Πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Παρασκευή, 09 Ιανουαρίου 2015 19:31
UPD:19:32
EPA/ZIPI

Φωτογραφία αρχείου.

Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν τελικά οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με αφορμή τις εκτιμήσεις ότι οι κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη στήριξη της οικονομίας δεν θα είναι επαρκείς για την τόνωση της δραστηριότητας.

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,05% στις 6.501 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 1,92% στις 9.649 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με απώλειες 1,91% στις 4.179 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε πτώση 1,27% στις 338 μονάδες, ενώ σε επίπεδο εβδομάδα έκλεισε με απώλειες 0,9%.

Το κλίμα σήμερα επιδεινώθηκε καθώς διέρρευσε ότι το σχέδιο που επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προβλέπει αύξηση του ισολογισμού της κατά 500 δισ. ευρώ. Το σχέδιο που εξετάζει η ΕΚΤ,  για τις αποφάσεις της 22ας Ιανουαρίου, είναι σαφώς χαμηλότερο των προσδοκιών των αναλυτών, οι οποίοι αναμένουν πρόγραμμα ύψους 1 τρισ. ευρώ.

Στο ταμπλό, η Banco Santander υποχώρησε κατά 14%, με την αγορά να αποτυπώνει την ανησυχία της μετά την ανακοίνωση της τράπεζας ότι προχωρά σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 7,5 δισ. ευρώ. Στόχος της αύξησης κεφαλαίου είναι η ενίσχυση του ισολογισμού της τράπεζας, καθώς οι επενδυτές έχουν εκφράσει αμφιβολίες για την κεφαλαιακή της επάρκεια.

Απώλειες 2,9% και για την Tesco, η οποία διορθώνει μετά από το χθεσινό άλμα που προκάλεσε η αποκάλυψη του σχεδίου αναδιάρθρωσης της εταιρείας.

Επίσης, η Sodexo υποχώρησε κατά 2,1%, μετά την ανακοίνωση ότι οι πωλήσεις του πρώτου τριμήνου χρήσης αυξήθηκαν κατά 2,3%, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο 2,5%.

Στον αντίποδα, η United Internet κέρδισε 3,4%, μετά την ανακοίνωση της Goldman Sachs Group ότι την εντάσει στην λίστα με τις προς αγορά μετοχές.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, πτωτικά κινήθηκαν οι γερμανικές εξαγωγές τον Νοέμβριο, διευρύνοντας τις απώλειες που είχαν καταγράψει στην αρχή του τριμήνου,.

Επίσης, απροσδόκητη πτώση κατά 0,3% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στη Γαλλία τον Νοέμβριο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα