Μέτρα στήριξης ζητούν οι έμποροι

Τρίτη, 16 Μαρτίου 2004 19:33

Το προεδρείο της ΕΣΕΕ κατάθεσε, κατά τη σημερινή του συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας & Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη, υπόμνημα όπου αναφέρονται ως αναγκαίες προτεραιότητες στήριξης του εμπορίου τα ακόλουθα:

- Διαμόρφωση ολοκληρωμένης πολιτικής για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα της οικονομίας.

- Δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων με υποστηρικτική δομή το Εθνικό Παρατηρητήριο Εμπορίου.

- Εκπόνηση Αναπτυξιακού Νόμου ειδικά για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

- Επιτάχυνση της ολοκλήρωσης των δομών των ΚΕΤΑ και εξέλιξή τους σε ουσιαστικά συμβουλευτικά όργανα.

- Κατανομή κονδυλίων Γ' ΚΠΣ και Δ' ΚΠΣ. Ενίσχυση των κονδυλίων στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του εμπορίου και των υπηρεσιών.

- Περιορισμός ίδρυσης υπεραγορών και υπερκαταστημάτων σύμφωνα

με συγκεκριμένα κριτήρια. Η αδειοδότηση να συνοδεύεται από μελέτες κυκλοφοριακών, περιβαλλοντικών, οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων.

- Ωράριο λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων: Διατήρηση της ισχύουσας υπουργικής απόφασης 1162/97, με δυνατότητα διεύρυνσης της βραδινής ώρας κατά 30 λεπτά, δηλαδή για τους χειμερινούς μήνες ώρα λήξης του ωραρίου 20.30 και για τους θερινούς 21.30.

- Παρεμπόριο: Πιστή εφαρμογή των νόμων σε πρώτη φάση και νέος κύκλος διαβουλεύσεων για την οριστική και δίκαιη αντιμετώπιση του ζητήματος.

- Φορολογικό: Καθιέρωση χαμηλότερων συντελεστών φορολόγησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών μέχρι 1,5 εκατομμύριο ευρώ, με ανώτατο συντελεστή 18%. Απλούστευση των διαδικασιών απόσβεσης των επισφαλών απαιτήσεων.

- Εκπτώσεις: Καθορισμός σταθερών ημερομηνιών έναρξης και λήξης των εκπτώσεων. Χειμερινές εκπτώσεις: Έναρξη την 1η Φεβρουαρίου και λήξη την 28η ή 29η του ίδιου μήνα. Θερινές εκπτώσεις: Εναρξη την 20η Ιουλίου και λήξη την 31η Αυγούστου.

- Προσφορές: Περιορισμός των προσφορών σε μεμονωμένα προϊόντα μέχρι του 10% των εμπορεύσιμων προϊόντων. Αναγραφή μιας και μοναδικής τιμής, αυτής της τιμής προσφοράς. Να απαγορεύεται η διπλή αναγραφή τιμών που συνήθως είναι παραπλανητική μέθοδος. Απαγόρευση των προσφορών 30 ημέρες πριν την έναρξη των τακτικών εκπτώσεων.

- Ενίσχυση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ), με αύξηση του κεφαλαίου στα 300 εκατομμύρια ευρώ, ώστε να χρηματοδοτηθεί μεγαλύτερος αριθμός επιχειρήσεων. Αν είναι ταμειακά δύσκολο, προτείνεται να γίνει σε δύο φάσεις.

- Δημιουργία επικουρικού ή επαγγελματικού Ταμείου Ελεύθερων Επαγγελματιών και διερεύνησης των δυνατοτήτων παράλληλης επέκτασης με τη σύσταση Ταμείου Αλληλεγγύης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα