Πτώση του γιεν έναντι του δολαρίου

Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2004 10:34
UPD:13:15

ΠΤΩΤΙΚΑ κινείται κατά τις πρωινές συναλλαγές το γιεν έναντι του δολαρίου. Η εξασθένηση του ιαπωνικού νομίσματος αποδίδεται στην πολιτική αστάθεια στην Ταϊβάν http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/03/22/889232.htm , στη νέα υποχώρηση των μετοχικών τιμών στο Τόκιο http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/03/22/889360.htm , καθώς και στις φήμες ότι ο υπαρχηγός του Οσάμα Μπιν Λάντεν είναι νεκρός.

Αρνητικά επηρέασε το γιεν και η δήλωση του ιάπωνα υφυπουργού Οικονομικών, αρμόδιου για διεθνή θέματα, ότι η Ιαπωνία θα λάβει μέτρα κατά των απότομων διακυμάνσεων του ιαπωνικού νομίσματος.

Η δήλωση αυτή έρχεται να προστεθεί στις διαβεβαιώσεις και άλλων εκπροσώπων της ιαπωνικής κυβέρνησης ότι το Τόκιο θα συνεχίσει την παρεμβατική του τακτική στις αγορές συναλλάγματος, οποτεδήποτε κρίνει ότι κάτι τέτοιο είναι επιβεβλημένο http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/03/20/888900.htm . Διέψευσαν παράλληλα όλους εκείνους που εκτιμούσαν ότι η χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου αναθεωρεί την τακτική της μαζικής πώλησης γιεν.

Στις 10:19 το δολάριο ισοδυναμούσε με 107,04 γιεν έναντι 106,67 γιεν αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Οι αναλυτές εμφανίζονται ωστόσο επιφυλακτικοί ως προς τη δυνατότητα του δολαρίου να διατηρήσει τα κέρδη του έναντι του ιαπωνικού νομίσματος επικαλούμενοι την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή μετά το θάνατο του πνευματικού ηγέτη της Χαμάς http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/03/22/889311.htm .

Στη διάρκεια του προηγούμενου επταημέρου το ιαπωνικό νόμισμα σημείωσε τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη έναντι του δολαρίου σε διάστημα τετραετίας έπειτα από φήμες ότι η ανάκαμψη της ιαπωνικής οικονομίας ωθεί την κυβέρνηση της χώρας να περιορίσει τη στρατηγική παρεμβάσεων στις αγορές συναλλάγματος.

Η ισοτιμία του ιαπωνικού νομίσματος έναντι του αμερικανικού ενισχύθηκε κατά 3,9%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη θετική ποσοστιαία μεταβολή από το Μάρτιο του 2000. Ανοδικά κινήθηκε το γιεν έναντι και των 16 σημαντικότερων ξένων νομισμάτων.

Την προηγούμενη χρονιά οι πωλήσεις γιεν στις οποίες προέβη η ιαπωνική κεντρική τράπεζα άγγιξαν επίπεδα-ρεκόρ. Συγκεκριμένα, ανήλθαν πέρυσι στο ποσό-ρεκόρ των 20,5 τρισ. γιεν (190 δισ. δολάρια) και στα 10,5 τρισ. γιεν στο δίμηνο μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου, επιδιώκοντας την αναχαίτιση της ανοδικής πορείας του εθνικού νομίσματος της χώρας. Οι πωλήσεις γιεν συνέβαλαν στην τόνωση της κερδοφορίας των εξαγωγέων πριν από τα τέλη του οικονομικού έτους στην Ιαπωνία, στις 31 Μαρτίου.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα