Aluminum Corp. of China : Επένδυση 846 εκατ. δολ.

Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2004 09:29

ΤΟ ΠΟΣΟΝ των επτά δισ. γουάν (846 εκατ. δολ.) θα επενδύσει φέτος η Aluminum Corp. of China, προκειμένου να αυξήσει τη δυναμικότητα παραγωγής αλουμίνας και άλλων ημιτελών προϊόντων, τα οποία συμβάλλουν περισσότερο από τα 4/5 στα κέρδη της, σύμφωνα με ανακοίνωση του επικεφαλής της εταιρείας, Guo Shengkun.

Η εταιρεία, γνωστή και ως Chalco, θα δαπανήσει το 70% του κεφαλαίου της των 10,5 δισ. γουάν φέτος, προκειμένου να αυξήσει την παραγωγή αλουμίνας. «Η επένδυση είναι υπερδιπλάσια των επενδύσεων που έκανε πέρυσι η εταιρεία και αναμένεται να δούμε υψηλότερες τιμές αλουμίνας για τουλάχιστον δύο ακόμη χρόνια», επεσήμανε ο Guo.

Η ζήτηση αλουμινίου από τις αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως από την Volkswagen AG, τις εταιρείες παραγωγής ενεργείας και τις παραγωγούς κουτιών για αναψυκτικά, οδήγησαν εταιρείες του κλάδου, όπως την Lanzhou Aluminum Co., να αυξήσουν τη δυναμικότητά τους περισσότερο από το ήμισυ πέρυσι. Η κίνηση αυτή επέτρεψε την υπ'αριθμόν δύο παραγωγό αλουμίνας στον κόσμο, την Chalco, να διπλασιάσει την τιμή του υλικού μέχρι το Μάρτιο του 2003, τονώνοντας τα κέρδη της, τα οποία διπλασιάστηκαν το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

«Στόχος της Chalco είναι να καταστεί μακροπρόθεσμα σε ένα διεθνή προμηθευτή αλουμίνας και τώρα είναι η πιο κατάλληλη ώρα για αυτήν να επεκταθεί», ανέφερε ο Liu Yang, ο οποίος διαχειρίζεται 1,2 δισ. δολ. σε μετοχές με την Atlantis Investment Management στο Χονγκ Κονγκ, συμπεριλαμβανομένων και μετοχών της Chalco, συμπληρώνοντας : «Υπάρχει ακόμη χώρος για περαιτέρω άνοδο των τιμών της αλουμίνας φέτος».

Τιμές

Η Chalco, αύξησε τις τιμές της αλουμίνας σε ποσοστό της τάξης του 16% στις 11 Μαρτίου, στα 4.300 γουάν ο τόνος, προκειμένου να περιορίσει το χάσμα μεταξύ των τιμών εισαγωγής. Οι τιμές spot της εισαγόμενης αλουμίνας αυξήθηκαν προσφάτως φθάνοντας στις 5.300 γουάν ο τόνος, σύμφωνα με σημερινή έκθεση της Beijing Antaike Information Development Co.

Οι μετοχές της Chalco κέρδιζαν ποσοστό 6,7% χθες φθάνοντας στα 6,40 δολ. Χονγκ Κονγκ η μία. Διαπραγματεύθηκαν στα 6,45 δολ. Χονγκ Κονγκ στις 12:29' μ.μ. τοπική ώρα. Με κέρδη 360% κατά τους προηγούμενους μήνες, η Chalco έχει τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των 37 μετοχών των εταιρειών που απαρτίζουν τον δείκτη Hang Seng China Enterprises, μετά την Maanshan Iron & Steel Co.

Η εταιρεία επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στην αύξηση της παραγωγής αλουμίνας από πέρυσι, με την κατασκευή νέων εργοστασίων και την αγορά μεταλλείων βωξίτη. Ο βωξίτης σχετίζεται με τη διϋλιση οξειδίου του αλουμινίου (αλουμίνας), το οποίο στη συνέχεια γίνεται αλουμίνιο.

Η αλουμίνα αποτέλεσε το 87% των κερδών της Chalco to 2003 από το 40% που ήταν το 2002.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα