Δεν τίθεται ζήτημα διαφοροποίησης του ΧΑ από τις άλλες ευρωπαϊκές αγορές

Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2004 15:26

Όπως προκύπτει από την αναφορά του πρακτορείου Bloomberg και από την ανακοίνωση του οίκου FTSE, τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των ανά τον κόσμο χρηματιστηριακών αγορών μέσω της έρευνας Quality of Markets (''Ποιότητα Αγορών'') δεν συνεπάγονται αλλαγές στην κατάταξη των αγορών από τους FTSE κατά το τρέχον έτος. Αυτό διευκρίνισε το Χρηματιστήριο Αθηνών με αφορμή δήλωση του πρακτορείου Bloomberg σχετικά με τα ανακοινωθέντα από τον οίκο FTSE.

Το ΧΑ επισημαίνει ότι στην, αναφερόμενη στο Bloomberg, δήλωση του Διευθύνοντος συμβούλου των FTSE Mark Makepeace προσδιορίζεται πως αν δεν έχουν μειωθεί τα πέντε μειονεκτήματα στα χαρακτηριστικά της αγοράς σε διάστημα δύο χρόνων, τότε ο FTSE θα επαναξιολογήσει την κατάταξη της αγοράς ως ανεπτυγμένης. Κατά συνέπεια θα υπάρξει χρόνος να επανεκτιμηθεί η ακρίβεια και η ορθότητα των συμπερασμάτων της έρευνας και επιπλέον να υλοποιηθούν από τη μεριά της κάθε αγοράς τυχόν τροποποιήσεις στα χαρακτηριστικά της, προκειμένου να αρθούν λανθασμένες εντυπώσεις ή να διορθωθούν τα αναφερόμενα ως μειονεκτήματα.

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα από τον οίκο FTSE που δημοσιεύθηκαν στο Bloomberg, η ελληνική αγορά δεν καλύπτει πέντε από τα χαρακτηριστικά που χρησιμοποιήθηκαν ως κριτήρια αξιολόγησης στην έρευνα Quality of Markets για την κατηγοριοποίηση των αγορών, σε αντίθεση με τις άλλες αναπτυγμένες αγορές που δεν καλύπτουν μέχρι δύο από αυτά τα χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα όμως με το ΧΑ, αν ανατρέξει κάποιος στην αναλυτική περιγραφή του πίνακα αξιολόγησης της έρευνας 'Quality of Markets' που αφορά τις χώρες της Ευρώπης, οι οποίες χαρακτηρίζονται με τον τίτλο 'ανεπτυγμένες', θα διαπιστώσει ότι από τα πέντε κριτήρια που αναφέρεται ότι δεν καλύπτει η ελληνική αγορά, τα τρία αφορούν την ύπαρξη δανεισμού τίτλων, την ύπαρξη short selling και τη διαφάνεια με τη μορφή real time παροχής πληροφοριών για το βάθος της αγοράς.

''Είναι προφανές, για όσους γνωρίζουν καλά τη λειτουργία της ελληνικής αγοράς'', επισημαίνει το ΧΑ, ''ότι τουλάχιστον τα τρία αυτά χαρακτηριστικά καλύπτονται πλήρως και κατά συνέπεια, εφόσον απαλειφθούν από τον Πίνακα Αξιολόγησης μετά από τις σχετικές διευκρινίσεις, δεν μπορεί να τίθεται θέμα διαφοροποίησης του αριθμού των μειονεκτημάτων της ελληνικής αγοράς από τα εμφανιζόμενα στην περίπτωση των υπολοίπων ανεπτυγμένων αγορών''.

Η Διοίκηση του Χ.Α. έχει ήδη ρυθμίσει το διαδικαστικό θέμα, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διευκρινίσεις με τους FTSE και την επιτροπή αξιολόγησης που αυτοί χρησιμοποιούν.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα