Aegon NV : 32% αύξηση των κερδών το δ' τρίμηνο

Παρασκευή, 12 Μαρτίου 2004 09:47

ΑΥΞΗΣΗ σε ποσοστό της τάξης του 32% σημείωσαν το τέταρτο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη της τρίτης σε μέγεθος ασφαλιστικής εταιρείας της Ευρώπης, Aegon NV, μετά την άνοδο των Χρηματιστηρίων.

Τα καθαρά της κέρδη αναρριχήθηκαν στα 470 εκατ. ευρώ (577 εκατ. δολ.) ή 30 σεντς ανά μετοχή, από 355 εκατ. ευρώ ή 22 σεντς ανά μετοχή που ήταν πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η εταιρεία πριν από τη σύσκεψη του διοικητικού της συμβουλίου στη Χάγη. Εντεκα οικονομικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι τα κέρδη της κατά μέσον όρο θα ανέλθουν σε 439 εκατ. ευρώ.

Πέρυσι η Aegon προχώρησε στην πώληση περιουσιακών της στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των τμημάτων της στην Transamerica Corp. στο Σαν Φρανσίσκο. Η εταιρεία ενδέχεται να καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για την αύξηση της κερδοφορίας της το 2004, καθώς η υποχώρηση του δολαρίου περιορίζει τα έσοδα στις ΗΠΑ, όπου η εταιρεία πραγματοποιεί τα 2/5 των εργασιών της.

Φέτος τα κέρδη ενδέχεται να μειωθούν εξ αιτίας της αδυναμίας του δολαρίου και των χαμηλότερων εσόδων της από την Transamerica, ανέφερε ο Albert Ploegh, οικονομικός αναλυτής στην Effectenbank Stroeve NV ο οποίος κατέταξε τις μετοχές της Aegon στο «buy», πριν από την ανακοίνωση των οικονομικών της αποτελεσμάτων.

Πέρυσι, τα καθαρά της κέρδη σημείωσαν αύξηση της τάξης του 16%, φθάνοντας στο 1,79 δισ. δολ. από 1,55 δισ. δολ. που είχε εμφανίσει το 2002. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι το μέρισμα που θα διανείμει για τη χρήση του 2003 θα είναι 40 σεντς ανά μετοχή από 74 σεντς ανά μετοχή που είχε διανείμει για τη χρήση του 2002.

Όπως οι ανταγωνίστριες προς αυτήν εταιρείες Allianz AG και AXA SA, έτσι και η Aegon ευνοήθηκε από την άνοδο των Χρηματιστηρίων το τελευταίο δωδεκάμηνο. Ο δείκτης Dow Jones Stoxx 50 Index κέρδισε συνολικά ποσοστό 39% μετά την υποχώρησή του στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα έξι ετών τον περασμένο Μάρτιο. Ο Dow Jones Industrial Average (DJIA), βρίσκεται κατά 38% υψηλότερα.

Οι μετοχές της Aegon αναρριχήθηκαν κατά 76% το τελευταίο δωδεκάμηνο. Ο δείκτης Bloomberg Europ 500 Insurance, τον οποίον αποτελούν 26 μετοχές ασφαλιστικών εταιρειών αυξήθηκε σε ποσοστό 61% την ίδια χρονική περίοδο. Οι μετοχές τη Aegon υποχώρησαν φέτος σε ποσοστό 5,5% και είχαν την τρίτη χειρότερη επίδοση μεταξύ των μετοχών που απαρτίζουν τον εν λόγω δείκτη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα