Πτωτικά έκλεισε την εβδομάδα το Χ.Α.

Παρασκευή, 06 Φεβρουαρίου 2015 18:22
UPD:18:22
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Φωτογραφία αρχείου.

Με απώλειες έκλεισε η τελευταία συνεδρίαση της δεύτερης μετεκλογικής εβδομάδας, περιορίζοντας τα εβδομαδιαία κέρδη του γενικού δείκτη στο 11,28%, με αφορμή τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους επίσημους πιστωτές. 

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 1,97% στις 803,36 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 829,06 μονάδες και η χαμηλότερη στις 786,50. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 25,65% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Πέμπτης, διαμορφούμενη στα 107,31 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 6,08 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις. 

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ανάλυσης της Beta Securities, Μ. Χατζηδάκη, οι πολιτικές εξελίξεις έδωσαν για μια ακόμη εβδομάδα το έναυσμα των κινήσεων και των τάσεων στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά. Ο συνδυασμός αυξημένης μεταβλητότητας και υψηλών τζίρων κράτησε ψηλά το ενδιαφέρον σε κάθε λογής εμπλεκόμενο προσφέροντας μεγάλες συγκινήσεις, αποδόσεις, διαφυγόντα κέρδη αλλά και γρήγορες ζημιές σε βεβιασμένες κινήσεις. 

Είναι προφανές ότι η σχέση της Ελλάδας με την Ευρώπη δίνει αυτή την στιγμή τον τόνο των εξελίξεων και καθορίζει σχεδόν αποκλειστικά διαθέσεις και ψυχολογία. Η προσπάθεια που έγινε για να προσεγγιστούν οι δύο πλευρές εξασφαλίζοντας κάποιο χρόνο προετοιμασίας για ένα «ενδιάμεσο πρόγραμμα-γέφυρα» δεν έχει αποφέρει κάποιο επιθυμητό αποτέλεσμα για την ελληνική πλευρά ενώ πλέον ο χρόνος λιγοστεύει στενεύοντας τα διαπραγματευτικά περιθώρια. 

Η αλλαγή της φρασεολογίας από «διαγραφή χρέους σε επιμήκυνση χρεών» δημιούργησε αρχικά μια δυναμική επαναφέροντας τις προσδοκίες για μια πιο διεξοδική συζήτηση, η συνάντηση ωστόσο με την Γερμανική πλευρά και η παύση της αποδοχής τίτλων με κρατική εγγύηση από την ΕΚΤ επανέφεραν την επιφυλακτικότητα στην αγορά ομολόγων και την αγορά μετοχών. Οι εξελίξεις της ερχόμενης εβδομάδας θα είναι καταλυτικές, θα δώσουν πολύ ξεκάθαρες απαντήσεις για το ποια λύση προκρίνεται για την ρύθμιση του χρέους και του προγράμματος που θα ακολουθήσει η Ελλάδα.

Αν αθροίζαμε τις μονάδες τις οποίες διένυσε από το ψηλό στο χαμηλό κάθε ημέρας ο Γενικός ∆είκτης θα καταλήγαμε ότι η τρέχουσα εβδομάδα διένυσε 294 μονάδες προς διάφορες κατευθύνσεις. Για τα δεδομένα μιας αγοράς που διαπραγματεύεται στις 800 μονάδες το μέγεθος των διακυμάνσεων είναι τοξικό και παραπέμπει σε εποχές Lehman και προεκλογικής περιόδου 2012. 

Η πηγή των μεγάλων διακυμάνσεων βρίσκεται σε δύο εξαιρετικά έντονα συναισθήματα: Τον ενθουσιασμό και τον φόβο. Επειδή ο φόβος είναι πιο οξύ και μεταδοτικότερο συναίσθημα και επειδή ενεργοποιεί αμέσως τα αντανακλαστικά επιβίωσης η αποτύπωση του στις διακυμάνσεις των αγορών είναι ταχύτερη. Με αυτή την κεκτημένη ταχύτητα οι επενδυτές οδηγούν τις τιμές στην υπερβολή.

Κάπως έτσι η αγορά ξεκίνησε την Πέμπτη 85 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της Τετάρτης, κάπως έτσι οι πωλητές της τελευταίας Πέμπτης του Ιανουαρίου οδήγησαν τον τραπεζικό κλάδο σχεδόν στο πλαφόν απωλειών στο κλείσιμο για να ακολουθήσει ένα τριήμερο ράλι που έδωσε εξωπραγματικές αποδόσεις, κάπως έτσι η αγορά θα συνεχίσει να κινείται μέχρι να κλείσει το μέτωπο διαπραγμάτευσης με την Ευρώπη ή διαφανεί έστω ότι η υπάρχει μεγαλύτερη σύγκλιση των δύο πλευρών.

Ίσως βρισκόμαστε κοντά σε μια μοναδική ευκαιρία εισόδου μακροχρόνιων τοποθετήσεων, πολύ παρόμοια με αυτή που η ελληνική αγορά είδε το 2012. Ο φόβος για όσους αναζητούν καλές τιμές τοποθετήσεων στην αγορά θα δημιουργήσει την απόλυτη ευκαιρία επιβεβαιώνοντας την παλιά χρηματιστηριακή ρήση που θέλει «το κέρδος να βγαίνει στο πινακίδιο αγοράς».

Τεχνικά, ο Γενικός ∆είκτης μετά την «ψυχρολουσία» του χαμηλού των 52 εβδομάδων την περασμένη εβδομάδα επέστρεψε με ένα τριήμερο σερί βγαλμένο από εποχές ανοδικής αγοράς (bull market) φέρνοντας την αγορά σε νέα υψηλά για το 2015 με τζίρους που συστηματικά ξεπέρασαν τα 150 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα στην συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης όπου σημειώθηκαν διψήφιες θετικές μεταβολές στο κλείσιμο σε δείκτη και μετοχές του FTSE σημειώθηκε ο ένα από τους μεγαλύτερους όγκους συναλλαγών (τεμάχια) στην ιστορία του ΧΑ. Κατά τα άλλα η προσπάθεια της αγοράς να γυρίσει σε ανοδική τάση δεν ολοκληρώθηκε τεχνικά καθώς οι 865 μονάδες αποτελούσαν το σημείο καμπής της τάσης. 

Η ενδοσυνεδριακή διάσπαση δεν είχε συνέχεια ενώ η πίεση που εκδηλώθηκε στην συνεδρίαση της Πέμπτης και της Παρασκευής παρά την αποκλιμάκωση των τζίρων αναίρεσε ακόμα και το σήμα του κινητού μέσου των 30 ημερών αφήνοντας ως μοναδική ένδειξη ανόδου τον MACD στον οποίο ο χρόνος αρχίζει να λειτουργεί πλέον πιεστικά.

Παρά τις έντονες και νευρικές αντιδράσεις το αποτέλεσμα της εβδομάδας ήταν μάλλον μια αντίδραση η οποία απλώς αποφόρτισε την έντονη υποτιμητική εικόνα που είχε διαμορφωθεί στους ταλαντωτές. Φαίνεται ακόμα ότι η επιστροφή των τιμών στα επίπεδα των 711 μονάδων και η δοκιμασία των 660 μονάδων παραμένει το βασικό σενάριο που βρίσκεται σε ισχύ.

Στο ταμπλό τώρα, οι έντονες διακυμάνσεις δεν έλειψαν ούτε και σήμερα, με τον FTSE 25 να κλείνει με απώλειες 2,56% στις 240,07 μονάδες, με 15 μετοχές του να κλείνουν με απώλειες, έξι θετικές και αμετάβλητες οι υπόλοιπες τέσσερις.

Από τις ανοδικές μετοχές ξεχώρισαν εκείνες του ΟΠΑΠ, οι οποίες κατέγραψαν κέρδη 4,39%, της Τιτάν στο +3,29%, του ΟΛΠ στο +1,38%, της ΕΥΔΑΠ στο +1,19% και της Coca Cola HBC στο +0,87%.

Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Alpha Bank (-11,76%), της Εθνικής (-11,40%), της Eurobank (-9,40%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-6,64%), της Πειραιώς (-5,76%), της Ελλάκτωρ (-4,59%) και της ΔΕΗ (-2,28%).

Στις 668,67 μονάδες με πτώση 9,76% έκλεισε ο τραπεζικός δείκτης που εμφάνισε και πάλι μεγάλη διακύμανση, της τάξης του 15,14% αυτή την φορά. Κινήθηκε μεταξύ των 652,78 μονάδων και των 764,98 όπου ενισχυόταν κατά 3,23%.

Ο Mid Cap έκλεισε με απώλειες1,44% και στις 826,41 μονάδες... Ξεχώρισαν οι Autohellas με άνοδο 6,07%, η Πλαίσιο στο +2,61% και η Frigoglass με άνοδο 1,76%. Θετικά έκλεισαν και οι ΟΛΘ και Ιντραλοτ, στο 1,30% και 1,32% αντίστοιχα, χωρίς μεταβολή η MLS και στο μείον οι υπόλοιπες 14.  Ισχυρές πιέσεις δέχτηκαν τα Ελληνικά Καλώδια(-13,13%), Αττικής (-7,46%), Intracom (-4,61%), Ανεμος (-3,96%), Lamda (-3,85%), Σιδενόρ (-3,65%), Σωληνουργεία Κορίνθου (-3,82%) και Υγεία (-3,51%). 

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Τραπεζών  (-9,76%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Ταξιδιών - Αναψυχής  (+3,44%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 38 κινήθηκαν ανοδικά, 76 καθοδικά, ενώ η τιμή 23 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα