S&P: Σε καθεστώς αρνητικής παρακολούθησης οι ελληνικές τράπεζες

Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2015 19:10
UPD:19:43
SOOC/Nikos Libertas

Σε καθεστώς αρνητικής παρακολούθησης έθεσε τις ελληνικές τράπεζες ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s, μόλις δύο ημέρες μετά την αντίστοιχη του κίνηση για την ελληνική οικονομία. Προειδοποιεί με υποβάθμιση της αξιολόγησης CCC+.

Όπως επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης, οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες, τίθενται σε καθεστώς παρακολούθησης με αρνητικές προοπτικές, ενώ αυξάνονται οι πιθανότητες υποβάθμισης, σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί και η υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, αν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδος και επίσημων πιστωτών δεν έχουν αίσιο τέλος.

Η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους επίσημους πιστωτές κρίνεται σημαντική, καθώς θα στηριχθεί, με αυτόν τον τρόπο η πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας αλλά και τη χρηματοδοτική της θέση.

Ταυτόχρονα, ο οίκος αξιολόγησης, υποβάθμισε το χρέος μειωμένης εξασφάλισης των ελληνικών τραπεζών σε «C» από «CC» και επιβεβαίωσε την βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητά του σε «C».

Η τοποθέτηση σε καθεστώς CreditWatch των Alpha Bank, Eurobank, Εθνικής Τράπεζας και Τράπεζας Πειραιώς αντανακλά την πιθανότητα ότι θα μπορούσε να υποβαθμιστεί ημακροπρόθεσμη πιστοληπτική διαβάθμισή τους, αν η υποστήριξη των ευρωπαϊκών αρχών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) μετατρεπεί σε λιγότερο προβλέψιμη ή απίθανη. Η συνεχής πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα στήριξης από τις ευρωπαϊκές αρχές εξαρτάται από την υπογραφή της συμφωνίας της νέας ελληνικής κυβέρνησης με τους επίσημους πιστωτές, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ.

Ο οίκος διαπιστώνει ότι η θέση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών έχει επιδεινωθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, εξαιτίας των μεγάλων εκροών καταθέσεων και της έλλειψης πρόσβασης στις αγορές χρήματος. Αυτοί οι παράγοντες έχουν αναγκάσει τις ελληνικές τράπεζες να αυξήσουν σημαντικά την εξάρτησή τους από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ.  Έτσι, οι τράπεζες έχουν εξαντλήσει γρήγορα το “μαξιλάρι” ρευστότητας τους, χρησιμοποιώντας τα επιλέξιμα περιουσιακά στοιχεία για τη στήριξη από την ΕΚΤ.

Η ικανότητα, όμως, των ελληνικών τραπεζών να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στο πρόγραμμα διευκόλυνσης ρευστότητας που παρέχεται μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού, εξαρτάται από την έκβαση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και της Τρόικας. Ωστόσο, ορισμένες από τις οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές που εξήγγειλε η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι ασυμβίβαστες με το πλαίσιο πολιτικής που συμφωνήθηκε μεταξύ της προηγούμενης κυβέρνησης και των επίσημων πιστωτών. Εαν η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν καταφέρει να κλείσει μια συμφωνία με τους επίσημους πιστωτές της για την χρηματοδοτική της στήριξη, αυτό θα εξασθενίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας αλλά και τη χρηματοδοτική της θέση. 

Τέλος, ο οίκος επισημαίνει ότι, θα μπορούσε να επιβεβαιώσει τις αξιολογήσεις των τεσσάρων τραπεζών αν οι ευρωπαϊκές αρχές και η ΕΚΤ διατηρήσει έναν βαθμό της υποστήριξης των ελληνικών τραπεζών.

 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα