Eντείνονται οι πιέσεις στο δολάριο

Πάνω από τα 1,23 δολάρια το ευρώ
Δευτέρα, 15 Μαρτίου 2004 12:42

ΠΤΩΣΗ κατά περίπου μία ποσοστιαία μονάδα σημειώνει το δολάριο έναντι του ευρώ και του ελβετικού φράγκου. Οι πιέσεις στο αμερικανικό νόμισμα εντάθηκαν έπειτα από την είδηση ότι η Ισπανία σκοπεύει να αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις από το Ιράκ αποδυναμώνοντας τη θέση των Αμερικανών στην περιοχή.

«Παρατηρούμε στροφή των επενδυτών προς τα ασφαλή καταφύγια. Ο φόβος της τρομοκρατίας επηρεάζει αρνητικά το δολάριο», δήλωσε σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο αναλυτής της ABN Amro.

Στις 12:09 (ώρα Ελλάδος), στην αγορά συναλλάγματος του Λονδίνου, η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο είχε διαμορφωθεί στα 1,23080δολάρια έναντι 1,2210 δολαρίων αργά το βράδυ της Παρασκευής. Η ισοτιμία αναφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Παρασκευή ήταν 1,2235 δολάρια ανά ευρώ.

Το ενιαίο νόμισμα παρέμεινε ανεπηρέαστο από την απρόσμενη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής στην Ιταλία http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/03/15/886613.htm αλλά και από τα επιφυλακτικά σχόλια του επικεφαλής οικονομολόγου της ΕΚΤ, Οτμαρ Ίσιγκ, σχετικά με τις προοπτικές της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Πιο συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο αυστριακό περιοδικό “Profil” ο κ. Ισιγκ επισήμανε ότι η ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης απαιτεί αύξηση των καταναλωτικών δαπανών.

Τόνισε επίσης ότι τα επιτόκια του ευρώ βρίσκονται στο κατάλληλο επίπεδο και ότι αναμένει πτώση του πληθωρισμού κάτω από το επίπεδο του 2% τόσο στο τρέχον όσο και στο επόμενο έτος.

Με ενδιαφέρον αναμένονται στις 16:15 (ώρα Ελλάδος) τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών, η παραγωγή των αμερικανικών βιομηχανιών αυξήθηκε το Φεβρουάριο κατά 0,4% έναντι ανόδου κατά 0,8% τον Ιανουάριο.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα