EFG Eurobank: Πώληση ιδίων μετοχών

Παρασκευή, 26 Μαρτίου 2004 21:12

ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ πακέτου μετοχών προχώρησε η EFG Eurobank Ergasias έναντι τιμήματος 23,76 εκ. ευρώ. Πρόκειται για 15 εκ. ίδιες μετοχές που είχε αποκτήσει η τράπεζα, μέσω προγράμματος απόκτησης ιδίων μετοχών.

Η μεταβίβαση έγινε στην τιμή των 15,84 ευρώ ανά μετοχή και η μέση τιμή κτήσης από την Eurobank υπολογίζεται στα 13,8 ευρώ με αποτέλεσμα η τράπεζα να έχει κεφαλαιακά κέρδη ύψους 3 εκ. ευρώ.

Η τράπεζα διαθέτει ακόμη 6 εκ. ίδιες μετοχές, τις οποίες προτίθεται να διαγράψει. Σχετικό θέμα περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη της τακτικής γενικής συνέλευσης στις 5 Απριλίου.

Οπως επισημαίνει το διοικητικό συμβούλιο, στην εισήγησή του, η ακύρωση των ιδίων μετοχών δεν επηρεάζει τα ίδια κεφάλαια και την κεφαλαιακή επάρκεια διότι το κόστος αγοράς των μετοχών ήδη αφαιρείται από τα ίδια κεφάλαια, ενώ η κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας σε επίπεδο βασικών κεφαλαίων (Tier I) είναι ισχυρή (δείκτης 10,4%) και δεν χρειάζεται ενίσχυση, η οποία θα προέκυπτε από την πώληση των μετοχών.

Το δ.σ. της Eurobank σημειώνει ότι τα ίδια κεφάλαια είναι ήδη συγκριτικά ανώτερα από αυτά των ευρωπαϊκών τραπεζών, με αποτέλεσμα ο δείκτης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων να υπολείπεται φαινομενικά των ευρωπαϊκών τραπεζών, ενώ η απόδοση της τράπεζας στο σύνολο του ενεργητικού είναι ανώτερη.

Τυχόν πώληση των ιδίων μετοχών θα ενίσχυε περαιτέρω τα ίδια κεφάλαια της τράπεζας, μειώνοντας την απόδοσή τους και παράλληλα θα μείωνε τα κέρδη ανά μετοχή, ασκώντας πιθανώς δυσμενή επίδραση στην αξία της, αναφέρει το δ.σ.

Οι μέτοχοι της Eurobank θα κληθούν να εγκρίνουν επίσης την ανανέωση του προγράμματος ιδίων μετοχών με κατώτατη τιμή τα 5 και ανώτατη τα 27,09 ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΥΡΩΒ



Σχολιασμένα