Προσωρινή ανάσα

Διατηρείται το κλίμα ανασφάλειας
Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2004 00:01
UPD:06:34

ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ χρηματιστήρια ανέκαμψαν από την προχθεσινή μεγάλη πτώση, όμως το αγοραστικό ενδιαφέρον ήταν περιορισμένο, καθώς οι ανησυχίες τόσο για την παγκόσμια τρομοκρατία όσο και για τη βιωσιμότητα της αμερικανικής ανάκαμψης παραμένουν. Το κλίμα στη Wall Street παρέμεινε υποτονικό, με τις μετοχές να προσπαθούν να βρουν κατεύθυνση, χωρίς ωστόσο επιτυχία, αφού δεν υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να προσφέρει στήριγμα.

Αναλυτές προειδοποιούν ότι περαιτέρω εξελίξεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων θα μπορούσαν να προκαλέσουν νέα ανασφάλεια και να οδηγήσουν πάλι σε πτώση τις μετοχές. Φωτεινό σημείο ήταν ο τομέας τραπεζικών επενδύσεων μετά τα τριμηνιαία κέρδη ρεκόρ της Goldman Sachs, και η μετοχή της PalmOne, η οποία σημείωσε άνοδο 25% μετά τα καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε 1,11 μονάδες, ποσοστό 0,01%, φθάνοντας στις 10.063,64 μονάδες. Με απώλειες 8,10 μονάδων, ποσοστό 0,42%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.901,80 μονάδες.

Στην Ευρώπη, τα blue chip ανέκαμψαν από τα χαμηλά του 2004, καθώς οι επενδυτές έσπευσαν να αγοράσουν μετοχές από τον κλάδο τεχνολογίας μετά την πρόσφατη πτώση του, ενώ ο χαλυβουργικός τομέας σημείωσε άνοδο εν μέσω φημολογιών περί έλλειψης μεταλλεύματος στην αγορά.

Η Vivendi Universal ενισχύθηκε 2,3%, μετά από ανακοίνωση της General Electric ότι θα αφιερώσει ενεργητικό για την εξαγορά μεριδίου στις αμερικανικές επιχειρήσεις ψυχαγωγίας του γαλλικού ομίλου. Αυτό βοήθησε τις μετοχές των μίντια να καταγράψουν την καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 παρουσίασε οριακή άνοδο 0,3%. Ο δείκτης FTSE του Λονδίνου έκλεισε με άνοδο επίσης 0,3%, ενώ στάσιμοι παρέμειναν οι δείκτες DAX στη Φρανκφούρτη και CAC στο Παρίσι. Αναλυτές πάντως αναμένουν ότι περαιτέρω κέρδη θα είναι περιορισμένα έως ότου ισχυρά οικονομικά ή εταιρικά στοιχεία έρθουν να διώξουν τις ανησυχίες των επενδυτών.

Ο τεχνολογικός τομέας στηρίχθηκε μετά από αρκετό καιρό από το ανανεωμένο αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών, καθώς οι προηγούμενες ρευστοποιήσεις λόγω οικονομικών ανησυχιών έχουν καταστήσει τον τομέα ιδιαίτερα φθηνό. Η μετοχή της Getronics κατέγραψε κέρδη 3,7%, αφότου η εταιρεία πρότεινε να καταβάλει μέρισμα εφέτος για πρώτη φορά μετά από αρκετά έτη.

Ανάκαμψη σημείωσαν και οι μετοχές του τραπεζικού τομέα, μετά την πρόσφατη κάθετη πτώση, καθώς η Merrill Lynch αναβάθμισε το στόχο για τη μετοχή της Erste Bank της Αυστρίας.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 0,33%, ενώ ενωρίτερα υποχωρούσε περισσότερο από 2%, εν μέσω ανησυχιών για τη διεθνή ασφάλεια αλλά και εξαιτίας των προχθεσινών απωλειών της Wall Street.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα