Αρνήθηκε να σχολιάσει η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ την πρόταση που διατύπωσε χθες βράδυ ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σχετικά με το ελληνικό χρέος.
«Είναι ξεκάθαρο πως η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να επεξεργάζεται τη θέση της - αυτό είναι παραπάνω από κατανοητό αν δει κανείς πόσες λίγες ημέρες βρίσκεται στην εξουσία», είπε η κ. Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης.
«Περιμένουμε τις προτάσεις και μετά θα ξεκινήσουμε συζητήσεις… δεν θέλω να σχολιάσω μεμονωμένα όλες τις λεπτομέρειες που διαδίδονται», πρόσθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος, σύμφωνα με το Reuters.
Νωρίτερα, πάντως, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Μίχαελ Ροτ χαιρέτισε την «προθυμία της Ελλάδας να παραιτηθεί από την απαίτηση για “κούρεμα” χρέους», επισημαίνοντας ότι ένα «κούρεμα» δεν θα μπορούσε να εξασφαλίσει τη συναίνεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Γι’ αυτό είμαι ευτυχής για την ελληνική παραίτηση», δήλωσε ο κ. Ροτ στο ραδιόφωνο MDR, προσθέτοντας ότι τώρα είναι σημαντικό «να καθίσουμε μαζί, να μιλήσουμε μαζί και όχι ο ένας για τον άλλον».
Οι νέες προτάσεις του Έλληνα υπουργού Γιάνη Βαρουφάκη καθιστούν σαφές, τόνισε, ότι «η συνεργασία είναι καλύτερη από τη σύγκρουση».
Ο κ. Βαρουφάκης, που βρίσκεται σήμερα στη Ρώμη, γνωστοποίησε σε συνομιλία του με Ιταλούς δημοσιογράφους πως αύριο θα βρεθεί στη Φρανκφούρτη προκειμένου να συναντηθεί με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Επόμενος σταθμός του θα είναι το Βερολίνο, όπου θα φθάσει την Πέμπτη για να έχει συνομιλίες με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Αναφορικά με τις συνομιλίες που έχει στη Ρώμη με τον Ιταλό ομόλογό του, ο ΥΠΟΙΚ δήλωσε ότι θα συζητήσει έναν οδικό χάρτη, ο οποίος θα οδηγήσει σε οριστική επιλύση της ελληνικής κρίσης και πρόσθεσε ότι οι αντιδράσεις των συνομιλητών του στο Λονδίνο αλλά και στο Παρίσι ήταν άκρως θετικές και ενθαρρυντικές.
Ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύθηκε ότι η νέα κυβέρνηση θα κρατήσει τα δημοσιονομικά σε τάξη και ότι το πρόγραμμά της δεν θα είναι απλή φωτοτυπία των προεκλογικών δεσμεύσεων.
Τέλος, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν ζητεί το σύνολο της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ που εκκρεμεί. «Δεν θέλουμε τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ αλλά θα ζητήσουμε να μας δοθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα ύψους 1,9 δισ. ευρώ», ανέφερ