Διευρύνονται οι απώλειες του ευρώ μετά τις δηλώσεις Κουάντεν

Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2004 13:22
UPD:13:25

ΕΝΤΕΙΝΟΝΤΑΙ οι πιέσεις στο ενιαίο νόμισμα έπειτα από τη δήλωση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας του Βελγίου Γκάι Κουάντεν ότι η ΕΚΤ εξακολουθεί να έχει περιθώρια ελιγμών παρά τα πολύ χαμηλά επίπεδα στα οποία βρίσκονται τα επιτόκια του ευρώ.

Η δήλωση αυτή ενίσχυσε τη φημολογία περί μείωσης των ευρωπαϊκών επιτοκίων. «Ο Κουάντεν λέει ότι η ΕΚΤ έχει περιθώρια νέας μείωσης των επιτοκίων. Η κεντρική ευρωπαϊκή τράπεζα ενδέχεται να προβεί σε χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο», δήλωσε σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο βρετανός αναλυτής. Η προοπτική μείωσης των επιτοκίων περιορίζει την ελκυστικότητα του ενιαίου νομίσματος.

Οι εκτιμήσεις του διοικητή της κεντρικής τράπεζας του Βελγίου έρχονται να προστεθούν στις δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ ότι η κεντρική ευρωπαϊκή τράπεζα ενδέχεται να επαναξιολογήσει την εκτίμησή της για τη σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης, εάν δεν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για ισχυροποίηση της ιδιωτικής κατανάλωσης και της εσωτερικής ζήτησης.

Επιφυλακτικοί για τις προοπτικές της καταναλωτικής ζήτησης εμφανίστηκαν στις αρχές του μήνα και ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Οτμαρ Ισινγκ καθώς και ο διοικητής της Μπούντεσμπανκ και μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, Ερνστ Βέλτεκε.

Στην υποχώρηση του ευρώ, σύμφωνα με τoυς αναλυτές της Alpha Bank, συμβάλλει και η χθεσινή ανακοίνωση ότι οι συνολικές εκροές κεφαλαίων από την Ευρωζώνη προς τις ΗΠΑ (άμεσες επενδύσεις, επενδύσεις χαρτοφυλακίου) διαμορφώθηκαν τον Ιανουάριο στα 30 δισ. δολ. από 13 δισ. δολ. το Δεκέμβριο.

Η περαιτέρω ισχυροποίηση του δολαρίου έναντι του ενιαίου νομίσματος περιορίζεται από τους φόβους για νέες τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον αμερικανικών συμφερόντων.

Στην αγορά συναλλάγματος του Λονδίνου, στις 13:10 (ώρα Ελλάδος), η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο είχε διαμορφωθεί στα 1,2254 δολάρια έναντι 1,2326 δολαρίων στις 23:00 χθες. Η χθεσινή ισοτιμία αναφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν 1,2276 δολάρια ανά ευρώ.

Το ενιαίο νόμισμα σημειώνει παράλληλα πτώση κατά περίπου 1% έναντι του γιεν έχοντας υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 3,5 μηνών.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα