Μια δύσκολη παρτίδα... πόκερ

Δευτέρα, 02 Φεβρουαρίου 2015 07:00
UPD:26/07/2017 09:38
SHUTTERSTOCK

Από την έντυπη έκδοση

Το κλίμα που έχει διαμορφωθεί από τις πρώτες συναντήσεις των κυβερνητικών στελεχών με Ευρωπαίους αξιωματούχους σίγουρα δεν θα μπορούσε να το πει κανείς θετικό, αν και το τελευταίο 48ωρο φαίνεται να άλλαξε μετά τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ κ. Ομπάμα και Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Ομως αυτό είναι φυσικό στην αρχή. Και είναι φυσικό γιατί και οι δύο πλευρές θέλουν να δείξουν ότι θα ακολουθήσουν σκληρή στάση και δεν πρόκειται να υποχωρήσουν. Μόλις άλλωστε άρχισε μια νέα σκληρή παρτίδα πόκερ και οι δύο «παίκτες» σίγουρα έχουν άσους στα μανίκια τους, όμως πρώτα θέλουν και να μπλοφάρουν, προσδοκώντας να δουν τις αντοχές του αντιπάλου και στην καλύτερη μια λάθος κίνηση. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όπως λέει ένας άγραφος κανόνας, όταν υποθέτεις τα χαρτιά των αντιπάλων σου πρέπει να έχεις σκεφτεί διάφορα σενάρια…

Ας ελπίσουμε, λοιπόν, ότι η δική μας πλευρά έχει ήδη σκεφτεί τα σενάρια, έχει συγκεκριμένο σχέδιο και εξειδικευμένες προτάσεις, κυρίως δε κοστολογημένες, ώστε να πείσουν τους εταίρους μας. Αν, φυσικά, τίποτα απ’ όλα αυτά δεν υφίσταται, τότε οι συζητήσεις και διαπραγματεύσεις περισσεύουν, αφού στο τέλος είναι δεδομένο ότι θα καταλάβουν την μπλόφα και θα μας αφήσουν… ταπί και σίγουρα όχι ψύχραιμους στο τραπέζι! Από την άλλη πλευρά, αν είμαστε έτοιμοι και οργανωμένοι και γι’ αυτήν τη νέα παρτίδα που ξεκίνησε, τότε ακόμη κι αν δεν έχουμε το τέλειο σχέδιο πρέπει να παίξουμε καλά και με σιγουριά, αφού στη ζωή το θέμα δεν είναι να κρατάς καλά χαρτιά, αλλά να παίζεις καλά ακόμη κι ένα άσχημο φύλλο.

Το σίγουρο, όμως, είναι ότι και η άλλη πλευρά έχει πολύ καλά φύλλα και μάλιστα ένα πολύ ισχυρό, τη ρευστότητα! Είναι το πιο δυνατό χαρτί της, το οποίο λογικά θα το ρίξει στο τραπέζι την τελευταία στιγμή, λίγο πριν από τον τελευταίο γύρο του παιχνιδιού, για να τα... μαζέψει όλα! Και αυτό το πλεονέκτημα η ελληνική πλευρά θα ήταν καλό να μην το ξεχνά, γιατί το καλύτερο φύλλο πάντα κερδίζει!

Και μπορεί να αποκλείεται το Grexit ή η χρεοκοπία ή η αναγκαστική έξοδος από το ευρώ, όμως το μόνο που δεν μπορεί να αποκλείσει η ελληνική πλευρά είναι ότι οι δανειστές θα χρησιμοποιήσουν όλα τα όπλα τους, το έχουν αποδείξει άλλωστε, για να πετύχουν τον σκοπό τους. Ειδικά, δε, όσο βλέπουν ότι είμαστε μόνοι μας στο… τραπέζι και οι δήθεν «συμπαίκτες» μας, Ισπανοί, Πορτογάλοι, Κύπριοι, αφού στο ίδιο «άδειο» καζάνι βράζουμε, άρχισαν να μας γυρνάνε την πλάτη. Καλό θα ήταν, λοιπόν, συνεχίζοντας το «παιχνίδι» μας να κάνουμε όλους τους υπολογισμούς και να μην αφήσουμε τη… μοίρα να κάνει τους υπόλοιπους!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα