Πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου

Eντείνονται οι φήμες μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ
Δευτέρα, 29 Μαρτίου 2004 10:08
UPD:10:14

ΣΤΟ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ επίπεδο του έτους υποχώρησε κατά τις πρωινές συναλλαγές το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς εντείνονται οι φήμες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδεχομένως να προχωρήσει ακόμη και αυτή την εβδομάδα σε μείωση των επιτοκίων της, προκειμένου να τονώσει την οικονομία.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, προκάλεσε κλιμάκωση της φημολογίας για χαλαρότερη νομισματική πολιτική, λέγοντας ότι η κεντρική τράπεζα θα αξιολογήσει τις προοπτικές για σταδιακή ανάκαμψη, αν η ιδιωτική κατανάλωση δεν σημειώσει άνοδο http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/03/26/890617.htm .

«Είμαστε σε επιφυλακή» τόνισε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt» και πρόσθεσε: «Σε περίπτωση που οι προσδοκίες μας για ισχυρότερη οικογενειακή κατανάλωση και εγχώρια ζήτηση δεν υλοποιηθούν, θα αξιολογήσουμε αναλόγως την κατάσταση, πάντοτε με βάση τη στρατηγική μας στη νομισματική πολιτική».

Η προοπτική άσκησης χαμηλότερης νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ασκεί πιέσεις στο ευρώ, διότι τα χαμηλότερα επιτόκια περιορίζουν την «ελκυστικότητα» του χρέους σε ενιαίο νόμισμα, επισημαίνει ο Τζόσεφ Μπάρνι, αναλυτής ξένου συναλλάγματος στην Bank Leumi USA, τμήμα της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας του Ισραήλ.

Την ίδια στιγμή, η Credit Suisse First Boston αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για την ισοτιμία ευρώ - δολαρίου για το επόμενο τρίμηνο, στο 1,24 δολάρια, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης 1,28 δολαρίων.

Η CSFB επικαλέσθηκε την προοπτική μείωσης των επιτοκίων στην Ευρώπη, όπως και το κλίμα σταθερότητας που επικρατεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σε συνδυασμό με ενδείξεις βελτίωσης της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ.

Το ενιαίο νόμισμα υποχώρησε σήμερα μέχρι τα 1,2045 δολάρια, στο χαμηλότερο σημείο από τις 4 Δεκεμβρίου. Η ισοτιμία αναφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν 1,21730 δολάρια ανά ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα