Σημαντική πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Τρίτη, 30 Δεκεμβρίου 2014 19:14
UPD:19:15
EPA/Boris Roessler

Φωτογραφία αρχείου.

Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, οδεύοντας για πρώτη φορά από το 2008 να κλείσουν με απώλειες το Δεκέμβριο. Οι επενδυτές επηρεάστηκαν αρνητικά από τις ελληνικές εξελίξεις και τον ενεργειακό κλάδο.

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,30% στις 6.547 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 1,22% στις 9.806 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με απώλειες 1,67% στις 4.246 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε πτώση 0,9% στις 341,27 μονάδες, ενώ ο όγκος συναλλαγών του σήμερα ήταν κατά 40% χαμηλότερος σε σχέση με το μέσο όρο των τελευταίων 30 ημερών.

Το τελευταίο διάστημα το ζήτημα της πτώσης του πετρελαίου και οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει στις αγορές βρίσκεται στο επίκεντρο της επενδυτικής στρατηγικής. Σήμερα τα συμβόλαια παράδοσης Φεβρουαρίου του αργού καταγράφουν απώλειες φτάνοντας στα 53 δολάρια. Επίσης, ο κλάδος σημείωσε σημαντικές απώλειες, ασκώντας πιέσεις στους δείκτες.

Στον αντίποδα, η Next Plc σημείωσε κέρδη 2,6%, καθώς ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις την περίοδο 28 Οκτωβρίου - 24 Δεκεμβρίου, η οποία θεωρείται εορταστική, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 2,9%. Επίσης, οι συνολικές πωλήσεις του έτους διαμορφώνονται κατά 7,7% υψηλότερα σε σχέση με το περσινό δωδεκάμηνο.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, κατώτερη των προσδοκιών ήταν η αύξηση που καταγράφηκε στον δείκτη τιμών κατοικιών της Βρετανίας τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα, η Nationwide Building Society. Ο δείκτης τιμών κατοικιών ενισχύθηκε κατά 0,2% τον Νοέμβριο έναντι αύξησης 0,3% τον Οκτώβριο.

Επίσης, νέα πτώση παρουσίασε ο δανεισμός προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από τις τράπεζες της Ευρωζώνης τον Νοέμβριο, ενισχύοντας την ανησυχία ότι ο τελευταίος γύρος νομισματικής στήριξης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μπορεί να μην είναι αρκετός για την αναθέρμανση της οικονομίας.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΚΤ δείχνουν μείωση των δανείων στον ιδιωτικό τομέα κατά 0,9% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2013, έναντι μείωσης 1,1% που σημειώθηκε τον Οκτώβριο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα