Ενισχύθηκε η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας

Δευτέρα, 23 Ιουλίου 2001 16:11
UPD:16:14

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ βελτίωση παρουσίασε τα τελευταία χρόνια η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με το World Economic Forum, η χώρα μας το 1998 κατείχε την 44η θέση στη διεθνή κατάταξη, ενώ το 2000 κατάφερε να βρεθεί στην 34η θέση. Με βάση ανάλογη έκθεση του International Institute for Management Development, η ελληνική οικονομία κατέχει φέτος την 30ή θέση στην παγκόσμια κατάταξη, ενώ το 1996 το παραπάνω ινστιτούτο την κατέτασσε στην 40ή θέση.

Οι παράγοντες της ανταγωνιστικότητας οι οποίοι εξετάζονται χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες: γενική κατάσταση της οικονομίας, παραγωγικότητα-κόστος παραγωγής, καινοτομία και έρευνα και οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια η Ελλάδα προηγείται της Ιταλίας και της Πορτογαλίας.

Ποιοτική αλλαγή παρατηρείται και στις ελληνικές επιχειρήσεις. Ενδεικτικό στοιχείο της αλλαγής αυτής είναι η συμμετοχή 22 ελληνικών επιχειρήσεων στην ετήσια κατάταξη των 500 πιο δυναμικών ανεξάρτητων επιχειρήσεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση (Europe's 500-Growth Plus).

Τα παραπάνω στοιχεία έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα σε ειδική εκδήλωση ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Νίκος Χριστοδουλάκης, ο πρόεδρος του δ.σ. του ΣΕΒ, κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος, και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, κ. Χρήστος Πολυζωγόπουλος.

Ο κ. Χριστοδουλάκης επεσήμανε ότι υπάρχει μακροοικονομική πρόοδος στα οικονομικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας και ότι η απασχόληση έχει αυξηθεί. Εξήγγειλε, επίσης, τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας, στο οποίο θα συμμετέχουν εκπρόσωποι κοινωνικών εταίρων, των εργαζομένων και των επιχειρηματιών, καθώς επίσης και εμπειρογνώμονες του υπουργείου Ανάπτυξης. Το Εθνικό Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας θα συντάσσει ετήσια έκθεση με βάση την οποία θα προκύπτουν χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με τις επιπτώσεις που έχει η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στην απασχόληση, στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων κλπ.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι ένα μέρος της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας οφείλεται στην αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας και στην αύξηση των πάγιων επενδύσεων. Ο κ. Πολυζωγόπουλος επεσήμανε, επίσης, ότι η ελληνική οικονομία παρουσιάζει την εξής αντίφαση: Από τη μια πλευρά βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα, όλοι οι δείκτες της οικονομίας παρουσιάζουν βελτίωση, αλλά από την άλλη μεριά παρατηρείται αύξηση της ανεργίας.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος, δήλωσε ότι το δημόσιο χρέος παραμένει σε υψηλά επίπεδα αλλά από την άλλη πλευρά ο ρυθμός αύξησης των επενδύσεων στην Ελλάδα είναι υψηλότερος από ό,τι στις άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα