Γ. Λακκοτρύπης: Δεν τίθεται θέμα αποχώρησης της Noble Energy

Δευτέρα, 02 Φεβρουαρίου 2015 18:21
UPD:19:25

Ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης (φωτ. αρχείου).

Δεν υπάρχει θέμα αποχώρησης της Noble Energy από την κυπριακή ΑΟΖ, τόνισε ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.

Αντίθετα, σημείωσε ο κ. Λακκοτρύπης, βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις με την εταιρεία, αναφορικά με το σχέδιο ανάπτυξης για εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος Αφροδίτη, που πιστεύεται ότι περιέχει μέχρι 6 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου.

Αντιπροσωπεία της Noble Energy βρίσκεται στο Κάιρο για συνομιλίες με σκοπό την πώληση φυσικού αερίου από το κοίτασμά της Ταμάρ στην ισραηλινή ΑΟΖ.

Παράλληλες διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη για την πώληση αερίου στην Αίγυπτο από το κοίτασμα Αφροδίτη.

Αναφερόμενος στο θέμα που προέκυψε με την εταιρεία Total, ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας επεσήμανε ότι γίνεται η επεξεργασία του νομικού κειμένου από τη νομική υπηρεσία του κράτους που θα επιτρέψει συνέχιση των δραστηριοτήτων της γαλλικής πετρελαϊκής εταιρείας μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016.

Υπενθυμίζεται ότι στις 21 Ιανουαρίου ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου είχε κάνει γνωστό ότι ο γαλλικός πετρελαϊκός κολοσσός εξέταζε σοβαρά το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από την κυπριακή ΑΟΖ, διότι από τις σεισμογραφικές έρευνες στα τεμάχια 10 και 11 δεν υπάρχει οποιαδήποτε ένδειξη για φυσικό αέριο ή πετρέλαιο.

Ωστόσο, στα τέλη του ίδιου μήνα, ανακοινώθηκε πως η εταιρεία θα παρατείνει τις έρευνές της στην ΑΟΖ της Κύπρου άλλον έναν χρόνο.

Η παράταση του συμβολαίου έχει συμφωνηθεί μεταξύ της Total και της κυπριακής κυβέρνησης και πλέον απομένει η οριστικοποίησή του.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα