Π. Λαφαζάνης: Στοπ στις ιδιωτικοποιήσεις σε ΔΕΗ και ΔΕΠΑ

«Μνημόνια και τρόικα τέλος» ανέφερε κατά την ομιλία του ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης
Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου 2015 13:48
UPD:14:40
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Ο κ. Λαφαζάνης έκανε επίσης λόγο για αναβάθμιση της προσπάθειας εντοπισμού και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων μέσα και από την ίδρυση σχετικού δημόσιου φορέα.

Πολιτικές μείωσης του κόστους ενέργειας και νέα ενεργειακή στρατηγική, εξήγγειλε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, από τη Βουλή, ενώ διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα εφαρμόσει το μνημόνιο.

Κατά την ομιλία του στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης ο κ. Λαφαζάνης τόνισε ότι «στο επίκεντρο της παραγωγικής ανασυγκρότησης θα βρίσκεται η ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής», η οποία «συνθλίβεται πιεσμένη ανάμεσα στο χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο, το μεγάλο πολυεθνικό κεφάλαιο και τα μεγάλα συμφέροντα στο χώρο της ενέργειας που ανεβάζουν το κόστος παραγωγής».

Γι’ αυτό έχει σημασία η δημόσια διαχείριση των τραπεζών και η παρουσία του Δημοσίου σε ένα μη πελατειακό ρόλο στο χώρο της ενέργειας, επεσήμανε και υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει «πλήρης στήριξη και προάσπιση στα μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων και στο περιβάλλον».

ΒΟΥΛΗ

Στη διάρκεια της ομιλίας του ο υπουργός εξήγγειλε αναλυτικότερα:

  • την αναβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας με ενίσχυση κλαδικών πολιτικών, όπως ναυπηγική και ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία και
  • τη διαμόρφωση νέας ενεργειακής πολιτικής.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Λαφαζάνης ανακοίνωσε ότι ακυρώνεται ο τεμαχισμός της ΔΕΗ σε μεγάλη και μικρή ΔΕΗ, τερματίζεται κάθε ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, ενώ σταματά και η υποβάθμιση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα αναβαθμιστεί για να παίξει κεντρικό ρόλο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είπε.

Υπογράμμισε ακόμη πως η ΔΕΗ χρειάζεται σχεδιασμένη ανασυγκρότηση, πρόσληψη νέου προσωπικού και πλήρη απεξάρτηση από τα ιδιωτικά συμφέροντα. «Η ΔΕΗ μπορεί να μειώσει, όπως παραδέχεται και η ΡΑΕ, από 20% έως 40% το κόστος παραγωγής ενέργειας», ανέφερε, ενώ σε άλλο σημείο προανήγγειλε αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της ΡΑΕ έτσι ώστε η κυβερνητική πολιτική να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο.

Ανακοίνωσε επιπλέον πως θα υπάρξει στήριξη των μικρών και πολύ μικρών παραγωγών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και πως θα δοθούν 300 κιλοβάτ ανά μήνα στα φτωχά νοικοκυριά.

Για το φυσικό αέριο ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης σημείωσε ότι «θα πετύχουμε σημαντική μείωση στις τιμές προμήθειας του φυσικού αερίου, που είναι το ακριβότερο στην Ευρώπη», ενώ ανακοίνωσε ότι «ανασυγκροτείται η ΔΕΠΑ, χωρίς μεσάζοντες, για να πάει σε όλη τη χώρα το φυσικό αέριο και παράλληλα εγκαταλείπεται η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ».

Αναφορικά με τη ΔΕΣΦΑ είπε ότι η ιδιωτικοποίηση στην αζέρικη SOCAR έχει προχωρήσει αρκετά και η κυβέρνηση θα αποφασίσει τις κινήσεις της μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Σε ό,τι αφορά την ΕΛΠΕ διαβεβαίωσε πως «θα ασκήσουμε όλα τα δικαιώματα για την ανασυγκρότησή τους για να μειωθούν οι τιμές»

Ο κ. Λαφαζάνης έκανε επίσης λόγο για αναβάθμιση της προσπάθειας εντοπισμού και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων μέσα και από την ίδρυση σχετικού δημόσιου φορέα.

Είπε ακόμη ότι επιδίωξή του είναι η χάραξη μίας νέας διεθνούς πολιτικής ενεργειακών σχέσεων, ώστε «η Ελλάδα να πάψει να αποτελεί τον εξαρτημένο ενεργειακό δορυφόρο ορισμένων κρατών ή ομάδας κρατών».

Παράλληλα έκανε λόγο για στροφή στην πρωτογενή παραγωγή και τον αγροτικό τομέα και διαβεβαίωσε για στήριξη της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ώστε να επιβιώσει και μαζί της χιλιάδες παραγωγοί.

Στο σημείο αυτό ο κ. Λαφαζάνης τόνισε ότι «δεν ξεχνάμε την σκανδαλώδη μεταβίβαση της Αγροτικής στην Τράπεζα Πειραιώς, όπως και την μεταβίβαση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στην Eurobank», που, όπως ανέφερε, «θα εξεταστούν»

Για τα μεταλλεία χρυσού διατύπωσε την αντίθεση της κυβέρνησης στην επένδυση του χρυσού στις Σκουριές, σημειώνοντας ότι θα αξιοποιηθούν όλα τα δυνατά νόμιμα μέσα για να προωθηθούν οι θέσεις της. «Παράλληλα όμως θα στηρίξουμε όλους τους εργαζόμενους στα μεταλλεία», δεσμεύθηκε.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Λαφαζάνης τόνισε ότι θα επανεξεταστεί «η σκανδαλώδης αγορά του Ελληνικού με στόχο την ακύρωσή της».

Ο υπουργός δεν παρέλειψε να απαντήσει και στην κριτική της Ν.Δ. και στους «δύσπιστους οπαδούς του μνημονίου που ανησυχούν μήπως εφαρμόσουμε μέρος του». «Κύριοι, μην ανησυχείτε. Τα μνημόνια και η τρόικα τέλος. Θα εφαρμόσουμε πλήρως, απολύτως και κατά γράμμα το ριζοσπαστικό μας πρόγραμμα», είπε.

«Το πρόγραμμά μας δεν είναι σημαία ευκαιρίας. Το πρόγραμμά μας δεν τεμαχίζεται, δεν διαιρείται», συνέχισε και προειδοποίησε πως αν οι εταίροι επιχειρήσουν να μας στείλουν τελεσίγραφα, θα  στείλουν λάθος μήνυμα σε λάθος λαό και σε λάθος κυβέρνηση, καθώς «η Ελλάδα δεν είναι, έπαψε να είναι, προτεκτοράτο, όπως ήταν τα μνημονιακά χρόνια». Εκτίμησε ακόμη πως «αν η Ευρωζώνη και η Ε.Ε. συνεχίσουν τις σημερινές άγριες επιλογές λεηλασίας θα έχουν ίσως το τέλος που είχε ο υπαρκτός σοσιαλισμός».

newsroom naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα