Market beat: Χωρίς ειδήσεις από το εσωτερικό, δύσκολα θα αλλάξει η κυρίαρχη τάση

Παρασκευή, 09 Ιανουαρίου 2015 09:54
EUROKINISSI/ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Η αγορά της Αθήνας συνέχισε τη μοναχική της καθοδική πορεία, λόγω των μοναδικών χαρακτηριστικών της Ελληνικής πολιτικής κατάστασης, που διατηρούν τη χώρα στις αναφορές των αναλυτών σε παγκόσμια κλίμακα, όταν εκθέτουν τους πιθανότερους κινδύνους για τη διάθεση ανάληψης ρίσκου. Οι πιέσεις που επικράτησαν μετά τα πρώτα 58 λεπτά της ελεύθερης διαπραγμάτευσης, πριν τη συμπλήρωση δυο ωρών πέρασαν τους δείκτες σε αρνητικό πεδίο και επέβαλλαν την εικόνα που ίσχυε σε όλες τις πτωτικές συνεδρίες από τις 29/12 και μετά. Δηλαδή η κλιμάκωση των πιέσεων προκαλούσε την αναζήτηση νεότερων χαμηλών ημέρας με την πάροδο του χρόνου και τα ελάχιστα σημειώθηκαν πάλι λίγο πριν το τέλος των ελεύθερων συναλλαγών.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Το μόνο θετικό από την δυναμική των συναλλαγών χθες ήταν η διαπίστωση ότι δεν πέρασαν οι βασικοί δείκτες κάτω από τη ζώνη τιμών που όρισαν τα ελάχιστα των πτωτικών συνεδριάσεων του 2015. Οι 760 μονάδες δηλαδή για τον ΓΔ και οι 241 για τον 25άρη. Η θέση μας είναι γνωστή από τις προηγούμενες αναφορές μας σχετικά με τα στατιστικά δεδομένα της αγοράς. Μόλις περάσουν οι δείκτες για τα καλά κάτω από τα προαναφερθέντα επίπεδα, οι εντολές πώλησης θα αυξηθούν γρήγορα, για να προλάβουν οι θεσμικοί να ξεφορτώσουν, πριν οδηγηθούν οι τιμές στις αμέσως επόμενες στηρίξεις. Η αυτοτροφοδότηση της καθόδου όταν διασπώνται πτωτικά οι στηρίξεις είναι το αρνητικό από το φαινόμενο να χρησιμοποιούν την τεχνική ανάλυση οι ισχυροί παράγοντες της αγοράς. Ενώ  λειτουργεί θετικά, όταν τους προβληματίζουν οι προσεγγίσεις των τιμών σε επίπεδα στήριξης και τους οδηγούν στο να εισάγουν εντολές αγοράς τότε. Μέχρι τώρα, αυτή η διάθεση των θεσμικών έχει συμβάλλει στο να μην περάσουν οι ΓΔ και 25άρης κάτω από τις πρόσφατες στηρίξεις τους.

Σήμερα είναι πιθανό να επικρατήσουν δυναμικές συσσώρευσης μπορεί και να υπάρξει διάθεση για ανάληψη ρίσκου αν επηρεαστούν οι θεσμικοί του ΧΑ από το rebound των διεθνών αγορών. Οι μετοχές σε όλο τον κόσμο είχαν υποστεί βαθιές απώλειες νωρίς αυτή την εβδομάδα από τη βουτιά στις τιμές του πετρελαίου και τα δεινά για την παγκόσμια ανάπτυξη που προκάλεσαν φυγή των επενδυτών από τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου. Αλλά η αισιοδοξία για την οικονομία των ΗΠΑ και οι προοπτικές για περισσότερα κίνητρα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας έχουν μειώσει την αποστροφή έναντι των αξιών υψηλού κινδύνου για την ώρα.

Από τη χθεσινή συνεδρίαση φαίνεται πως οι traders στα παράγωγα έλαβαν υπόψη το γεγονός πως  πλησίασε η εβδομάδα εκπνοής των σειρών Ιανουαρίου και έτσι διατήρησαν τις έξη μονάδες προπορεία του δείκτη των blue chip έναντι της τιμής εκκαθάρισης του ΣΜΕ Ιανουαρίου ορίζοντας τη στις 238,25 μονάδες έναντι των 244,4 του υποκείμενου δείκτη. Αλλά στο ΣΜΕ Φεβρουαρίου η τιμή εκκαθάρισης ορίστηκε στις 234,25 διαμορφώνοντας το μεγαλύτερο discount από όλα όσα έχουν οριστεί από τη μέρα που οι αγοραίοι έμαθαν ότι επισπεύδεται η διαδικασία εκλογής Προέδρου.

Συνεπώς οι κινήσεις τους υπογραμμίζουν τις δυσοίωνες προσδοκίες για την πορεία του 25άρη την εβδομάδα προ των εκλογών αλλά και για εκείνη μετά την εκλογική αναμέτρηση. Διότι από τα μέσα της συνόδου στις 16/1 η σειρά του Ιανουαρίου δεν θα υπάρχει και η σειρά Φεβρουαρίου θα είναι εκείνη που θα κυριαρχεί την εβδομάδα της ΕΚΤ (Πέμπτη 22/1) που θα είναι και η τελευταία προ των εκλογών (Κυριακή 25/1). Για τα ίδια χρονικά ορόσημα οι ξένες αγορές έχουν παρουσιάσει διαφορετική εικόνα.  Εντυπωσιακά ήταν τα κέρδη που σημείωσαν την Πέμπτη οι ευρωπαϊκές αγορές, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων τριών εβδομάδων, με τους επενδυτές να τοποθετούνται με βάση τις εκτιμήσεις ότι σύντομα θα υπάρξει απόφαση για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Ισχυρή άνοδο, για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, κατέγραψε χθες η Wall Street, λαμβάνοντας ώθηση από τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την αγορά εργασίας, τα οποία ενέτειναν την αισιοδοξία ότι η οικονομία ανακάμπτει.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,84% στις 17.907,87  μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτηςNasdaq σημείωσε επίσης άνοδο 1,84% στις 4.736,19 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε με κέρδη 1,79% στις 2.062,14 μονάδες.

Στο ταμπλό, η Costco Wholesale κέρδισε 0,86%, καθώς ανακοίνωσε αύξηση 3% στις πωλήσεις των τελευταίων πέντε εβδομάδων του 2014, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθούν χαμηλότερα.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε ο τεχνολογικός κλάδος του S&P 500, ο οποίος έκλεισε με άνοδο 2,4%. Τα κέρδη των Microsoft, Cisco Systems και Intel ξεπέρασαν σήμερα το 2,3%.

Επίσης, η Yahoo σημείωσε άνοδο 2,9%, καθώς η μέτοχος της εταιρείας Starboard Value, πιέζει πλέον ανοιχτά την διευθυνουσα σύμβουλο Μαρίσα Μάγιερ να προχωρήσει σε εκμετάλλευση των αξιών που διαθέτει η εταιρεία σε άλλες εταιρείες. Η Yahoo! διαθέτει μερίδια στην Alibaba Group Holding και την Yahoo Japan.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, κάτω από το όριο των 300.000 παρέμειναν για 16η φορά σε διάστημα 17 εβδομάδων οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ στο τέλος του έτους, εντείνοντας την αισιοδοξία ότι η αγορά εργασίας ανακάμπτει.

ΕΥΡΩΠΗ

Εντυπωσιακά ήταν τα κέρδη που σημείωσαν την Πέμπτη οι ευρωπαϊκές αγορές, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων τριών εβδομάδων, με τους επενδυτές να τοποθετούνται με βάση τις εκτιμήσεις ότι σύντομα θα υπάρξει απόφαση για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

 

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ^FTSE+2,34% ενισχύθηκε κατά 2,34% στις 6.570 μονάδες, ο γερμανικός DAX ^GDAXI+3,36% κατέγραψε άνοδο 3,36% στις 9.838 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 ^FCHI+3,59% έκλεισε με κέρδη 3,58% στις 4.260 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε άνοδο 2,64% στις 342 μονάδες, γυρνώντας σε θετικό έδαφος το 2015.

Στο ταμπλό, η Standard Chartered κέρδισε 0,8%, με την αγορά να υποδέχεται θετικά την ανακοίνωση της βρετανικής τράπεζας ότι θα περιορίσει τις δραστηριότητές της σε ορισμένα τμήματα, ενώ περιέκοψε και 200 θέσεις εργασίας. Το συνολικό πλάνο της μείωσης κατά 2 χιλ. των θέσεων εργασίας και εξοικονόμησης 400 εκατ. δολαρίων αυτό το έτος προχωρά κανονικά, δήλωσε η διοίκηση.

Επίσης, η Tesco ενισχύθηκε κατά 16,7%, καθώς ο διευθύνων σύμβουλος Ντέιβ Λιούις αποκάλυψε το σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας. Επίσης, ανέφερε ότι οι πωλήσεις της εορταστικής περιόδου ήταν καλύτερες του αναμενομένου. Στον αντίποδα, η Marks & Spencer κατέγραψε απώλειες 3,5%, καθώς ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις του τρίτου τριμήνου χρήσης υποχώρησαν κατά 5,8%, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μικρότερη μείωση.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, αμετάβλητος στις 100,7 μονάδες παρέμεινε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο του 2014.

Παράλληλα, το Νοέμβριο του 2014 οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά 0,6%, πολύ πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών για άνοδο 0,1%. Σε ετήσια βάση, ενισχύθηκαν κατά 1,5%, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προσδοκίες για άνοδο 0,2%.

ΧΑ

Με σημαντικές απώλειες έκλεισε και την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μία συνεδρίαση το πόσο εύθραυστο είναι το κλίμα πριν από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. 

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 2,06% στις 761,66 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 792,98 μονάδες και η χαμηλότερη στις 757,78. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 33,25% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τετάρτης, διαμορφούμενη στα 65,68 εκατ. € περίπου, ενώ έγιναν 10,56 εκατ. € σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Αν και σήμερα η αγορά έδειχνε να αντιδρά θετικά στις διαβεβαιώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ ότι η πολιτική της είχε πάντα ως στόχο την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, το θετικό πρόσημο δεν μπόρεσε να διατηρηθεί για περισσότερο από περίπου δύο ώρες. Μετά τις 12 το μεσημέρι το κλίμα άλλαξε, οι πωλητές διαδέχτηκαν τους αγοραστές, με το αρνητικό πρόσημο να καλύπτει σχεδόν ολόκληρο το ταμπλό.

Χθες ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 761 μονάδες, το επίπεδο στο οποίο χθες κατάφερε να διατηρήσει και να αντιδράσει. Σήμερα, αν και βρέθηκε ακόμη και στις 757 μονάδες, επανήλθε πάνω από τις 760 μονάδες στο κλείσιμο.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ, ότι στις 29 Δεκεμβρίου, την ημέρα της τρίτης ψηφοφορίας για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν στις 850 μονάδες, ενώ στη σημερινή συνεδρίαση έκλεισε στις 761 μονάδες, χάνοντας δηλαδή μέσα στις τέσσερις πτωτικές (έναντι δύο ανοδικών στις 30 και 31 Δεκεμβρίου) συνεδριάσεις που μεσολάβησαν περίπου 90 μονάδες.

Στο ταμπλό, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,84% στις 244,36 μονάδες, έχοντας ανοδικές μόνο τις μετοχές της Πειραιώς (+3,22%), της ΕΧΑΕ ΕΧΑΕ+2,89% (+2,89%), της Folli Follie (+2,08%) και της Coca Cola HBC(+1,66%).

Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Jumbo (-8,19%), της Aegean AirlinesΑΡΑΙΓ-7,25% (-7,25%), της ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ-4,25% (-4,25%), της ΔΕΗ ΔΕΗ-4,23% (-4,23%), της Grivalia Properties (-4,10%), της Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ-3,91% (-3,91%), της Εθνικής (-3,85%) και της ΕλλάκτωρΕΛΛΑΚΤΩΡ-3,70% (-3,70%).

Ο τραπεζικός δείκτης κινήθηκε στη ζώνη των 93,91 μονάδων (+3,36%) και 88,02 μονάδων (-3,13%), για να ολοκληρώσει στο -1,84% στις 89,19 μονάδες.

O MidCap20 τώρα υποχώρησε 1,78% στις 742,07 μονάδες (υψηλό ημέρας +2,10%), με τον δικό του τζίρο στις 617,6 χιλ. ευρώ.

Με πέντε ανοδικές (Άνεμος 2,10%, Πλαστικά Θράκης ΠΛΑΘ+1,48% 1,48%), δύο χωρίς αλλαγή τιμής (Ικτίνος και ΟΛΘ ΟΛΘ που δεν έκανε πράξη)  και 13 πτωτικές (Frigoglass 4,79%, Πλαίσιο 4,74%, ΑΒΑΞ 3,98%, Χαλκόρ ΧΑΚΟΡ-3,69% 3,69%).

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Μέσων Ενημέρωσης (-9,75%), ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Χημικών (+2,49%).

Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 33 κινήθηκαν ανοδικά, 90 καθοδικά, ενώ η τιμή 18 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Επιμένουμε σε όσα αναπτύξαμε τη Δευτέρα.

«Φάνηκε πρόσφατα, αλλά φαίνεται και στο ιστορικό διάγραμμα του 25άρη, ότι η απόσταση από τις 270 ως τις 233 -235 μονάδες διανύεται εύκολα και γρήγορα. Αυτό συνέβη δύο φορές μέσα στο 2012, όταν από τις 234,8 στις 4/9, έκλεισε στις 270,1 στις 11/9. Και επίσης με ανάποδη φορά, από τις 269,15 μέγιστο στις 2/5 στις 8/5 έκλεισε στις 231,83 με ελάχιστο μέρας τις 227,26. Κάτι ανάλογο συνέβη μέσα σε μια μέρα στις 29/12 αφού από τις 279,64 μονάδες που ήταν το κλείσιμο τη μέρα της δεύτερης ψηφοφορίας στη Βουλή, ήτοι στις 22/12, μετά τη μεσολάβηση μιας συνεδρίασης, ο δείκτης άνοιξε στις 274,67 έγραψε κατώτερη ημέρας και έτους στις 240,84 και έκλεισε στις 266.

Αυτά δικαιολογούν τον κίνδυνο να γλιστρήσει ο δείκτης των θεσμικών κάτω από τις 260 μονάδες με αποτέλεσμα να δούνε γρήγορα το δείκτη στα παράγωγα στις 240 ξανά. Αν πάλι οι θεσμικοί πεισθούν ότι δεν συντρέχουν λόγοι εξαιρετικής ανησυχίας θα οδηγήσουν τις τιμές του 25άρη ως τις 280 -287.  Αξίζει να θυμίσουμε πως ακόμα και στην πρόσφατη μεγάλη πτώση, που προκλήθηκε με την αναγγελία της επίσπευσης της διαδικασίας για την εκλογή προέδρου, ανάμεσα στην βουτιά της 9/12 κατά -12,93% και κατά -7,69% στις 11/12 μεσολάβησε η συνεδρίαση που ο 25άρης άνοιξε στις 289,48 και έκλεισε στις 288,53 με μεταβολή -1,24%».

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές εμφάνισαν κέρδη σήμερα Παρασκευή από τις αισιόδοξες προσδοκίες που προκάλεσαν τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ που τα παρακολουθούν στενά οι θεσμικοί, ενώ το ευρώ συνέχισε να φλερτάρει με νέα χαμηλά σε βάθος εννέα ετών έναντι του δολαρίου.

Οι μετοχές σε όλο τον κόσμο είχαν υποστεί βαθιές απώλειες νωρίς αυτή την εβδομάδα από τη βουτιά στις τιμές του πετρελαίου και τα δεινά για την παγκόσμια ανάπτυξη που προκάλεσαν φυγή των επενδυτών από τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου. Αλλά η αισιοδοξία για την οικονομία των ΗΠΑ και οι προοπτικές για περισσότερα κίνητρα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας έχουν μειώσει την αποστροφή έναντι των αξιών υψηλού κινδύνου για την ώρα.

Παίρνοντας θάρρος μετά τις συναλλαγές στην Wall Street όπου οι θεσμικοί κινητοποιήθηκαν αγοραστικά για δεύτερη ημέρα την Πέμπτη, ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε 1%. Ο Nikkei της Ιαπωνίας ήταν στο +0,2% και η αγορά μετοχών της Αυστραλίας κέρδιζε 1,51%.  Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng κέρδισε 1,07%.

Ο S&P 500 έχει αυξηθεί συνολικά 3% κατά τις τελευταίες δύο συνεδρίες, ανακτώντας το περισσότερο μέρος από την απώλεια κατά -4,2% στο πέρασμα των προηγούμενων πέντε ημέρών διαπραγμάτευσης.

Η έκθεση επί των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ σήμερα αναμένεται να δείξει ότι εκτός του γεωργικού τομέα αυξήθηκαν κατά 240.000 τον Δεκέμβριο. Αυτό θα σηματοδοτήσει το 11ο συνεχόμενο μήνα αύξησης των θέσεων εργασίας πάνω από 200.000, το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το 1994.

«Με τις ανησυχίες για την κινεζική οικονομία να μειώνονται, αλλά οι κίνδυνοι από την Ελλάδα να παραμένουν ακόμα στη θέση τους, θα χρειαστούν περαιτέρω αποδείξεις της συνεχιζόμενης ανάκαμψης της οικονομίας των ΗΠΑ, για  να ανακάμψει πλήρως η διάθεση για ανάληψη κινδύνου».  Δήλωσε  ο Γιουνίτσι Ishikawa, αναλυτής της αγοράς της IG Securities στο Τόκιο.

Μια ισχυρή ένδειξη στο μέτωπο της απασχόλησης θα ενισχύσει τις προοπτικές για άνοδο των επιτοκίων της Federal Reserve αργότερα αυτό το έτος και θα τονίσει πάλι την αντίθεση στις πολιτικές της έναντι της ΕΚΤ. Αυτή αντιμετωπίζει τώρα στη ζώνη του ευρώ τον αποπληθωρισμό και βρίσκεται στα πρόθυρα της υιοθέτησης πολιτικών ποσοτικής χαλάρωσης.

Η αίσθηση της πτώσης των τιμών ήταν εμφανής και στην Κίνα. Τα στοιχεία την Παρασκευή έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου κινήθηκε κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο της πενταετίας, δίνοντας περισσότερο χώρο για τη χάραξη πολιτικής που διευκολύνει την στήριξη της ανάπτυξης. Τα χρηματιστήρια στην Κίνα είχαν τις κορυφαίες επιδόσεις στον κόσμο το περασμένο έτος από τις προσδοκίες για περαιτέρω μέτρα τόνωσης της οικονομίας.

«Ο αποπληθωρισμός φέτος είναι σίγουρα ένας κίνδυνος». Υποστήριζαν  οικονομολόγοι της Citi στο Χονγκ Κονγκ που θεωρούν ότι ο αποπληθωρισμός παρέχει περισσότερο χώρο για πολιτικές χαλάρωσης. Περιμένουν δε δύο μειώσεις των επιτοκίων κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Στα νομίσματα, το ευρώ διαπραγματευόταν στα 1,1806 δολάρια, ευρισκόμενο κοντά σε ένα φρέσκο χαμηλό εννέα ετών των 1,1754 δολαρίων που χτύπησε κατά τη διάρκεια της νύχτας ως αντίδραση στις αυξανόμενες προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα ξεκινήσει νέο κύκλο χαλάρωσης το συντομότερο, ήτοι στις 22/1 αυτό το μήνα.

Το δολάριο σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση στα  119,48 γιεν, έχοντας επιστρέψει από ένα χαμηλό τριών εβδομάδων στα 118,05 που χτύπησε την Τρίτη, όταν αποστροφή έναντι του υψηλού κινδύνου ευνόησε την στροφή στο ασφαλές καταφύγιο όπως θεωρείται το ιαπωνικό νόμισμα.

Παρέχοντας μια ακόμα πηγή ανακούφισης για όσους παραμένουν επιφυλακτικοί στις αγορές παγκόσμια, οι τιμές του αργού πετρελαίου διατήρησαν τα επίπεδά τους μετά από απώλεια 10% νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Η τιμή του αργού πετρελαίου ΗΠΑ με άνοδο 40 σεντς, έφθασε στα 49,19 δολάρια το βαρέλι, μετά τη βουτιά σε ένα χαμηλό 5,5 ετών των 46,83 δολαρίων την Τετάρτη.

Στο 10ετές αμερικανικό ομόλογο η απόδοση διαμορφώθηκε με ελαφρά διαφοροποίηση στα 2,012% μετά την αναρρίχηση 6,5 μονάδες βάσης τη διάρκεια της νύχτας, καθώς οι τιμές του πετρελαίου έχουν σταθεροποιηθεί και η Wall Street είχε ανοδικό ράλι.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών 

Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ

Η διατήρηση του αδιάσπαστου της ζώνης 760 - 735 είναι πολύ πιθανό να δώσει μια ανοδική ανάσα προς το επίπεδο αντίστασης των 810 με 840 μονάδων, δοκιμάζοντας έτσι τα νεύρα και τις αντοχές των καθοδικών παικτών.

Στην αντίθετη όμως περίπτωση, που ο Γενικός Δείκτης περάσει πτωτικά από το σημείο των 735 μονάδων, τότε θα ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για τη καταστρατήγηση των 700 μονάδων και κατάβασης προς το όριο των 650 με 630 μονάδων.

Στο μεσοπρόθεσμο, τώρα, τοπίο των εβδομαδιαίων κυρίως διαγραμμάτων, η τεχνική εικόνα δεν αφήνει και πολλά περιθώρια ανοδικού διαλογισμού, καθώς έχουν σπάσει καθοδικά σημαντικά σημεία στήριξης και οι περισσότεροι ταλαντωτές τονίζουν τη συνέχιση της υπάρχουσας κυρίαρχης τάσης.

Για να αλλάξει κάτι συνταρακτικά στη στρατηγική των "Bears" θα πρέπει ο Γενικός Δείκτης να "αρπάξει" ανοδικά τις 900 μονάδες γεγονός, όπου φαίνεται προς το παρόν, δίχως τον κατάλληλο πολιτικό καταλύτη, ως "όνειρο θερινής νυκτός".

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Ανοδικό ράλι τη μέρα που αναμένονται τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στα κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προϋποθέτει την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος στήριξης και τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ε.Ε./ΔΝΤ για το επόμενο πρόγραμμα, ξεκαθάρισε σήμερα η ΕΚΤ. «Η συνέχιση της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών βασίζεται σε τεχνική παράταση του προγράμματος του EFSF έως το τέλος Φεβρουαρίου και στην ύπαρξη ενός προγράμματος του ΔΝΤ», τονίζει η ΕΚΤ σε ανακοίνωσή της.

Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών στις 25 Ιανουαρίου δημιουργεί πολιτική αβεβαιότητα που είναι πιστωτικά αρνητική (credit negative) για τις ελληνικές τράπεζες, αναφέρει ο οίκος Moody's σε σημερινή έκθεσή του.

Στις τράπεζες περιλαμβάνονται η Εθνική Τράπεζα,  ηΤράπεζα Πειραιώς,  η Eurobank, η Alpha Bank και η Attica Bank.

Στα 3,7 δισ. ευρώ ή 2,0% του ΑΕΠ αυξήθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης στο 11μηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2014, από 1,5 δισ. ευρώ ή 0,8% του ΑΕΠ που ήταν την αντίστοιχη περίοδο του 2013, όπως προκύπτει από τη δημοσίευση των Μηνιαίων Στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης. Μάλιστα, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, αυτό γίνεται με την παράλληλη μείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, που σε κάθε περίπτωση είναι δημοσιονομικά ουδέτερη.

Ως ιδιαίτερα περίπλοκη χαρακτηρίζει την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα η UBS, θεωρώντας ότι δεν είναι έτσι εύκολο να γίνουν προβλέψεις για το τι μέλλει γενέσθαι στη χώρα. Η πολυπλοκότητα προέρχεται από τρεις τουλάχιστον πτυχές. Πρώτον, το ακριβές αποτέλεσμα και η σύνθεση της νέας ελληνικής κυβέρνησης είναι αβέβαια. Δεύτερον, ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ και οι μεγάλες δυνάμεις της Ε.Ε. έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, η προεκλογική ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ και οι πολιτικές που επιθυμεί η τρόικα φαίνεται να αποκλίνουν πολύ. Τρίτον, η συζήτηση και το αποτέλεσμα θα πρέπει να ελεγχθεί από τις πιστώτριες χώρες της Ευρωζώνης.

Η επόμενη κυβέρνηση της Ελλάδας οφείλει να συνεχίσει την εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων, διεμήνυσε σε συνέντευξη του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Χάντελσμπλατ ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επικεφαλής της Ομάδας Ευρώ και Κοινωνικός Διάλογος, αναφερόμενος στη συνέχιση της χορήγησης οικονομικής βοήθειας στην Αθήνα και την ενδεχόμενη δημιουργία μιας προληπτικής γραμμής πιστώσεων.

Αναζήτηση ενός «έντιμου συμβιβασμού» με τον Αλέξη Τσίπρα με τη μορφή επιμήκυνσης βλέπει η γερμανική εφημερίδα Die Zeit σε Βερολίνο και Βρυξέλλες εν όψει μιας πιθανής εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ. «Για τη γερμανική κυβέρνηση μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ παραμένει οικονομικά ριψοκίνδυνη και με μεγάλο πολιτικό κόστος, παρά τα - περί αντιθέτου - δημοσιεύματα. 

Το αποκλειστικό δικαίωμα του ΟΠΑΠ για την εκμετάλλευση 35.000 ηλεκτρονικών παιγνιομηχανημάτων (VLTs) και 13 τυχερών παιγνίων δεν συνιστά κρατική ενίσχυση, απεφάνθη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, επιβεβαιώνοντας τη σχετική απόφαση της Κομισιόν.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Συνεχίστηκε η ανοδική πορεία του πετρελαίου και σήμερα, αν και με μικρότερη ένταση, με την αγορά να δείχνει να ισορροπεί μεταξύ των 48 και 50 δολαρίων. Από την άλλη, συνεχίστηκε για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση η πτώση του χρυσού, με τους επενδυτές να αναζητούν αξίες στην άνοδο των μετοχών παγκοσμίως. 

Την απόφασή της να μην επιστρέψει στις 20 Ιανουαρίου στη Λευκωσία για την έκτη αξιολόγηση του προγράμματος στήριξης γνωστοποίησε στην κυπριακή κυβέρνηση η τρόικα, επικαλούμενη την απόφαση της Βουλής να αναστείλει τον νόμο των εκποιήσεων ενυπόθηκων ακινήτων μέχρι τις 30 Ιανουαρίου.

Η αμερικανική εταιρεία αναψυκτικών Coca-Cola θα καταργήσει 1.600 με 1.800 θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο στο πλαίσιο της μεγαλύτερης αναδιάρθρωσης του ομίλου τα τελευταία 15 χρόνια, ανακοίνωσε μια εκπρόσωπος της χθες. «Μέχρι στιγμής έχουμε καταλήξει σε 1.600 με 1.800 θέσεις εργασίας (...) οι οποίες θα καταργηθούν τους επόμενους μήνες» σε όλο τον κόσμο, δήλωσε η Αν Μουρ.

Κάτω από το όριο των 300.000 παρέμειναν για 16η φορά σε διάστημα 17 εβδομάδων οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ στο τέλος του έτους, εντείνοντας την αισιοδοξία ότι η αγορά εργασίας ανακάμπτει. Σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας μειώθηκαν κατά 4.000 στις 294.000 την εβδομάδα μέχρι από τις 27 Δεκεμβρίου μέχρι τις 3 Ιανουαρίου.

Βέβαιοι για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να προχωρήσει σε ποσοτική χαλάρωση (Quantitative Easing) εμφανίζονται οι αναλυτές της PwC, όπως προκύπτει από την ετήσια ανάλυση Global Economic Watch, η οποία περιλαμβάνει τις προβλέψεις για το 2015.

Σημαντική μείωση παρουσίασαν οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία τον Νοέμβριο, εξαιτίας της υποχώρησης της εγχώριας ζήτησης, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομίας. Ειδικότερα, οι παραγγελίες από τις γερμανικές βιομηχανίες, που αποτελούν βασικό μέτρο της ζήτησης για προϊόντα γερμανικής κατασκευής τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό, μειώθηκαν κατά 2,4% τον Νοέμβριο, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα