Ασιατικά Χρηματιστήρια

Πέμπτη, 01 Απριλίου 2004 07:01
UPD:07:03

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών της Ασίας. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωνουν οι μετοχές της Toyota Motor Corp. και της Hyundai Motor Co., μετά την υποχώρηση του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής των ΗΠΑ, στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα τριών ετών, αυξάνοντας τις ανησυχίες για τον ρυθμό ανάπτυξης της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, η οποία φαίνεται να συρρικνώνεται.

Η διεθνής οικονομική προοπτική «καθιστά δύσκολο το να επενδύσει κανείς στις μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών στην παρούσα φάση», ανέφερε ο Ken Yamada, ο οποίος διαχειρίζεται 10 δισ. δολ. σε μετοχές διεθνώς με την Kayne Anderson Rudnick Investment Management LLC, στο Λος Αντζελες.

Ο MSCI Asia Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 800 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, υποχώρησε κατά 0,2%, φθάνοντας στις 96,89 μονάδσες στις 11 π.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Ο Topix έχασε ποσοστό 0,1%, φθάνοντας στις 1.177,58 μονάδες, τη στιγμή που ο δείκτης TWSE στην Ταϊβάν, σημείωσε απώλειες σε ποσοστό 0,7%.

Οι δανείστριες τράπεζες της Ιαπωνίας και οι μετοχές των εταιρειών λιανικής πώλησης, όπως της Mizuho Financial Group Inc. και της Aeon Co. αντιστοίχως, κινούντο ανοδικά μετά την έκθεση Tankan, της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, η οποία έδειξε ότι οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών έγιναν περισσότερο αισιόδοξες για πρώτη φορά σε χρονικό διάστημα επτά ετών.

«Η τελευταία έκθεση Tankan αποτελεί μία απόδειξη για την οικονομική ανάκαμψη της Ιαπωνίας», επεσήμανε ο Yamada. «Οσο πιο γρήγορα αναπτυχθεί η οικονομία, τόσο πιο ελκυστικές θα γίνουν οι μετοχές των εταιρειών του κλάδου των χρηματο-οικονομικών».

Ο Yamada ανέφερε επίσης ότι η εταιρεία του αυξάνει το μερίδιό της σε ιαπωνικές μετοχές φέτος σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ο ίδιος κατέχει μετοχές της Nippon Telegraph & Telephone Corp., του πρώην κρατικού μονοπωλίου και της Secom Co., της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής συστημάτων ασφαλείας της χώρας.

Οι λοιποί δείκτες στις ανοιχτές αγορές της Ασίας σημείωναν απώλειες, εκτός από τους δείκτες στο Χονγκ Κονγκ, την Αυστραλία, τη Σιγκαπούρη και τις Φιλιππίνες.

Ο National Association of Purchasing Management-Chicago, ανακοίνωσε ότι ο κύριος δείκτης υποχώρησε στο 57,6 αυτόν το μήνα από 63,6 τον Φεβρουάριο. Η πτώση του δείκτη ήταν η μεγαλύτερη μέσα σε χρονικό διάστημα τριών ετών, καθώς τα σχέδια για την πρόσληψη εργαζομένων και για την παραγωγή, χαλάρωσαν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα