Για παράταση του ισχύοντος προγράμματος (μνημονίου) πιέζουν οι εταίροι την κυβέρνηση, παραμερίζοντας το αίτημα για πρόγραμμα «γέφυρα», ενώ παροτρύνουν την Αθήνα να υποβάλει σχετικό αίτημα το αργότερο μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του Εurogroup, στις 16 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες ζητείται από την κυβέρνηση να αποσύρει τη θέση της για ονομαστική διαγραφή του χρέους. Να δεσμευθεί επίσης σε πρωτογενή πλεονάσματα και σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, καθώς και στο ότι η χώρα θα παραμείνει στο ευρώ.
Ωστόσο, το μεγάλο ζητούμενο είναι η εξεύρεση λύσης μέχρι τη Δευτέρα σχετικά με την παράταση του ισχύοντος προγράμματος, δεδομένου ότι αυτό φαίνεται πως είναι το μεγαλύτερο αγκάθι.
Οι εταίροι επέμειναν στην ανάγκη να παρουσιάσει η κυβέρνηση ποσοτικοποιημένα στοιχεία τα οποία θα πρέπει να ελέγχονται, θέση την οποία υπογράμμισε ιδιαίτερα ο πρόεδρος της ομάδας Τόμας Βίζερ που εξέφρασε δυσαρέσκεια ακούγοντας τις γενικόλογες αναφορές του Ελληνα εκπροσώπου περί «μεγάλων προκλήσεων και συναραπαστικών καταστάσεων» που πρέπει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα.
Ωστόσο κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά δεν αποδέχθηκε την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, διευκρινίζοντας πως δεν υπήρξε συμφωνία στο αποψινό Eurogroup.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η ελληνική πλευρά θεμελίωσε με επιχειρήματα την αποτυχία των μνημονίων και έθεσε επί τάπητος το θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης και του δημοσίου χρέους.
«Παράταση του μνημονίου δεν γίνεται αποδεκτή. Θα συνεχιστεί η διαβούλευση με σκοπό την αμοιβαία επωφελή συμφωνία διευκρινίζουν πηγές αυτές.