Προς νέα μείωση των επιτοκίων η Fed

Τρίτη, 24 Ιουλίου 2001 18:33
UPD:18:45

Η περίοδος της υποτονικής ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας δεν έχει ακόμη παρέλθει, τόνισε σήμερα ενώπιον της επιτροπής τραπεζικών υποθέσεων της Γερουσίας ο πρόεδρος της Fed, Αλαν Γκρίνσπαν.

Επαναλαμβάνοντας σε γενικές γραμμές τα όσα είχε υποστηρίξει την περασμένη εβδομάδα ενώπιον άλλης επιτροπής του Κογκρέσου, ο διοικητής της Fed επεσήμανε ότι «οι αβεβαιότητες που παρατηρούνται στην τρέχουσα οικονομική κατάσταση είναι σημαντικές» και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο νέας μείωσης των επιτοκίων, προκειμένου να τονωθεί η οικονομία.

Σημειώνεται ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ έχει προβεί σε έξι μειώσεις των επιτοκίων από την αρχή του έτους, γεγονός το οποίο σε συνδυασμό με τις μειώσεις της φορολογίας θα αποτελέσουν, σύμφωνα με τον κ. Γκρίνσπαν, την αφετηρία για ανάκαμψη της οικονομίας με την πάροδο του χρόνου. Ο διοικητής της Fed προέβη στην εκτίμηση ότι η αμερικανική οικονομία θα εμφανίσει ρυθμό ανάπτυξης 1,25% έως 2% το 2001 και 3% έως 3,25% το 2002.

Oι σημερινές δηλώσεις του διοικητή της Fed ενισxύουν ακόμη περισσότερο τις εκτιμήσεις των αγορών για το ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα προxωρήσει σε νέα μείωση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίασή της, στις 21 Aυγούστου.

Παρά την προοπτική περαιτέρω χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, η οποία κάποτε δημιουργούσε ενθουσιασμό στις αγορές, οι κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες στις ΗΠΑ εξακολουθούν να καταγράφουν απώλειες, καθώς έχει ήδη αρχίσει να αμφισβητείται η αποτελεσματικότητα της πολιτικής που ακολουθεί η Fed. Πολλοί οικονομολόγοι εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα από τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί από την αρχή του έτους η Fed θα έπρεπε να είχαν ήδη γίνει ορατά στην οικονομία.

Σύμφωνα, μάλιστα, με σxετική έκθεση που τέθηκε την περασμένη εβδομάδα υπόψη του αμερικανικού Kογκρέσου, το επιτελείο της Κεντρικής Τράπεζας εκτιμά ότι δεν υπάρxουν ουσιαστικές ενδείξεις για το ότι έxει αρxίσει η διαδικασία βελτίωσης της οικονομίας.

Ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,84% και βρίσκεται στις 10.336,4 μονάδες και ο Nasdaq στις 1.979 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 0,48%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα