Συνεχίζουν ανοδικά οι ευρωαγορές

Τρίτη, 20 Ιανουαρίου 2015 15:27
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

Τις προσδοκίες τους για την ανακοίνωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την προσεχή Πέμπτη αποτυπώνουν οι επενδυτές στα ευρωπαϊκά ταμπλό, ωθώντας τους δείκτες ανοδικά για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση.

Ειδικότερα, στις 15:25, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,78% στις 6.637 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,25% στις 10.268 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται με κέρδη 1,34% στις 4.453 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημειώνει άνοδο 1,06% στις 356,93 μονάδες.

Την Πέμπτη αναμένονται οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ για την αποκαλούμενη «ποσοτική χαλάρωση» (Quantitative Easing), δηλαδή την αγορά κρατικών ομολόγων από κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, με στόχο την καταπολέμηση του αποπληθωρισμού και την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Οι μέχρι στιγμής εκτιμήσεις κάνουν λόγο για παρέμβαση τουλάχιστον 500 δισ. ευρώ από τους κεντρικούς τραπεζίτες της Φρανκφούρτης.

Στο ταμπλό, η Royal Philips κερδίζει 3,7%, μετά το δημοσίευμα της Financieele Dagblad ότι το private equity των KKR και CVC Capital Partners έχει εκφράσει ενδιαφέρον για τη μονάδα φωτισμού της εταιρείας.

Στον αντίποδα, η SAP σημειώνει απώλειες 4,6%, καθώς μείωσε τις εκτιμήσεις της για την πορεία της κερδοφορίας της έως το 2017. Σύμφωνα με την εταιρεία, η μειωμένη ζήτηση για συστήματα λογισμικού θα περιορίσει την κερδοφορία της.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος του οικονομικού ινστιτούτου ZEW της Γερμανίας έφτασε τον Ιανουάριο στις 48,4 μονάδες από 34,9 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν πολύ μικρότερη ενίσχυση στις 40 μονάδες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα