Μικρή πτώση στο χρηματιστήριο του Τόκιο

Πιέσεις στην υψηλή τεχνολογία
Τρίτη, 16 Μαρτίου 2004 09:43

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκαν σήμερα οι χρηματιστηριακοί δείκτες στο Τόκιο υπό το βάρος πιέσεων στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας. Αρνητικά επηρέασε την ψυχολογία των επενδυτών η επιδείνωση του κλίματος στις διεθνείς αγορές εξαιτίας των φόβων για νέα τρομοκρατικά χτυπήματα http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/03/16/887052.htm .

Ο δείκτης Nikkei έκλεισε στις 11.242,29 μονάδες μειωμένος κατά 0,67% έχοντας κυμανθεί ενδοσυνεδριακά ανάμεσα στις 11.236,35 και τις 11.311,07 μονάδες.

Ο Topix έκλεισε στις 1.120,96 μονάδες μειωμένος κατά 0,35%.

Οι μετοχές της Tokyo Electron και της Advantest Corp., εταιρειών οι οποίες δραστηριοποιούνται στην κατασκευή εξοπλισμού για ημιαγωγούς, υποχώρησαν κατά 2,53% και 1,33% αντιστοίχως.

Οι πιέσεις στις εν λόγω μετοχές αποδόθηκαν στη σημαντική χθεσινή υποχώρηση ομοειδών αμερικανικών εταιρειών. Σημειώνεται ότι ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε απώλειες της τάξεως του 2,29%.

Πτωτικά κινήθηκαν και οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών εξαιτίας της αβεβαιότητας που επικρατεί σε ό,τι αφορά τις προθέσεις της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας σχετικά με την πολιτική των παρεμβάσεων στις χρηματαγορές.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η ιαπωνική κεντρική τράπεζα εξετάζει την προοπτική να θέσει ένα τέλος στην τακτική παρέμβασης στις αγορές συναλλάγματος μέχρι τα τέλη Μαρτίου http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/03/16/887047.htm .

«Ορισμένοι αξιωματούχοι της τράπεζας προβλέπουν πως, μέχρι τα τέλη του μηνός, θα απέχουν από παρεμβατικές κινήσεις πώλησης γιεν και ότι οι ανοδικές πιέσεις που δέχεται το ιαπωνικό νόμισμα θα έχουν αποκλιμακωθεί τον Απρίλιο», όπως μετέδωσε το ιαπωνικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Nikkei.

Η μετοχή της Sony σημείωσε πτώση 1,39%. Απώλειες, της τάξεως του 1,52%, κατέγραψε και ο τίτλος της Canon παρά τις προβλέψεις της διοίκησης ότι τα κέρδη της εταιρείας στο πρώτο τρίμηνο θα ανέλθουν σε ύψος – ρεκόρ.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε και σήμερα στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του λιανικού εμπορίου εν μέσω αυξανόμενων ενδείξεων ανάκαμψης της ιαπωνικής οικονομίας και αύξησης των καταναλωτικών δαπανών.

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, οι πωλήσεις στα μεγάλα καταστήματα του Τόκιο αυξήθηκαν το Φεβρουάριο για πρώτη φορά σε διάστημα δύο ετών. Η μετοχή της Isetan ενισχύθηκε κατά 1,78%. Ο τίτλος της Matsuzakaya σημείωσε άνοδο 3,33%.

Σημαντικότερα κέρδη (9,48%) κατέγραψε ο τίτλος της Daiei η οποία ανακοίνωσε ότι το Φεβρουάριο οι πωλήσεις στα καταστήματά της αυξήθηκαν κατά 3% σε ετήσια βάση.

Ανοδικά κινήθηκαν επίσης οι μετοχές εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο του real estate εν μέσω ενδείξεων ανάκαμψης στην αγορά στέγης. Η μτεοχή της Mitsui Fudosan ενισχύθηκε κατά 1,2%.

Τέλος, σημαντική πτώση κατά 9,25% σημείωσε η μετοχή της εταιρείας τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Furukawa Electric. H εν λόγω επιχείρηση προειδοποίησε σήμερα τους επενδυτές για ετήσιες ζημίες μεγαλύτερες των αρχικών εκτιμήσεων, ενώ γνωστοποίησε παράλληλα πως δεν θα διανείμει μέρισμα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα