Αμεση μετάβαση στα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα

Εισηγείται η PricewaterhouseCoopers, καθώς τα περιθώρια στενεύουν
Παρασκευή, 02 Απριλίου 2004 12:14

Ξεκαθαρίζει πλέον το σκηνικό που αφορά την εφαρμογή των Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης (IFRS), μετά την δημοσιοποίηση των προτύπων που συμπληρώνουν τη «σταθερή βάση» της νέας κοινής γλώσσας αποτύπωσης οικονομικών στοιχείων, από το Συμβούλιο Διεθνών Λογιστικών Προτύπων (IASB).

Πρόκειται για το IFRS 3, το IFRS 4, το IFRS 5, και τις τροποποιήσεις στο IAS 39, τα οποία πρέπει να εφαρμοστούν από τις εισηγμένες επιχειρήσεις πριν την καταληκτική ημερομηνία της 31.12.2005. Μετά τη σημαντική αυτή κίνηση του IASB η PricewaterhouseCoopers παροτρύνει τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν άμεσα με την διαδικασία μετάβασης στα IFRS.

Τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης (IFRS), δίνουν στους επενδυτές και στους άλλους χρηματοδότες τη δυνατότητα πρόσβασης σε υψηλής ποιότητας πληροφόρηση με στοιχεία συγκρίσιμα με επιχειρήσεις εκτός τοπικών συνόρων. Από το 2005, οι εισηγμένες επιχειρήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση , την Αυστραλία και σε άλλες χώρες θα δημοσιεύουν τους ισολογισμούς τους σύμφωνα με τα IFRS.

Ο Νίκος Παπαδόπουλος partner της PricewaterhouseCoopers Ελλάδας και Επικεφαλής των IFRS, σχολίασε:

«Οι επιχειρήσεις πρέπει να επιταχύνουν τις διαδικασίες εφαρμογής, καθώς κάποια συγκριτικά οικονομικά στοιχεία θα έπρεπε να έχουν ήδη συλλεχθεί. Για πολλές επιχειρήσεις βασική προτεραιότητα είναι να προσδιορίσουν ποια δεδομένα υπολείπονται και ποια συστήματα και διαδικασίες είναι αναγκαία για την συλλογή τους. Κατόπιν η ανώτατη διοίκηση πρέπει να καθορίσει ποιοι εσωτερικοί έλεγχοι απαιτούνται ώστε να αποδειχτεί η αξιοπιστία των δεδομένων προς την αγορά και τους ελεγκτές».

«Η εφαρμογή των IFRS αποτελεί την μεγαλύτερη λογιστική αλλαγή των τελευταίων ετών. Ο τρόπος αποτύπωσης οικονομικών στοιχείων στην αγορά θα είναι τελείως διαφορετικός. Όσες επιχειρήσεις έχουν ήδη εφαρμόσει τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης ομολογούν ότι είχαν υποτιμήσει την διαδικασία».

Επιχειρήσεις που καθυστερούν διακινδυνεύουν την αξιοπιστία τους αν δεν καταφέρουν να αποδείξουν ότι έχουν υπό πλήρη έλεγχο τη διαδικασία μετάβασης. Κάποιες εταιρείες έχουν καθυστερήσει εν αναμονή των τελικών κειμένων, αλλά το εμπόδιο αυτό δεν υφίσταται πλέον. Ωστόσο αναφέρει σχετικό κείμενο της PwC, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν θα σημειωθούν αλλαγές.

Ο Νίκος Παπαδόπουλος τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να επιβεβαιώσει άμεσα το χρονοδιάγραμμα για την υιοθέτηση των τελευταίων προτύπων, χωρίς περαιτέρω μετατροπές, ούτως ώστε να διασφαλίσει στις εταιρείες την απαραίτητη εμπιστοσύνη που χρειάζονται για την εφαρμογή των IFRS.

Τροποποίηση του IAS 39

Η τροποποίηση στο πρότυπο IAS 39 αποτελεί απόδειξη της τεράστιας προσπάθειας που γίνεται για την βελτίωση ενός δύσκολου προτύπου.

Ωστόσο, οι τράπεζες πρέπει να εξετάσουν την τροποποίηση για να διαπιστώσουν εάν προσφέρει μία λύση που θα ελαχιστοποιεί τις μετατροπές στις πρακτικές διαχείρισης κινδύνων ενώ παράλληλα θα επιτυγχάνεται η χρήση της λογιστικής αντιστάθμισης (hedge accounting) όπως ορίζεται σύμφωνα με το IAS 39.

Καθώς υπάρχει ελάχιστος χρόνος για να αντιμετωπιστούν τα περίπλοκα θέματα που αναφέρονται στο IAS 39 είναι απαραίτητο για τον κλάδο να εστιάσει στη διαδικασία εφαρμογής των προτύπων.

Επίσης μία περαιτέρω τροποποίηση στο IAS 39 σχεδιάζεται, η οποία θα ανταποκριθεί στις ανησυχίες των νομοθετών σχετικά με την επιλογή που δίνεται για αποτίμηση με βάση τις αγοραίες τιμές.

Εξαγορές και Συγχωνεύσεις: IFRS 3

Όλες οι εξαγορές και συγχωνεύσεις σύμφωνα με το IFRS 3, που έχει πλέον μπει σε εφαρμογή, θα παρουσιάζονται ως εξαγορές. Τα οικονομικά στοιχεία θα έχουν πλέον μεγαλύτερη διαφάνεια καθώς οι εταιρίες υποχρεούνται να προσδιορίζουν, να αποτιμούν και στην συνέχεια να παρακολουθούν τα άϋλα περιουσιακά στοιχεία που αποκτήθηκαν με εξαγορές. Οι διοικήσεις των εταιριών θα πρέπει να κατανοήσουν την σημασία του νέου προτύπου προτού προχωρήσουν σε οποιεσδήποτε εξαγορές καθώς θα επηρεαστεί ο τρόπος λογιστικής αποτύπωσης των συγκεκριμένων συναλλαγών κατά την ημερομηνία εξαγοράς όπως και για τις μετέπειτα οικονομικές χρήσεις.

Λαμβάνοντας υπόψη την μεγαλύτερη διαφάνεια που απαιτεί το IFRS 3, η ευρύτερη αγορά θα αναμένει από τις διοικήσεις των εταιρειών να αιτιολογούν σε μεγαλύτερο βαθμό τους λόγους που τις οδήγησαν σε μία εξαγορά.

Ο Ανδρέας Ριρής, επικεφαλής του τμήματος Αποτιμήσεων και Στρατηγικής, της PricewaterhouseCoopers, ανέφερε :

«Οι απόψεις των διοικήσεων των εταιρειών και της ευρύτερης αγοράς αναφορικά με εξαγορές τείνουν να διαφέρουν, με αποτέλεσμα στις περιπτώσεις όπου οι προτάσεις εξαγορών δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς για την αγορά, να σημειώνεται μείωση στη τιμή της μετοχής.

Σύμφωνα με το IFRS 3, θα καθίσταται πλέον σαφές στους ισολογισμούς ποια περιουσιακά στοιχεία έχουν αγοραστεί, εκτός της υπεραξίας, και κατά πόσο αυτά αποδίδουν. Σε περιπτώσεις στις οποίες τα περιουσιακά στοιχεία δεν αποδίδουν θα υπάρξει σχετική επιβάρυνση στα οικονομικά αποτελέσματα».

«Είναι απαραίτητο πλέον για τις διοικήσεις των εταιρειών να εξετάζουν σε βάθος τις επικείμενες εξαγορές πριν προχωρήσουν σε συμφωνίες, καθώς θα πρέπει να προβλέψουν πως θα επηρεαστούν οι ισολογισμοί και τα μελλοντικά τους κέρδη και επίσης πως θα προετοιμάσουν την αγορά σχετικά με τα σχέδια τους.

Οι αποφάσεις των διοικήσεων των εταιρειών για μελλοντικές συμφωνίες θα αναλύονται σε μεγαλύτερο βάθος από τους επενδυτές και τους οικονομικούς αναλυτές καθώς θα τους διατίθεται περισσότερη πληροφόρηση για την ανάλυση εξαγορών και επιχειρηματικής στρατηγικής».

Ασφαλιστικά Συμβόλαια (Insurance): IFRS 4

Η πρώτη φάση του προτύπου για τα ασφαλιστικά συμβόλαια δηλαδή το IFRS 4, εξασφαλίζει ένα πλαίσιο για τα ασφαλιστικά συμβόλαια και επιτρέπει στους ασφαλιστές να επιτύχουν τη μετάβαση στα IFRS.

Ο Νίκος Παπαδόπουλος σχολίασε:

«Η εφαρμογή του προτύπου αυτού ανταποκρίνεται στις ανησυχίες της αγοράς και δεν υποχρεώνει ακόμα τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε αλλαγές συστημάτων οι οποίες μπορεί να είναι αναγκαίες μελλοντικά όταν θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες μέθοδοι μέτρησης των ασφαλιστικών συμβολαίων».

«Πρόκειται για μία σταδιακή μετάβαση που προβλέπει σε δημοσιοποίηση οικονομικών στοιχείων στα πρότυπα των IFRS».

«Οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν να αντιμετωπίσουν σκληρές αλλαγές και η επικοινωνία για τα θέματα αυτά με την αγορά είναι σημαντική. Για παράδειγμα μερικά ασφαλιστικά συμβόλαια μπορούν να χαρακτηριστούν ως χρηματοπιστωτικά μέσα και ως αποτέλεσμα να μην εμφανίζονται πια ως έσοδα από ασφάλιστρα- τα ασφάλιστρα αποτελούν κατά παράδοση βασικό τρόπο μέτρησης της απόδοσης του κλάδου».

«Μερικές ασφαλιστικές εταιρείες πιθανόν να αντιμετωπίσουν διακυμάνσεις στις αποδόσεις τους λόγω της αλλαγής αποτίμησης ενός σημαντικού ποσοστού των ενεργητικών τους στοιχείων σε τρέχουσες αγοραίες τιμές».

IFRS 5

Ένας από τους κύριους στόχους του IFRS 5 είναι η σύγκλιση με τα Αμερικάνικα Λογιστικά Πρότυπα (US GAAP) σε σχέση με τις υποχρεώσεις μέτρησης και παρουσίασης των μακροπρόθεσμων στοιχείων ενεργητικού τα οποία διακρατούνται για μελλοντική πώληση («held for sale»).

Οι εταιρείες που επηρεάζονται θα πρέπει να αποτυπώνουν στους ισολογισμούς τους ξεχωριστά τα στοιχεία ενεργητικού τα οποία είναι προς πώληση καθώς και τις υποχρεώσεις, που σχετίζονται με αυτά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα