Σε υψηλά πέντε μηνών ο χρυσός - Νέα πτώση του πετρελαίου

Τρίτη, 20 Ιανουαρίου 2015 22:44
REUTERS/ARND WIEGMANN
Συνεχίστηκε η πτωτική πορεία του πετρελαίου και σήμερα, με την υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την παγκόσμια οικονομία από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να δρά καταλυτικά στην επιδείνωση των προοπτικών του «μαύρου χρυσού».
 
Στον αντίποδα, ο χρυσός συνέχισε την ανοδική του πορεία, μετά τη χθεσινή ανάπαυλα, με τους επενδυτές να καταφεύγουν στην ασφάλεια του μετά και τις τελευταίες αναταράξεις στην αγορά συναλλάγματος. 
 
Ειδικότερα, τα συμβόλαια άμεσης παράδοσης του χρυσού έκλεισαν με κέρδη 1,4% στα 1.294,20 δολάρια η ουγγιά.
 
Παράλληλα, το πετρέλαιο τύπου brent παράδοσης Μαρτίου υποχώρησε κατά 4,7% στα 46,39 δολάρια, διευρύνοντας από τις αρχές του έτους τις απώλειες στα 14,81%. 
 
Η νέα πτώση στην τιμή του πετρελαίου συνδέεται με την επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων για την παγκόσμια οικονομία από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στην τελευταία έκθεσή του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές το ΔΝΤ προβλέπει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα φθάσει το 3,5% το 2015 και το 3,7% το 2016, αναθεωρώντας προς τα κάτω την πρόβλεψή του κατά 0,3% για αμφότερα τα έτη.
 
Επίσης, συνεχίζουν να επιδρούν αρνητικά στο πετρέλαιο οι δηλώσεις των αξιωματούχων της κυβέρνησης του Ιράκ, η χώρα σχεδιάζει την αύξηση των εξαγωγών της στα 3,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως, από 2,94 εκατ. ημερησίως που εξήγαγε τον Δεκέμβριο. Τα επίπεδα αυτά, στα οποία προστίθεται και η παραγωγή από την ημιαυτόνομη περιοχή των Κούρδων βορείως της χώρας, είναι τα υψηλότερα από το 1980.


Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα