ΙΟΒΕ: Ελαφρά υποχώρηση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος

Οι εξελίξεις στους κύριους τομείς
Πέμπτη, 11 Μαρτίου 2004 15:41
UPD:15:44

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα μειώθηκε οριακά το Φεβρουάριο του 2004 έναντι του Ιανουαρίου, παραμένει ωστόσο υψηλότερος από τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ε.Ε. και την ευρωζώνη σταθεροποιήθηκε το Φεβρουάριο. Καταγράφεται σαφής άνοδος του δείκτη στην Δανία (0,6 μονάδες) και την Ιρλανδία (0,5 μονάδες), ενώ ακολούθησε η Γερμανία και η Ισπανία. Αντίθετα πτωτική ήταν η πορεία του δείκτη στην Γαλλία και την Ιταλία και παρέμεινε αμετάβλητος στην Μ. Βρετανία.

Οι εξελίξεις στους κύριους τομείς της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τις Μηνιαίες Ερευνες Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ, που διεξήχθησαν τον Φεβρουάριο, ήταν οι ακόλουθες:

Βιομηχανία: Βελτίωση των προβλέψεων

Το Φεβρουάριο η βελτίωση των προσδοκιών των επιχειρήσεων για την πορεία της δραστηριότητας τους οδήγησε σε ελαφρά άνοδο του Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών για τρίτο κατά σειρά μήνα. Η βελτίωση του κλίματος οφείλεται στις πιο αισιόδοξες προβλέψεις που διατυπώνονται για την παραγωγή, τις πωλήσεις και τις εξαγωγές, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιχειρήσεων, οι παραγγελίες τους προσεγγίζουν το «κανονικό για την εποχή επίπεδο. Οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα (έξι), ενώ το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού υποχώρησε έναντι του Ιανουαρίου. Τον Φεβρουάριο οι προβλέψεις των βιομηχανικών επιχειρήσεων για τις τιμές είναι ανοδικές αποδυναμωμένες όμως ελαφρά έναντι του Ιανουαρίου: Το 76% του συνόλου προβλέπει στασιμότητα, το 18% άνοδο και το 6% πτώση των τιμών τους προσεχείς μήνες.

Κατασκευές: Αμετάβλητο το κλίμα

Τον Φεβρουάριο ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στον κατασκευαστικό τομέα διατηρήθηκε στα επίπεδα του Ιανουαρίου. Η εξέλιξη αυτή μπορεί να αποδοθεί στις πιο θετικές προβλέψεις για την απασχόληση, οι οποίες όμως αντισταθμίστηκαν από τις συγκρατημένες εκτιμήσεις για τα υπό εκτέλεση έργα. Συγκεκριμένα, το επίπεδο του προγράμματος των εργασιών εκτιμάται ακόμη κατώτερο του κανονικού για την εποχή από το 24% των επιχειρήσεων, ποσοστό ωστόσο χαμηλότερο του Φεβρουαρίου του 2003. Οριακή άνοδος καταγράφεται στους μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής, ενώ η πλειονότητα των επιχειρήσεων δεν αναμένει μεταβολές στις τιμές.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις των επιχειρήσεων, μόλις το 15% του συνόλου εκτιμά ότι η παραγωγική δραστηριότητα διεξάγεται απρόσκοπτα. Η εκτίμηση αυτή ισχυροποιείται περαιτέρω και από τις εκτιμήσεις επιβράδυνσης της πορείας των εργασιών σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Οι παράγοντες που παρεμποδίζουν την επέκταση της δραστηριότητας είναι κατά σειρά σημαντικότητας οι ακόλουθοι: οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, η ανεπάρκεια χρηματοδότησης και η χαμηλή ζήτηση.

Λιανικό Εμπόριο: Eπιμέρους βελτιώσεις

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών τον Φεβρουάριο υποχώρησε έναντι του προηγούμενου μήνα ύστερα από μια περίοδο βραδείας αλλά σταθερής βελτίωσης. Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλαν κυρίως οι μετριοπαθέστερες εκτιμήσεις και προβλέψεις για τις πωλήσεις. Οι μεσοπρόθεσμές προοπτικές διατηρούνται συγκρατημένες, καθώς το 71% των επιχειρήσεων δεν προβλέπει μεταβολές στις παραγγελίες προς τους προμηθευτές.

Υπηρεσίες: Ανακοπή της βραδείας βελτίωσης

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στον τομέα των Υπηρεσιών υποχώρησε τον Φεβρουάριο μετά από μια περίοδο βραδείας βελτίωσης που είχε τους τελευταίους μήνες. Η πτώση αποδίδεται στις δυσμενέστερες εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την πορεία βασικών μεγεθών κατά την τρέχουσα περίοδο και στις πιο συγκρατημένες προβλέψεις τους για το μέλλον.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα