα και τις άλλες κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ, αυξάνοντας την όρεξη για ανάληψη κινδύνου, για λίγο. Ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου δήλωσε επίσης πως οι ομόλογοί του, της ευρωζώνης, συμφώνησαν σε ένα δρόμο προς το μέλλον για να ασχοληθούν με τα προβλήματα χρηματοδότησης στην Ελλάδα.

Παρόλα αυτά, η κατάσταση δεν φαίνεται καθόλου σαφής με το Reuters να αναφέρει ότι δεν υπήρξε καμία συμφωνία ακόμη και οι Έλληνες κυβερνητικοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει παράταση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης.

Πολλοί αναλυτές κρατούνται ήδη όμηροι από το ελληνικό πρόβλημα αγνοώντας όλα τα είδη των υπολοίπων ειδήσεων, όπως για παράδειγμα τις καλές οικονομικές ειδήσεις στον τομέα της απασχόλησης. Κανείς δεν επιθυμεί να υπάρξει μια προχειρότητα στην ελληνική έξοδο η οποία θα διαταράξει τις αγορές τώρα που αναμένεται ένα νέο ξεκίνημα στην εύθραυστη ευρωπαϊκή οικονομία. Οι συμμετέχοντες στην αγορά περιμένουν τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αργότερα σήμερα για να διαπιστώσουν εάν στην πραγματικότητα οι διαπραγματεύσεις επί του ελληνικού χρέους προχωρούν.

Στις αγορές συναλλάγματος, το ευρώ βυθίζεται καθώς η αγορά προσπάθησε να αφομοιώσει τις εξελίξεις, με ολίσθηση 0,2% στα 1,1311 δολάρια από το υψηλό των 1,1353 δολαρίων.

Το δολάριο διαπραγματεύθηκε στα 120,27 γιεν. Το δολάριο Αυστραλίας υποχώρησε μετά τα στοιχεία για μείωση στις νέες θέσεις εργασίας και τις αυξημένες προοπτικές για περαιτέρω χαλάρωση από την Αποθεματική Τράπεζα της Αυστραλίας.

Το αργό πετρέλαιο ανέκαμψε γιατί σύγκρουση στην Ουκρανία κλιμακώθηκε και η Σαουδική Αραβία και ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom συζήτησαν τη συνεργασία μεταξύ του ΟΠΕΚ και των παραγωγών του πετρελαίου σε χώρες εκτός ΟΠΕΚ.

Η τιμή του Αργού των ΗΠΑ ήταν πάνω +1,3% στα 49,45 δολάρια το βαρέλι, μετά την πτώση κατά -3% στη διάρκεια της νύχτας, γιατί τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Νίκος Καυκάς της Merit ΑΧΕΠΕΥ

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών έχουν οδηγήσει την βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα του Τραπεζικού κλάδου στα επίπεδα του Οκτωβρίου 2013, επισημαίνει ο Νίκος Καυκάς. Παρόμοια είναι η εικόνα και των μετοχών της πραγματικής οικονομίας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μερικές φορές ιλιγγιώδεις διακυμάνσεις ακόμα και για τους επαγγελματίες της Αγοράς.

Οι ενδείξεις σύγκλισης που όντως εντοπίζουμε, κυρίως από την Ελληνική πλευρά, δεν προεξοφλούν την επιτυχία του εγχειρήματος εξεύρεσης μιας κοινώς αποδεκτής λύσης άμεσα, αλλά ενδεχομένως να οδηγήσουν σε μία υπό όρους συμφωνία χρονικής παράτασης των διαπραγματεύσεων. Αν και σε αυτή την περίπτωση ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. θα αναπνεύσει αέρα ανόδου, δεδομένης και της ελκυστικότητας των αποτιμήσεων, ο στόχος δεν μπορεί να προκαθοριστεί καθώς ο «διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες ενός πιθανού συμβιβασμού».

Ωστόσο, πρέπει να σημειώσουμε ότι η διατήρηση της ζώνης των 800-750 μονάδων, δείχνει ότι καταγραφή νέων χαμηλών, ήτοι κάτω από τις 700 μονάδες, θα πραγματοποιηθεί μόνο αν επιβεβαιωθεί ρήξη με τους Εταίρους μας, ή αν προκύψει θέμα χρηματοδότησης της Χώρας.

Ο Κώστας Φέγγος της Versal ΑΕΠΕΥ

Οι έντονες διακυμάνσεις συνεχίζονται, με τον Γενικό Δείκτη τη μια να πέφτει 6% και την άλλη να ανεβαίνει 7%, ενώ διακυμάνσεις της τάξης του 20% για πολλές μετοχές και κυρίως τις Τράπεζες, έχουν αρχίσει να θεωρούνται φυσιολογικές. Οι διακυμάνσεις είναι εν πολλοίς απρόβλεπτες, αλλά το γεγονός ότι οι πτώσεις εναλλάσσονται με ανόδους σημαίνει ότι υπάρχουν ακόμα κεφάλαια πρόθυμα να τοποθετηθούν, έστω και σε απόλυτα βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, ή να στηρίξουν τις θέσεις τους στο Χ.Α.

Μια άλλη παρατήρηση είναι ότι η πτώση οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στην πτώση του δείκτη των Τραπεζών, που αναγκάστηκε να κάνει "split" για να διατηρηθεί σε κάποια λογικοφανή επίπεδα, ενώ πολλές μετοχές κυρίως βιομηχανικές και εξαγωγικού χαρακτήρα, διατηρούν υψηλά επίπεδα τιμών και προσφέρουν καλές αποδόσεις σε όσους τις επέλεξαν.

Με τη διαπραγμάτευση για το μέλλον της Χώρας να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και εν μέσω εξαιρετικά τεταμένου κλίματος, κάθε πρόβλεψη είναι επισφαλής.

Οι μετοχές πέφτουν, αλλά δεν «κουρεύονται» με πολιτικές αποφάσεις, ενώ τα μετρητά δεν πέφτουν, αλλά «κουρεύονται» ή υποτιμώνται. Τέλος, οι μετοχές είναι τίτλοι κυριότητας πραγματικών αξιών και επηρεάζονται θετικά από νομισματικές υποτιμήσεις.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Η περιδίνηση στην Ελληνική περίπτωση, έθεσε το ευρώ υπό πίεση

Η συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα κατέληξε σε αδιέξοδο στη διάρκεια της νύχτας. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν την ερχόμενη Δευτέρα. Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα και οι εταίροι της ΟΝΕ έχουν ένα ισχυρό κίνητρο για να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με ένα χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ πρόγραμμα, φαίνονται ριζικά αντίθετοι σε πολλά θέματα πολιτικής. Πιστεύουμε ότι η πιθανότητα μιας ελληνικής εξόδου είναι τώρα μεγαλύτερη από ό, τι σε οποιοδήποτε σημείο από το 2012. Κατά τους επόμενους μήνες, αναμένουμε το ευρώ να ολισθήσει ως το τέλος του έτους προς μια  ισοτιμία έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, σύμφωνα με τις προβλέψεις μας. Ωστόσο, η επιδείνωση στην ελληνική κατάσταση θα μπορούσε φέρει το ευρώ στο επίπεδο του 1:1 πολύ νωρίτερα. Το ευρώ αρχικά ισχυροποιήθηκε σε αναμονή μιας συμφωνίας, αλλά αργότερα έχασε έδαφος και έπεσε στο 1,1313

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Για την ερχόμενη Δευτέρα στην τακτική συνεδρίαση του eurogroup παραπέμπεται η όποια συμφωνία Ελλάδας και δανειστών, μετά τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του οργάνου, όπου ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει την πρόταση της Αθήνας. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, η ελληνική πλευρά δέχθηκε ισχυρές πιέσεις να ζητήσει παράταση του τρέχοντος προγράμματος, (αλλά και ποσοτικοποιημένα στοιχεία τα οποία θα πρέπει να ελέγχονται) κάτι που αποτυπώθηκε και στη δυστοκία σύνταξης μιας κοινής ανακοίνωσης η οποία θα παρέπεμπε στη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Θα απαιτηθούν πολλές αμοιβαίες υποχωρήσεις για να φτάσουμε σε συμβιβασμό, δήλωσε ο υπουργός Oικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, αμέσως μετά την αποτυχημένη προσπάθεια του Εurogroup να υπάρξει μια κοινή ανακοίνωση για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί. «Η Ευρώπη ξέρει πάντα να βρίσκει λύσεις» «Είμαστε αισιόδοξοι γιατί η Ευρώπη ξέρει πάντα να βρίσκει λύσεις στα αδιέξοδα», είπε

Ολιγόμηνη συνεργασία με τον Οργανισμό Οικονομικής Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) με στόχο τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος αναμένεται να έχει η ελληνική κυβέρνηση όπως ανέφερε σε δηλώσεις του μετά το γεύμα εργασίας που είχε με τον γραμματέα του οργανισμού Άνχελ Γκουρία ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης. Υποδομές, δημόσιες προμήθειες, ανταγωνισμός, απλοποίηση αδειοδοτήσεις, αναβάθμιση της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι οι τομείς στους οποίους θα εστιαστεί μία νέα ολιγόμηνη συνεργασία με τον οργανισμό, εξήγησε ο υπουργός.

Στο 185% του ΑΕΠ αυξήθηκε το δημόσιο χρέος της χώρας το 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, τα οποία παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας. Ο αναπληρωτής υπουργός εξέφρασε την ανησυχία του για την αυξητική πορεία του χρέους το οποίο, όπως είπε, «είναι μη βιώσιμο και πρέπει να το απαλύνουμε». 

Υπερεκτίμηση των κερδών μετά φόρων για τις διαχειριστικές χρήσεις που έληξαν πριν από το 2013 διαπιστώθηκε στο πλαίσιο εσωτερικού ελέγχου στις δραστηριότητες του κλάδου Επαγγελματικής Ψύξης της Frigoglass στη Ν. Αφρική. Το γεγονός ήταν αποτέλεσμα εσκεμμένου επηρεασμού των λογιστικών στοιχείων από μέρους ανώτερων στελεχών της διοίκησης της τοπικής θυγατρικής και επιβάλλει την αναμόρφωση των ισολογισμών προηγούμενων χρήσεων, με σωρευτική επίδραση στην καθαρή θέση του ομίλου της Frigoglass κατά 7,4 εκατ. ευρώ την 31 Δεκεμβρίου 2014.

Την Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2015, μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, θα ανακοινώσει η Eurobank τα οικονομικά της αποτελέσματα για το έτος 2014. Την ίδια ημέρα θα ακολουθήσει τηλεφωνική ενημέρωση των αναλυτών στις 18:00.

Τη Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2015 θα ανακοινώσει η ΕΥΔΑΠ Α.Ε. τα οικονομικά της αποτελέσματα για το έτος 2014, ενώ η ετήσια ενημέρωση των αναλυτών θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 3 Απριλίου 2015. Η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη, 29 Απριλίου 2015.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Οι χαμηλότερες τιμές πετρελαίου και το αδύναμο ευρώ οδήγησαν σε βελτίωση των προοπτικών των γερμανικών επιχειρήσεων για τη φετινή χρονιά, σύμφωνα με έρευνα της Ομοσπονδίας Εμπορικών Επιμελητηρίων της Γερμανίας (DIHK). Η DIHK σημειώνει πως από την έρευνά της, στην οποία συμμετέχουν περισσότερες από 27.000 επιχειρήσεις, προκύπτει ότι η γερμανική οικονομία θα «τρέξει» φέτος με υψηλότερους αριθμούς απ’ ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί σχετικά με τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στις προσεχείς ημέρες δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιερ Γκραμένια μετά το πέρας του Eurogroup,σύμφωνα με το Reuters. Μάλιστα τόνισε πως δεν υπήρξε καμία σύγκρουση κατά την αποψινή συζήτηση.

Σε κερδοφόρο τροχιά επέστρεψε η UniCredit στο τέταρτο τρίμηνο του 2014, καθώς μειώθηκαν σημαντικά οι επισφάλειες. Η ιταλική τράπεζα  ανακοίνωσε καθαρά κέρδη ύψους 170 εκατ. ευρώ για το τελευταίο τρίμηνο της περσινής χρονιάς, έναντι ζημιών 15 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2013. Τα αποτελέσματα ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν κέρδη της τάξεως των 163 εκατ. ευρώ.

Δύο νέα εργαλεία – τον δικτυακό τόπο «Τα στατιστικά μας στοιχεία» και την εφαρμογή ECBstatsApp – εισήγαγε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), προκειμένου να διευκολύνει την πρόσβαση στα στατιστικά της στοιχεία. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο δικτυακός τόπος «Τα στατιστικά μας στοιχεία» αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τις εθνικές κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος προκειμένου να διευκολύνει, μέσω απεικονίσεων, την πρόσβαση σε βασικά στατιστικά στοιχεία για τη ζώνη του ευρώ και τις επιμέρους χώρες, καθώς και τη χρήση των στοιχείων αυτών.

Στην καταβολή μερίσματος στους μετόχους της προχωρά η ING Groep NV, για πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, μετά τη σημαντική αύξηση των κερδών της στο τέταρτο τρίμηνο. Η ολλανδική τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα καταβάλει συνολικό ποσό ύψους 470 εκατ. ευρώ, ή 0,12 ευρώ ανά μετοχή.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα