Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2004 07:01

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ιαπωνικές μετοχές μετά την ισχυροποίηση του γιέν έναντι του δολαρίου, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2000, πυροδοτώντας τις ανησυχίες ότι το δυνατό εθνικό νόμισμα θα μειώσει τα έσοδα των εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Toyota Motor Corp. και της Fuji Photo Film Co.

«Η μεγαλύτερη μου ανησυχία αυτήν τη στιγμή είναι το γιέν», ανέφερε ο Koichi Ogawa, ο οποίος διαχειρίζεται 9,4 δισ. δολ. σε ιαπωνικές μετοχές με την Daiwa SB Investments Ltd. στο Τόκυο, συμπληρώνοντας : «Εάν το νόμισμα σημειώσει περαιτέρω άνοδο θα επηρεάσει αρνητικά τα εταιρικά κέρδη».

Ο Nikkei υποχωρούσε κατά 0,1%, φθάνοντας στις 11.678,40 μονάδες και ο δείκτης Topix έχανε ποσοστό 0,4%, φθάνοντας στις 1.170,31 μονάδες στις 11 π.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Και οι δύο δείκτες σημείωναν άνοδο νωρίτερα το πρωΐ.

Αλλού στην Ασία, στη Ν. Κορέα ο Kospi σημείωνε άνοδο 0,3%, φθάνοντας στις 875,75 μονάδες. Οι μετοχές της Samsung Electronics οδηγούσαν την άνοδο μεταξύ των εξαγωγικών εταιρειών, πριν από την αυριανή κυβερνητική έκθεση η οποία ενδέχεται να δείξει αύξηση των φορτώσεων κατά 1/3 τον Μάρτιο. Η ισχυροποίηση του νομίσματος της χώρας περιόρισε τα κέρδη του δείκτη των μετοχών.

Ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές στην περιφέρεια μετά την ισχυροποίηση των αμερικανικών μετοχών, καθώς έντονη αισιοδοξία επικράτησε ότι τα εταιρικά κέρδη στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αυξάνονται. Ο MSCI Asia Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 800 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας κέρδιζε 0,2%, φθάνοντας στις 95,92 μονάδες. Συνολικά ο δείκτης φέτος σημείωσε άνοδο 10%, οδεύοντας προς το τέταρτο τρίμηνο ανόδου.

Οι λοιποί δείκτες στις ανοιχτές αγορές της Ασίας σημείωναν κέρδη εκτός από τον δείκτη Kuala Lumpur Composite στη Μαλαισία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα