Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να συμφωνήσει σε καμιά περίπτωση σε διαγραφή χρέους για την Ελλάδα, διότι από νομική άποψη αυτό θα ήταν απαγορευμένη κρατική χρηματοδότηση, τονίζει ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Έβαλντ Νοβότνι.
Σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Τιρόλερ Τάγκες Τσάιτουνγκ», σημειώνει ότι κάποιοι εμπειρογνώμονες αναμένουν πως, αντί μιας διαγραφής, θα μπορέσει να υπάρξει διαπραγμάτευση για παράταση του χρόνου αποπληρωμής και τονίζει πως σε κάθε περίπτωση το «κλειδί» έχουν τώρα οι Έλληνες, οι οποίοι θα πρέπει να εφαρμόσουν τα προγράμματα.
Σύμφωνα με τον κ. Νοβότνι, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι πραγματικές αποφάσεις παίρνονται στην ίδια την Ελλάδα, όπως επίσης ότι το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου λήγει στις αρχές Μαρτίου και ως εκ τούτου θα μπορούσαν να προκύψουν στενά χρονικά περιθώρια.
Χωρίς πρόγραμμα σε ισχύ, επηρεάζονται εξαιρετικά αρνητικά οι δυνατότητες της ΕΚΤ να παραχωρήσει δάνεια σε ελληνικές τράπεζες και άρα υπάρχει σοβαρή χρονική πίεση, αναφέρει.
Ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας θεωρεί, επίσης, πως μια ενδεχόμενη χρεοκοπία και μια ενδεχόμενη έξοδος από το ευρώ αυτήν τη στιγμή, θα ήταν «μια καταστροφή για την Ελλάδα», επισημαίνοντας ωστόσο πως από καθαρά νομική άποψη μια έξοδος από την Ευρωζώνη δεν είναι δυνατή, η Ελλάδα θα έπρεπε να εγκαταλείψει συνολικά την ΕΕ- και μια επανένταξή της πρέπει να εξεταστεί όπως μια τελείως νέα ένταξη, που πρέπει να εγκρίνουν όλες οι άλλες χώρες της ΕΕ.
Συμπληρώνει πως μια έξοδος από τη Νομισματική Ένωση, μακροπρόθεσμα δεν θα βοηθούσε καθόλου τους Έλληνες στην ανταγωνιστικότητα και το εξωτερικό χρέος, το οποίο θα παρέμενε σε ευρώ, θα αυξανόταν μετά από μια αναπόφευκτη υποτίμηση, ενώ τα εισοδήματα των Ελλήνων θα συρρικνώνονταν μαζικά.
Ερωτηθείς πόσο πιθανή είναι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, ο Έβαλντ Νοβότνι απαντά ότι δεν θα απέκλειε τελείως ένα τέτοιο σενάριο, το οποίο, όπως λέει, θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο και σίγουρα ανεπιθύμητο.
Στην ίδια συνέντευξη, ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας χαιρετίζει τη γνωμάτευση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, με την οποία επιτρέπεται η αγορά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ομολόγων από χώρες σε κρίση, γνωμάτευση, η οποία, όπως σημειώνει ο κ. Νοβότνι, αποτελεί επιβεβαίωση της δικής του θέσης.
Πηγή: ΑΜΠΕ