Ρευστοποιήσεων συνέχεια στις ευρωπαϊκές αγορές

Παρασκευή, 12 Μαρτίου 2004 10:12
UPD:10:24

ΜΕ ΑΠΩΛΕΙΕΣ άνοιξαν και σήμερα οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων στον απόηχο των πολύνεκρων τρομοκρατικών επιθέσεων στη Μαδρίτη http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/03/12/885856.htm και τη νέα πτώση της Wall Street http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/03/12/885821.htm .

Έντονες ανησυχίες προκαλούν οι πληροφορίες ότι υπάρχει επιστολή της Αλ Κάιντα που αναλαμβάνει την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/03/12/885818.htm .

Ωστόσο, η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Ανα Παλάθιο δήλωσε σήμερα στο γαλλικό ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1 ότι «όλα φαίνεται να δείχνουν, ότι οι επιθέσεις της Μαδρίτης φέρουν την υπογραφή της οργάνωσης των Βάσκων αυτονομιστών ETA».

Στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης, ο δείκτης SMI άνοιξε στις 5.643,2 μονάδες μειωμένος κατά 1,11%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.599,6 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,3% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 3.854,37 μονάδες με απώλειες 1,30%.

Στο Λονδίνο, στις 10:06 (ώρα Ελλάδος), ο δείκτης FTSE 100 είχε διαμορφωθεί στις 4.418,60 μονάδες μειωμένος κατά 0,60%.

Στη χθεσινή συνεδρίαση η πλειονότητα των χρηματιστηριακών δεικτών στην Ευρώπη σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση που έχει καταγραφεί από τον περασμένο Μάιο.

Χρηματιστηριακοί αναλυτές εκτιμούν ωστόσο ότι στη συνέχεια ενδέχεται να παρατηρηθούν τάσεις ανάκαμψης με αιχμή τον τεχνολογικό κλάδο έπειτα από τα ενθαρρυντικά οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ η αμερικανική εταιρεία λογισμικού Oracle.

Επιπλέον, αισιόδοξες ήταν οι προβλέψεις της Altera, αμερικανικής εταιρείας κατασκευής εξοπλισμού για ημιαγωγούς, γεγονός που ενδεχομένως να επηρεάσει θετικά την πορεία της ομοειδούς ολλανδικής εταιρείας ASML.

Εξάλλου, η διοίκηση της γαλλο-ιταλικής εταιρείας STMicroelectronics ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ ότι το μέρισμα που θα προτείνει στην προσεχή ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων για την περυσινή χρήση θα είναι σημαντικά αυξημένο έναντι της προηγούμενης χρήσης.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα επιχειρηματικά νέα, η ελβετική φαρμακοβιομηχανία Novartis σχεδιάζει να συστήσει κοινοπραξία με τη γαλλική Aventis, την υπ΄ αριθμόν ένα φαρμακοβιομηχανία στη Γαλλία, στην προσπάθειά της να αποκρούσει επιθετική προσφορά της επίσης γαλλικής Sanofi – Synthleabo.

Η μετοχή της Aventis ενισχύεται κατά 0,88%. Αντιθέτως, πτωτικά κινούνται όλες οι υπόλοιπες μετοχές που συνθέτουν το δείκτη CAC 40. Τη μεγαλύτερη πτώση (3,06%) σημειώνει ο τίτλος της Thales.

Τέλος, η ολλανδική Aegon, η τρίτη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία στην Ευρώπη, ανακοίνωσε ότι στο τέταρτο τρίμηνο του 2003 τα καθαρά της κέρδη αυξήθηκαν κατά 32% φθάνοντας τα 470 εκατ. ευρώ (577 εκατ. δολ.). Η άνοδος αυτή ήταν μεγαλύτερη από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Στις 15:30 θα ανακοινωθεί στις ΗΠΑ ο δείκτης τιμών παραγωγού για το μήνα Φεβρουάριο και στις 16:45 τα προκαταρκτικά στοιχεία του πανεπιστημίου Μίσιγκαν για το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ το Μάρτιο. Σύμφωνα με τις προβλέψεις αναλυτών, ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στο 95 από 94,4.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα