Με κέρδη έκλεισαν οι δείκτες στην Ευρώπη

Δευτέρα, 23 Ιουλίου 2001 20:06
UPD:20:10

Με θετικό πρόσημο έκλεισαν σήμερα οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη. Το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρώθηκε σε μετοχές πετρελαϊκών εταιρειών λόγω της σημαντικής ανόδου των τιμών του «μαύρου χρυσού» στις διεθνείς αγορές.

Η τιμή του αργού στην αγορά της Νέας Υόρκης σημείωσε άνοδο μεγαλύτερη από 2% μετά τη δήλωση του γενικού γραμματέα του ΟΠΕΚ, Αλί Ροντρίγκεζ, ότι ο Οργανισμός ενδέχεται να προβεί σε μείωση της ημερήσιας παραγωγής κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια, προκειμένου να διατηρηθεί η τιμή του πετρελαίου στα σημερινά επίπεδα. Η μετοχή της TotalFinalElf ενισχύθηκε κατά 0,51% και οι μετοχές των εταιρειών ΒP και Shell κατά 0,54% και 0,8% αντιστοίχως.

Στη βελτίωση του κλίματος συνέβαλε και η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας σχεδιασμού ημιαγωγών ARM Holdings. Τα κέρδη της βρετανικής εταιρείας το δεύτερο τρίμηνο του έτους αυξήθηκαν κατά 23% φθάνοντας τα 8,3 εκατ. λίρες από 6,7 εκατ. λίρες την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο. Η μετοχή της εταιρείας σημείωσε άνοδο 16,42%.

Ανοδικά κινείται αυτήν την ώρα και η μετοχή της γερμανικής ομοειδούς επιχείρησης Infineon Technologies παρά την ανακοίνωση απογοητευτικών οικονομικών αποτελεσμάτων για το τρίτο οικονομικό της τρίμηνο. Συγκεκριμένα, η δεύτερη (μετά την ARM) μεγαλύτερη εταιρεία σχεδιασμού ημιαγωγών στην Ευρώπη ανακοίνωσε ότι το παραπάνω χρονικό διάστημα εμφάνισε ζημία ύψους 371 εκατ. ευρώ (323 εκατ. δολ.), ενώ τα έσοδα από τις πωλήσεις μειώθηκαν κατά 30% και ανήλθαν σε 1,28 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η διοίκηση της Infineon προειδοποίησε ότι η εταιρεία θα εμφανίσει ζημία και το επόμενο οικονομικό τρίμηνο.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε και η μετοχή της γαλλικής εταιρείας Vivendi Universal, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης, μετά την ανακοίνωση ότι οι οικονομικοί στόχοι που έχει θέσει για το σύνολο της τρέχουσας χρήσης θα επιτευχθούν.

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 5.405,3 μονάδες (0,34%), στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 4.911,92 μονάδες (0,64%), στο Αμστερνταμ ο δείκτης AEX στις 539,88 μονάδες (0,46%), ενώ Ζυρίχη ο δείκτης SMI υποχώρησε οριακά κατά 0,04% και έκλεισε στις 6.927,5 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο δείκτης Xetra DAX περίπου μία ώρα πριν από τη λήξη της συνεδρίασης ενισχύεται κατά 0,38% και έχει φθάσει τις 5.785,79 μονάδες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα