Νέα πτώση του δείκτη Ifo στη Γερμανία

Έκκληση στην ΕΚΤ για μείωση των επιτοκίων
Παρασκευή, 26 Μαρτίου 2004 11:23
UPD:11:53

ΣΤΟ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ σημείο των τελευταίων πέντε μηνών υποχώρησε το Μάρτιο ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία σημειώνοντας πτώση για δεύτερο διαδοχικό μήνα.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα το ινστιτούτο Ifo του Μονάχου έπειτα από έρευνα σε 7.000 επιχειρήσεις, ο εν λόγω δείκτης διαμορφώθηκε στο 95,4, από 96,4 το Φεβρουάριο. Οι αναλυτές σε έρευνα του Reuters ανέμεναν πτώση του παραπάνω δείκτη στο 95,7.

Ο επιμέρους δείκτης μελλοντικών προσδοκιών υποχώρησε στο 98,9, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών, από 100,3 – βάσει των αναθεωρημένων στοιχείων – το Φεβρουάριο.

Πτώση σημείωσε και ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών ο οποίος διαμορφώθηκε το Μάρτιο στο 92,1 από 92,6 το Μάρτιο.

Ο πρόεδρος του γερμανικού ινστιτούτου, Χανς Βέρνερ Ζιν, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο CNBC απηύθυνε έκκληση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων του ευρώ, προκειμένου να τονώσει την ευρωπαϊκή οικονομία.

«Εως τώρα απέρριπτα το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων, επειδή πίστευα ότι η οικονομία ανακάμπτει. Τους δύο τελευταίους μήνες τα αποτελέσματα των ερευνών μας (για το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία) ήταν χειρότερα του αναμενόμενου. Η ανάκαμψη απειλείται. Στο πλαίσιο αυτό, η ώρα για μείωση των επιτοκίων έχει φθάσει».

Ο κ. Ζιν ανέφερε επίσης ότι το ινστιτούτο ενδεχομένως να αναθεωρήσει προς τα κάτω την προηγούμενη πρόβλεψή του για το ρυθμό ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα