Υπό ασφυκτικές πιέσεις οι τράπεζες στο Χ.Α.

Παρασκευή, 16 Ιανουαρίου 2015 14:13
UPD:14:13
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Διευρύνονται οι απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον τραπεζικό κλάδο να βρίσκεται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων μετά και τις διαρροές ότι οι ελληνικές τράπεζες αύξησαν την εξάρτησή τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Ειδικότερα, στις 14:10, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 2,46% στις 785,21 μονάδες, ενώ ο τζίρος βρίσκεται στα 50 εκατ. ευρώ. Ο FTSE25 χάνει 3,41% στις 249,49 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει απώλειες 7,37% στις 88,54 μονάδες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του www.naftemporiki.gr, με τον περιορισμό πρόσβασης στη διατραπεζική εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας,οι τράπεζες αύξησαν την εξάρτηση από την ΕΚΤ, κάνοντας χρήση των επιλέξιμων ενεχύρων και αξιοποιούν πλέον και τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας της ΤτΕ.

Ένας ακόμη παράγοντας που προστέθηκε πλέον στη μεθοδολογία της αποτίμησης του κινδύνου στο Χ.Α. από τους επενδυτές είναι η έκθεση των ελληνικών τραπεζών στο ελβετικό φράγκο. Η κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας να άρει το όριο προστασίας του νομίσματός της, του 1,20 φράγκων/ευρώ, προκάλεσε μεγάλες αναταράξεις στις διεθνείς αγορές, ενώ δεν άφησε ανεπηρέστο και το ελληνικό χρηματιστήριο.

Όπως σημειώνει η Deutsche Bank σε χθεσινή της ανάλυση, η έκθεση των ελληνικών τραπεζών στο ελβετικό νόμισμα είναι κυρίως με τη μορφή πιστώσεων, οι οποίες διαμορφώνονται μεταξύ του 2-12% του συνολικού δανεισμού. Η συνολική έκθεση είναι, σύμφωνα με την Deutsche Bank, στο 15-110% του tangible book, με την Eurobank να έχει τη μεγαλύτερη και την Εθνική τη μικρότερη. Ωστόσο, η έκθεση αυτή είναι καλυμμένη, σημειώνει η γερμανική τράπεζα.  

Υπό αυτά τα δεδομένα βλέπουμε τη μετοχή της Eurobank να υποχωρεί κατά 7,73%, της Alpha Bank να βρίσκεται στο -4,97% και της Πειραιώς στο -5,81%. Απώλειες 9,09% και για την Εθνική.

Σημαντικές απώλειες καταγράφει και η μετοχή του ΟΠΑΠ, στο -5,79%, της ΔΕΗ στο -3,47% και της Jumbo στο -2,01%. Πτωτικά κατά 1,36% κινείται και ο ΟΤΕ, στο -1,81% βρίσκεται και η MIg, ενώ πέριξ του 1% είναι οι απώλειες σε Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα και ΕΥΔΑΠ.

Στον αντίποδα, η Grivalia κινείται με κέρδη 1,74%, ο ΟΛΠ είναι στο -1,62% και η Folli Follie είναι στο +2,80%. Μικρά κέρδη καταγράφουν η ΕΕΕ, η Βιοχαλκο, τα Ελληνικά Πετρέλαια και η Aegean.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα