Κατά των αστυνομικών παρεμβάσεων στην αγορά ο υφυπουργός Ανάπτυξης

Δευτέρα, 15 Μαρτίου 2004 15:56

Κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση άσκησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου για τον τρόπο με τον οποίο χειρίσθηκε το ζήτημα των ανατιμήσεων.

Σε ομιλία του στο πλαίσιο εκδήλωσης του ΙΝΚΑ για την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή, ο κ. Παπαθανασίου τάχθηκε κατά των αστυνομικών παρεμβάσεων στην αγορά με την έκδοση αγορανομικών διατάξεων πρακτική στην οποία –όπως είπε- επέμεινε η προηγούμενη κυβέρνηση δίχως όμως αποτέλεσμα, διότι ταυτόχρονα δεν πέτυχε την εφαρμογή των νόμων και την ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο υφυπουργός έφερε αυτό της Επιτροπής Ανταγωνισμού η οποία μέχρι σήμερα, αρκέστηκε στον έλεγχο των συγκεντρώσεων επιχειρήσεων, παραμένοντας ουσιαστικά ανύπαρκτη στην αγορά.

«Στην Ελλάδα όλα αφήνονται στην τύχη τους και στον πατριωτισμό των επιχειρηματιών», σημείωσε ο κ. Παπαθανασίου, και πρόσθεσε ότι η νέα κυβέρνηση φέρνει ένα νέο άνεμο προσαρμογής, με στόχο την ενίσχυση του ανταγωνισμού, την καταπολέμηση των κυκλωμάτων της αγοράς, τη μείωση του κόστους παραγωγής, τη στήριξη των ενώσεων καταναλωτών και να την εφαρμογή του νομικού πλαισίου.

Στην ίδια εκδήλωση ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών, Χαράλαμπος Κουρής, τόνισε ότι οι συμφωνίες κυρίων δεν αρκούν, γιατί θα οδηγήσουν απλά σε σταθεροποίηση της ακρίβειας, συνεπώς θα πρέπει να υπάρξουν άμεσα μέτρα για αποκλιμάκωση των τιμών. Πρόσθεσε ότι μέτρα πρέπει να ληφθούν και για την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, διότι -όπως χαρακτηριστικά δήλωσε- «ήδη έχει ανοίξει η όρεξη πολλών» για αδικαιολόγητες αυξήσεις.

Αναφερόμενος ειδικά στον κλάδο των ξενοδοχείων, ο κ. Κουρής ανέφερε ότι υπάρχουν καταγγελίες πως ορισμένοι ξενοδόχοι απαγορεύουν τις ακυρώσεις για το διάστημα των Αγώνων.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Δρακούλης Φουντουκάκος, εξέφρασε την άποψη ότι εάν η κυβέρνηση ενισχύσει τον ανταγωνισμό, η αγορά θα οδηγήσει τελικά σε πτώση των τιμών.

Ο πρόεδρος του ΣΕΣΜΕ (σούπερ μάρκετ), Παντελής Παντελιάδης, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν λόγοι για έξαρση τιμών, και πρόσθεσε πως πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν φυσιολογικές αυξομειώσεις. Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο νέων συμφωνιών κυρίων στην αγορά για σταθερές τιμές, υποστήριξε ότι ο κλάδος των σούπερ μάρκετ στηρίζει την προσπάθεια κάθε κυβέρνησης, στο πλαίσιο όμως του εφικτού.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα