WSJ: Η Γερμανία απέρριψε το αίτημα για συμφωνία - γέφυρα

Τα αμερικανικά ΜΜΕ για τη συνάντηση Βαρουφάκη - Σόιμπλε
Παρασκευή, 06 Φεβρουαρίου 2015 10:49
UPD:11:09
REUTERS/FABRIZIO BENSCH

Με ένα «κρύο ντους» ολοκληρώθηκε η περιοδεία του Γ. Βαρουφάκη, υποστηρίζει η εφημερίδα Wall Street Journal σε δημοσίευμά της, σύμφωνα με το οποίο κατά τη χθεσινή συνάντηση του Έλληνα ΥΠΟΙΚ με τον Γερμανό ομόλογό του «η Γερμανία απέρριψε το ελληνικό αίτημα για συμφωνία - γέφυρα».

Όπως παρατηρεί η εφημερίδα, «στο Βερολίνο οι προτάσεις της Αθήνας για τη μεταβολή των όρων διάσωσής της βρέθηκαν αντιμέτωπες με την πολιτική ισχύος που διαμόρφωσαν την απάντηση της Ευρωζώνης στην κρίση από το 2010».

Επικαλούμενη Γερμανό αξιωματούχο, η WSJ αναφέρει ότι «ενώ το Βερολίνο θα μπορούσε να συμφωνήσει για επιπλέον βοήθεια, είτε ως μέρος ενός "προγράμματος - γέφυρας" ή ενός πιο μακροπρόθεσμου προγράμματος διάσωσης, θα απαιτήσει από την Αθήνα να εφαρμόσει τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις και το αυστηρό καθεστώς επιτήρησης, τα οποία η νέα κυβέρνηση απορρίπτει»

Ειδική μνεία γίνεται ακόμη στην αναφορά του κ. Σόιμπλε ότι οι γενεσιουργές αιτίες που προκάλεσαν την κρίση στην Ελλάδα «βρίσκονται στην Ελλάδα, όχι στην Ευρώπη και όχι στη Γερμανία».

Σε άλλο δημοσίευμα-άρθρο στην ίδια εφημερίδα αναφέρεται ότι «παρά το ισχυρό χτύπημα που δέχτηκε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από την απόφαση της ΕΚΤ να μην δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση, αυτό δεν σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να υπαναχωρήσει στις προσπάθειές του για κούρεμα του χρέους. Σημαίνει απλώς ότι θα πρέπει να παίξει ένα πιο μακρόχρονο παιχνίδι».

Σύμφωνα με το άρθρο, «η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι χωρίς ισχυρά επιχειρήματα». «Ούτε η ίδια, ούτε οι συνέταιροί της στην Ευρωζώνη θέλουν να βγει η χώρα και να υποστεί τις άμεσες δραματικές συνέπειες μια εξόδου, όταν μάλιστα οι Έλληνες έχουν ήδη υποστεί μια ύφεση αντίστοιχη με την παγκόσμια οικονομική ύφεση του1929, το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά το ένα τέταρτο και το ένα τέταρτο του πληθυσμού της είναι άνεργο», σημειώνεται.

Σύμφωνα με τον οικονομικό αναλυτή Dan Davies, «το χρέος της Ελλάδας, που ανέρχεται στο 175% του ΑΕΠ, είναι αδύνατο να αποπληρωθεί και αυτό το ξέρουν όλοι. Το θέμα είναι πότε και πως το χρέος αυτό θα ρυθμιστεί».

ΝΕΡΙΤ

Στις προοπτικές που υπάρχουν για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και της ευρωζώνης, μετά και τη χθεσινή συνάντηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών με τον Γερμανό ομόλογό του αναφέρεται στο μεταξύ δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg. «Αν συμφωνηθεί το "πρόγραμμα γέφυρα"», όπως σημειώνεται, «αυτό δεν θα είναι αρκετό για να αλλάξει η ΕΚΤ τη θέση της για την αποδοχή ως εγγυήσεων των ελληνικών ομολόγων, θα δώσει όμως στους πολιτικούς χρόνο για να βρουν μια μακροπρόθεσμη λύση για την Ελλάδα. Αν στο επερχόμενο Eurogroup συμφωνηθεί το "πρόγραμμα  - γέφυρα", θα υπάρξουν μήνες δύσκολων διαπραγματεύσεων. Με τον Βαρουφάκη σήμερα να λέει ότι δεν συμφώνησε ούτε στο να διαφωνεί με τον Σόιμπλε, ο δρόμος για την επίτευξη συμφωνίας θα είναι μακρύς».

Τέλος, τονίζεται ότι «αν υπάρξει παντελής αποτυχία των διαπραγματεύσεων, το πιθανότερο είναι η ΕΚΤ να υιοθετήσει την άποψη ότι οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν χρεοκοπήσει λόγω της κατοχής και έκθεσής τους σε ελληνικά ομόλογα».

Ανταπόκριση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Associated Press με τίτλο: «Η ελληνική γοητεία ξεφούσκωσε στο Βερολίνο» φιλοξενεί επίσης η ιστοσελίδα του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου ABC.

Όπως σημειώνεται, «δέκα μόλις ημέρες μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, οι αναλυτές περιμένουν ότι θα επέλθει συμβιβασμός, ο οποίος θα επιτρέψει στην Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη. (…) Αν και κανείς δεν περίμενε ότι ο κ. Βαρουφάκης θα έπειθε τον κ. Σόιμπλε να ενδώσει στο κούρεμα του χρέους και στο πρόγραμμα λιτότητας, υπήρχαν λίγα μόνο σημάδια ότι θα υπάρξει πρόοδος σύντομα».

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα