Ωρα για αποκόμιση κερδών

Γεωπολιτικοί φόβοι σταματούν την άνοδο
Παρασκευή, 19 Μαρτίου 2004 00:01
UPD:06:46

EΠΕΣΤΡΕΨΕ χθες η πτώση στις διεθνείς αγορές μαζί με τους φόβους για νέο τρομοκρατικό χτύπημα, με τους επενδυτές να ρευστοποιούν τα κέρδη των δύο τελευταίων ημερών. Αφορμή αποτέλεσε τηλεφώνημα που δέχθηκε η γαλλική αστυνομία ότι είχε τοποθετηθεί ύποπτο δέμα σε σιδηροδρομικές γραμμές στα βόρεια του Παρισιού και oι φήμες για διακοπή δρομολογίων της Eurostat.

Παρ'όλα αυτά, η Morgan Stanley, στην τελευταία έκθεσή της, διαβεβαιώνει ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις στη Μαδρίτη και η τρομοκρατική απειλή που εκτείνεται πάνω από την Ευρώπη δεν αλλάζουν τη θεμελιώδη εικόνα των αγορών και προτρέπει τους επενδυτές να προβούν σε αγορές και όχι σε πωλήσεις.

Στη Wall Street, οι επενδυτές έστρεψαν το βλέμμα τους στον πληθωρισμό, μετά τη μεγάλη αύξηση που σημείωσαν τον Ιανουάριο οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ, λόγω της μεγάλης ανόδου των τιμών πετρελαίου. Από το μέτωπο των επιχειρήσεων, η Microsoft υποχώρησε περισσότερο από 1%, μετά την αποτυχία διακανονισμού της διένεξης ανάμεσα στον αμερικανικό κολοσσό και την Ευρωπαϊκή Ενωση στο θέμα παραβίασης των αντιμονοπωλιακών κανόνων της αγοράς. Η αγορά παραμένει αβέβαιη και οι επενδυτές δεν ξέρουν τi να περιμένουν πλέον από την οικονομική ή γεωπολιτική κατάσταση.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 4,52 μονάδες, ποσοστό 0,04%, φθάνοντας στις 10.295,78 μονάδες. Με απώλειες 14,32 μονάδων, ποσοστό 0,72%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.962,44 μονάδες.

Στην Ευρώπη, πέρα από τις ανησυχίες για την ασφάλεια, τα αποθαρρυντικά αποτελέσματα των εταιρειών Bayer και Allianz, έκαναν τους επενδυτές να αμφισβητήσουν τη δυναμική των επιχειρήσεων. Η Bayer συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων χαμένων με απώλειες 5%, μετά την ανακοίνωση τριμηνιαίων λειτουργικών ζημιών 1,2 δισ. ευρώ.

Ο πετρελαϊκός κολοσσός Shell έχασε 3% της αξίας του, καθώς αναθεώρησε ξανά προς τα κάτω τα αποθέματα πετρελαίου και ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσει τη δημοσίευση των ετήσιων αποτελεσμάτων της μέχρι το Μάιο.

Πιέσεις δέχθηκαν και οι μετοχές τεχνολογίας, με το δείκτη DJ Stoxx για τον τεχνολογικό κλάδο να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες, 3,2%. Η Nokia και η Ericsson έχασαν 4% και 4,2% της αξίας τους αντίστοιχα.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 υποχώρησε 1,7%, κλείνοντας όχι πολύ μακριά από τα χαμηλά επίπεδα διμήνου των 970,4 μονάδων που είχε αγγίξει τη Δευτέρα. Ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 έχασε 2,1% της αξίας του. Το Λονδίνο έκλεισε με απώλειες 1,3%, η Φραγκφούρτη 1,8% και το Παρίσι επίσης με απώλειες 1,8%.

Το Τόκιο έκλεισε με άνοδο 0,41%, χάνοντας το μεγαλύτερο μέρος των αρχικών κερδών του, καθώς η άνοδος του γιεν έναντι του δολαρίου έπληξε τα κέρδη εξαγωγικών εταιρειών όπως η Toyota.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα