Προσεκτικός σχεδιασμός για τον κατώτατο μισθό

Συνδέεται με την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου 2015 12:43
UPD:12:46
EUROKINISSI/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Για την αποκατάσταση του κατώτατου μισθού θα υπάρξει σειρά μέτρων, δήλωσε στη «Ν» ο υπ. Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης (φωτ. αρχείου).

Από την έντυπη έκδοση

Με προσεχτικά βήματα προχωρά η κυβέρνηση στον σχεδιασμό για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Ο σχεδιασμός προβλέπει τη συνέργεια μέτρων από δύο υπουργεία τα οποία έχουν αναλάβει την ευθύνη εφαρμογής του, το υπουργείο Εργασίας και το υπουργείο Οικονομίας.

Σύμφωνα με τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, οι προτεραιότητες για τα εργασιακά περιλαμβάνουν:

* Σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, έως το 2016.

*  Κατάργηση της ηλικιακής διάκρισης στις αμοιβές των εργαζομένων. Σήμερα οι εργαζόμενοι άνω των 25 ετών αμείβονται με 586 μικτά και οι εργαζόμενοι κάτω των 25 ετών με 511 ευρώ μικτά. Η πρόταση της κυβέρνησης είναι ίση αμοιβή για ίση εργασία. Αρα, η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ θα αφορά όλους όσοι αμείβονται με την εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας, χωρίς ηλικιακή διάκριση.

* Επαναφορά της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων και της μετενέργειας.

* Επαναφορά του θεσμού της διαιτησίας και του ρόλου του ΟΜΕΔ.

Ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε στη «Ναυτεμπορική» ότι «για την αποκατάσταση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ θα υπάρξει συνέργεια από εφαρμογές μέτρων που θα αφορούν την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων, τη ρύθμιση των οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες, τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων των επιχειρήσεων, ενώ παράλληλα θα αναπτυχθεί και ο διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους.

Μέχρι στιγμής δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη τις λεπτομέρειες όλης αυτής της διαδικασίας».

Ο υπουργός Εργασίας την ερχόμενη Πέμπτη θα έχει συνάντηση με το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ, στην οποία θα συζητηθούν όλα τα φλέγοντα θέματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και το μείζον θέμα του κατώτατου μισθού.

Συνεπώς, ο προσεκτικός υπολογισμός όλων των δεδομένων της αγοράς εργασίας, των αντοχών της οικονομίας, των δυνατοτήτων των επιχειρήσεων, αλλά και των προτάσεων που θα καταθέσουν οι κοινωνικοί εταίροι συνθέτουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η κυβέρνηση προκειμένου να καταλήξει στις οριστικές αποφάσεις για τον τρόπο και τον χρόνο επαναφοράς του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ μικτά.

Με ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ αναφέρει ότι «οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης σχετικά με ζητήματα που αφορούν τις δυνάμεις της εργασίας κινούνται σε θετική κατεύθυνση.

Σε επίπεδο προθέσεων οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης ικανοποιούν ζητήματα τα οποία κατ’ επανάληψη έχει θέσει η Συνομοσπονδία και έχει διεκδικήσει με κάθε μέσο και τρόπο. Η αποσαφήνιση όμως των ειδικών διατάξεων και του χρόνου υλοποίησής τους θα κρίνουν το εύρος και την αποτελεσματικότητά τους.

Για τη ΓΣΕΕ παραμένει αδιαπραγμάτευτο το αίτημα για κατάργηση της 6ης ΠΥΣ, άμεση επαναφορά του θεσμού των Ελεύθερων Συλλογικών Διαπραγματεύσεων και του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα