Πορτογαλία: Προκαταβολική αποπληρωμή 14 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ

Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου 2015 15:21
UPD:15:23
EPA/PAULO CARRICO

Ποσό ύψους 14 δισ. ευρώ, δηλαδή λίγο περισσότερο από το ήμισυ των δανείων που έλαβε το 2011, προτίθεται να αποπληρώσει προκαταβολικά στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η Πορτογαλία μέσα σε ένα διάστημα δυόμισι ετών, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της χώρας.

Την πρόθεση αυτή γνωστοποίησε η πορτογαλική κυβέρνηση με επιστολή της την περασμένη εβδομάδα προς το ΔΝΤ και τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών.

Μία προκαταβολική αποπληρωμή απαιτεί τη συμφωνία του συνόλου των πιστωτών και αυτή η πρόταση θα συζητηθεί στη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup την επόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η Πορτογαλία έλαβε 25,7 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, στο πλαίσιο ενός προγράμματος διάσωσης ύψους 78 δισ. ευρώ που αποφασίσθηκε τον Μάιο του 2011 από το Ταμείο και την Ε.Ε. Η Λισαβόνα παραιτήθηκε από την τελευταία δόση της βοήθειας ύψους 2,6 δισ. ευρώ.

Στο τέλος του Ιανουαρίου, ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκ είχε δηλώσει ότι η χώρα του είναι σε θέση να αποπληρώσει τα δάνεια του ΔΝΤ προκαταβολικά, αλλά σταδιακά, χάρη στην «εξομάλυνση της πρόσβασής της στις αγορές» . «Η Πορτογαλία διαθέτει πολύ σημαντικά αποθέματα ρευστότητας, τα οποία της επιτρέπουν να αντιμετωπίσει με ηρεμία πιθανές περιόδους αστάθειας» των αγορών, είχε δηλώσει τότε.

Υπενθυμίζεται ότι και η Ιρλανδία ανακοίνωσε στο τέλος του Νοεμβρίου την πρόθεσή της να αποπληρώσει προκαταβολικά 9 δισ. ευρώ επί συνόλου 22,5 δισ. που έλαβε από το ΔΝΤ.
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα