Μειώνεται η φορολογία των επιχειρήσεων στην Ιαπωνία

Τρίτη, 30 Δεκεμβρίου 2014 15:02
UPD:15:07
REUTERS/ISSEI KATO

Το σχέδιο προβλέπει μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από τον Απρίλιο και περαιτέρω μειώσεις της στα επόμενα χρόνια.

Σχέδιο φορολογικής μεταρρύθμισης ενέκρινε η κυβέρνηση συνασπισμού της Ιαπωνίας, σε μία προσπάθεια του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε να ενισχύσει την εταιρική κερδοφορία και να τονώσει την ανάπτυξη της οικονομίας.

Το σχέδιο προβλέπει μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από τον Απρίλιο και περαιτέρω μειώσεις της στα επόμενα χρόνια.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο, το οποίο εγκρίθηκε από το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα του Άμπε και του κυβερνητικού εταίρου του Κομέιτο, προβλέπει τη μείωση του συνολικού πραγματικού φορολογικού συντελεστή κατά 2,51 ποσοστιαίες μονάδες στο 32,1% από τον Απρίλιο και στο 31,3% το επόμενο έτος.

Ο Άμπε δεσμεύθηκε τον Ιούνιο να μειώσει τον εταιρικό φορολογικό συντελεστή κάτω από το 30% τα επόμενα έτη προκειμένου να βγει η Ιαπωνία από τον αποπληθωρισμό στον οποίο βρίσκεται επί σχεδόν δύο δεκαετίες.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός ελπίζει ότι οι φορολογικές μειώσεις θα ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις να αυξήσουν τους μισθούς, κάτι που θα οδηγούσε σε αύξηση των καταναλωτικών δαπανών, και να επενδύσουν κάποιο ποσοστό από τα διαθέσιμα ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων που κατέχουν οι εταιρείες εκτός του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Ο ανώτερος εταιρικός φορολογικός συντελεστής στην Ιαπωνία ανέρχεται στο 34,6% και είναι από τους υψηλότερους μεταξύ των μεγάλων οικονομιών. Ο μέσος συντελεστής φορολογίας των επιχειρήσεων στις χώρες του ΟΟΣΑ ανέρχεται σε περίπου 25%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα