Ν. Κορέα : 2,7% η αύξηση του ΑΕΠ το δ' τρίμηνο

Τρίτη, 23 Μαρτίου 2004 11:36

ΑΥΞΗΣΗ με τους ταχύτερους ρυθμούς σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο ετών, παρουσίασε η οικονομική ανάπτυξη της Ν. Κορέας, καθώς εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Samsung Electronics Co. και της Hyundai Motor Co. αύξησαν τις εξαγωγές τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη μείωση των πωλήσεων σε εθνικό επίπεδο.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,7% έναντι του τρίτου τριμήνου (εποχιακώς προσαρμοσμένο), μετά από την αναθεωρημένη αύξηση κατά 1,3% το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Bank of Korea στη Σεούλ. Για ολόκληρο το 2003 η οικονομική ανάπτυξη διαμορφώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα πενταετίας και στο 3,1% από το αναθεωρημένο 7% που ήταν κατά το 2002.

Οι καταναλωτικές δαπάνες μειώθηκαν τη χρονιά που πέρασε και σε σημαντικό βαθμό μετά τα χρέη των εταιρειών με πιστωτικές κάρτες. Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τη φορολογία στις πωλήσεις αυτοκινήτων και σε μερικά άλλα είδη πολυτελείας, προκειμένου να τονώσει τη ζήτηση.

«Η Ν. Κορέα βασιζόταν και θα βασίζεται στις εξαγωγές, οι οποίες θα αυξήσουν την ανάπτυξη φέτος», ανέφερε ο Lim Jiwon οικονομολόγος της J.P. Morgan Chase & Co., στη Σεούλ, συμπληρώνοντας : «Εάν η πολιτική αβεβαιότητα συνεχιστεί περισσότερο από το αναμενόμενο, αυτό θα περιορίσει τις δαπάνες των καταναλωτών και θα επεκτείνει το χρόνο της οικονομικής ανάκαμψης».

Οι εξαγωγές, οι οποίες αποτελούν περίπου τα 2 / 5 του ΑΕΠ της Ν. Κορέας αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 11% το τέταρτο τρίμηνο και οι καταναλωτικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 0,5%, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της χώρας, η οποία προέβλεψε τον Δεκέμβριο ότι η οικονομική ανάπτυξη το 2004 θα αναπτυχθεί με ρυθμό 5,2%, ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι 6% ανάπτυξη.

Πριν από ένα χρόνο η οικονομική ανάπτυξη της Ν. Κορέας αυξήθηκε με ρυθμό 3,9% το τέταρτο τρίμηνο μετά από ανάπτυξη 2,4% τη χρονική περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου.

Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας άλλαξε τη βάση του υπολογισμού του ΑΕΠ στο 2000 από το 1995.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα