Η Fed μείωσε κατά 25 μονάδες τα βασικά της επιτόκια

Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2001 21:16
UPD:21:40

Στις 21:15' ώρα Ελλάδας η Federal Reserve ανακοίνωσε τη ενδέκατη εντός του έτους μείωση των αμερικανικών επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.

Το διατραπεζικό επιτόκιο διαμορφώνεται πλέον στο 1,75% -στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 1961- ενώ το προεξοφλητικό στο 1,25%.

Η ενδέκατη μείωση εντός του 2001 (ρεκόρ μειώσεων σε ένα έτος) επιβεβαίωσε τις προσδοκίες και τις προβλέψεις επιχειρήσεων και αναλυτών, ότι ο Γκρίνσπαν συνεχίζει να ικανοποιεί τις απαιτήσεις της αγοράς, στην προσπάθεια ανάκαμψης της αμερικάνικης οικονομίας από την ύφεση.

Από την αρχή του έτους, όταν τα επιτόκια βρίσκονταν στο 6,5%, η Fed έχει προβεί σε μειώσεις επιτοκίων κατά 475 μονάδες βάσης.

Η εκτίναξη της ανεργίας το Νοέμβριο στο 5,7%, στο υψηλότερο επίπεδο της εξαετίας, οδήγησε πολλούς αναλυτές σε βεβαιότητα για νέα μείωση των επιτοκίων, αφού οι συνθήκες στην αγορά εργασίας αποτελούν ενδείξεις ότι η ομοσπονδιακή οικονομία μπορεί να καθυστερήσει να ανακάμψει από την πρώτη ύφεση της δεκαετίας. Το άλμα της ανεργίας ήταν πιθανότατα και το καθοριστικό στοιχείο που έπεισε τη Fed ότι οι επιχειρήσεις χρειάζονται ακόμη φθηνότερο δανεισμό, προκειμένου να αρχίσουν και πάλι να επενδύουν, δημιουργώντας θέσεις εργασίας.

Η επιθετική νομισματική πολιτική της Fed βρίσκει αρκετούς θιασώτες, που υποστηρίζουν ότι θα ήταν λάθος, εάν η ομοσπονδιακή τράπεζα την εγκατέλειπε, επειδή τα επιτόκια βρίσκονται τόσο πολύ κοντά στο μηδέν. Μάλιστα, ισχυρίζονται ότι υπό τέτοιες συνθήκες xρειάζεται ακόμη πιο επιθετική πολιτική, ώστε να εξουδετερωθεί το σοκ στην οικονομία.

Από την άλλη, δεν είναι λίγοι αυτοί που ανησυχούν θεωρώντας ότι ο Αλαν Γκρίνσπαν εξαντλεί ή μάλλον αποδυναμώνει τα εργαλεία τόνωσης της οικονομίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα