Σταθερά τα επιτόκια του ευρώ

Στις 15:30 η συνέντευξη του προέδρου της ΕΚΤ
Πέμπτη, 01 Απριλίου 2004 14:46

ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΑ, όπως αναμενόταν, διατήρησε τα επιτόκια του ευρώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου.

Το ελάχιστο επιτόκιο προσφοράς για τις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης παραμένει στο 2,00%, τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 3,00% και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο 1,00%.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται στις 15:30 (ώρα Ελλάδος) η συνέντευξη Τύπου του προέδρου της ΕΚΤ. Ο κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ εκτιμάται ότι θα προετοιμάσει την αγορά για μία πιθανή μείωση των επιτοκίων, προκειμένου να στηρίξει την ανάκαμψη της Ευρωζώνης που υπονομεύεται από την εξασθένηση του καταναλωτικού κλίματος http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/04/01/892670.htm , το ισχυρό ευρώ και τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Μαδρίτη.

Ωστόσο, τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα για τις λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία και τη βιομηχανική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη ήταν καλύτερα των προβλέψεων http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/04/01/892947.htm .

Σε δημοσκόπηση του Bloomberg, η οποία διενεργήθηκε πριν από τη δημοσίευση των στοιχείων για τη βιομηχανική παραγωγή, 15 από τους 31 ερωτηθέντες οικονομολόγους αναμένουν μείωση των ευρωεπιτοκίων τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με την Τράπεζα Πειραιώς http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/03/30/891972.htm , μια επικείμενη μείωση του παρεμβατικού επιτοκίου της ΕΚΤ ενσωματώνεται και στις προσδοκίες της αγοράς, που προεξοφλεί 40% πιθανότητα μείωσης κατά 25 μονάδες βάσης μέχρι τον Ιούνιο.

Το ενδεχόμενο μείωσης του παρεμβατικού επιτοκίου της ΕΚΤ, σύμφωνα με την Τράπεζα Πειραιώς, είναι μεγαλύτερη από αυτήν που προεξοφλεί η αγορά, αν και η δυνατότητα της νομισματικής πολιτικής να αυξήσει το ρυθμό ανάπτυξης είναι περιορισμένη.

Αντιθέτως, διαρθρωτικές αλλαγές που αυξάνουν την προσφορά αγαθών και υπηρεσιών θα είχαν πολύ μεγαλύτερη επίπτωση από τη μείωση των επιτοκίων, εκτιμά η Πειραιώς.

Τη φημολογία για μείωση των επιτοκίων ενίσχυσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Τρισέ ότι η κεντρική τράπεζα θα αξιολογήσει τις προοπτικές για σταδιακή ανάκαμψη, αν η ιδιωτική κατανάλωση δεν σημειώσει άνοδο.

«Είμαστε σε επιφυλακή» είχε τονίσει σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt» http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/03/26/890617.htm . «Σε περίπτωση που οι προσδοκίες μας για ισχυρότερη οικογενειακή κατανάλωση και εγχώρια ζήτηση δεν υλοποιηθούν, θα αξιολογήσουμε αναλόγως την κατάσταση, πάντοτε με βάση τη στρατηγική μας στη νομισματική πολιτική».

O πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ

Ο Γκι Καντέν, διοικητής της κεντρικής τράπεζας Βελγίου δήλωσε προσφάτως ότι η ΕΚΤ έχει περιθώρια ελιγμών στα επιτόκια «αν οι προοπτικές οικονομικής δραστηριότητας τους καταστήσουν επιθυμητούς».

Ο φινλανδός ομόλογός του, Μάτι Λεκόσκι, σε συνέντευξη Τύπου τόνισε ότι η ανάκαμψη θα συνεχιστεί, αλλά επεσήμανε ότι οι πρόσφατες επιθέσεις στη Μαδρίτη «θα επιτείνουν την αβεβαιότητα που, με τη σειρά της, μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την ανάπτυξη».

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις πλήττουν την επενδυτική και καταναλωτική εμπιστοσύνη, ωστόσο δεν συντρέχουν λόγοι για νέα μείωση επιτοκίων για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ευρώπη, είχε δηλώσει στα τέλη Φεβρουαρίου ο Οτμαρ Ισιγκ, κορυφαίος οικονομολόγος της ΕΚΤ.

Εδώ και μήνες, πολιτικοί και οικονομολόγοι ζητούν από την ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια, όμως οι κορυφαίοι αξιωματούχοι της τράπεζας κρατούν σθεναρά αμυντική στάση, με το επιχείρημα ότι το κόστος δανεισμού βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα σχεδόν από τα τέλη του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα