Στη σκιά της τρομοκρατίας οι ευρωπαϊκές αγορές

«Βουτιά» 4,15% στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης
Δευτέρα, 15 Μαρτίου 2004 19:00
UPD:19:04

ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΕΣ ρευστοποιήσεις εκδηλώθηκαν σήμερα στα χρηματιστήρια της δυτικής Ευρώπης εν μέσω έντονων ανησυχιών για το ενδεχόμενο νέων τρομοκρατικών επιθέσεων.

Πιέσεις δέχθηκε και το δολάριο, ενώ αντιθέτως άνοδο σημείωσε το ελβετικό φράγκο και οι τιμές του μαύρου χρυσού http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/03/15/886798.htm .

Ο υφυπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ δήλωσε σήμερα ότι πίσω από τις επιθέσεις στην Ισπανία κρύβεται η Αλ Κάιντα. Οι επιθέσεις αυτές δείχνουν ότι η Αλ Κάιντα αποκτά μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα και αυτό θα πρέπει να απασχολήσει σοβαρά τη διεθνή κοινότητα, πρόσθεσε.

«Η αποκάλυψη ότι η Αλ Κάιντα βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις στη Μαδρίτη ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τη σημερινή πτώση των αγορών. Οι επενδυτές νόμιζαν ότι επρόκειτο για ένα ζήτημα που αφορούσε μόνο την Ισπανία αλλά διαψεύστηκαν. Μπορεί να ακολουθήσουν και άλλες επιθέσεις», δήλωσε στο Bloomberg αναλυτής της State Street Global στο Λονδίνο.

Οι φόβοι αυτοί σε συνδυασμό με την υποχώρηση της Wall Street επισκίασαν τα ενθαρρυντικά οικονομικά αποτελέσματα μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, καθώς και τα ικανοποιητικά στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Μαδρίτη, ο νικητής των ισπανικών εκλογών, Χοσέ Λουΐς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, δήλωσε ότι τα ισπανικά στρατεύματα θα επιστρέψουν άμεσα από το Ιράκ, ενώ επισήμανε παράλληλα ότι ο Μπους και ο Μπλερ πρέπει να κάνουν την αυτοκριτική τους για τον πόλεμο στο Ιράκ.

«Η απόφαση για απόσυρση των ισπανικών δυνάμεων από το Ιράκ αποδυναμώνει τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή. Παράλληλα, το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ισπανία καταδεικνύει ότι η τρομοκρατία έχει τη δύναμη να προκαλέσει ανατροπή του πολιτικού σκηνικού σε οποιοδήποτε κράτος», δήλωσε σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο αμερικανός αναλυτής. «Η αβεβαιότητα αυτή προκαλεί ανησυχίες στους επενδυτές, οι οποίοι αναζητούν ασφαλή καταφύγια στο ελβετικό φράγκο και το χρυσό».

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.428,2 μονάδες μειωμένος κατά 0,88%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.573,85 με απώλειες 2,4% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 3.810,76 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 2,67%.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι κλάδοι αυτοκινητοβιομηχανιών, τουρισμού, ασφαλειών και αερομεταφορών, ενώ το περιορισμένο αγοραστικό ενδιαφέρον στράφηκε στις λεγόμενες «αμυντικές» μετοχές.

Μεγάλη πτώση στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης

Στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης, ο δείκτης Ibex 35 κατέγραψε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση από τις 23 Μαρτίου 2003, γεγονός που αποδόθηκε και στην ανατροπή του πολιτικού σκηνικού http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/03/15/886520.htm με την επικράτηση των Σοσιαλιστών στη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση.

Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκε στις 7.699,10 μονάδες, μειωμένος κατά 4,15%, ενώ ενδοσυνεδριακά υποχώρησε μέχρι τις 7.681,40. Οι συνολικές του απώλειες στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις φθάνουν το 6,4%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα