Μπουτάρης: Εκδήλωση για τα 125 χρόνια λειτουργίας

Παρασκευή, 02 Απριλίου 2004 18:17

Την επέτειο των 125 χρόνων λειτουργίας της γιόρτασε η εταιρεία Μπουτάρη σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Ο πρόεδρος του Ομίλου Κωνσταντίνος Μπουτάρης παρουσίασε τους σημαντικότερους σταθμούς στην ιστορία της εταιρείας. Ο διευθύνων σύμβουλος Θρασύβουλος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στις προοπτικές ανάπτυξης της εταιρείας στις διεθνείς και στην εγχώρια αγορά.

Η Ι. Μπουτάρης & Υιός Α.Ε., που ίδρυσε ο Ιωάννης Μπουτάρης το 1879, εγκαινίασε ουσιαστικά το ξεκίνημά της με τη «Νάουσσα Μπουτάρη». Το 1935 ο Στέλιος Μπουτάρης, γιος του Ιωάννη, αναλαμβάνει τη διαδοχή. H εταιρεία κάνει άνοιγμα και προς τις μεγάλες αγορές του εξωτερικού (της Αυστρίας, της Ουγγαρίας και της Αιγύπτου στην αρχή). Τη μεταπολεμική περίοδο, ο Στέλιος Μπουτάρης επεκτείνει τις δραστηριότητές του στην Αθήνα και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Στα τέλη της δεκαετίας του '60, οι δύο γιοί του, ο Γιάννης και ο Κωνσταντίνος Μπουτάρης παραλαμβάνουν τη σκυτάλη. Το 1967 αρχίζει τη λειτουργία του το Οινοποιείο Μπουτάρη στη Στενήμαχο Νάουσας, καρδιά ως και σήμερα της παραγωγής της εταιρείας. Την ίδια εποχή δημιουργείται το θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη κρασιών Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας (Ο.Π.Α.Π.) σε όλη την Ελλάδα. Η Μπουτάρη δημιουργεί αμπελώνες Ο.Π.Α.Π. δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην καλλιέργεια των ελληνικών ποικιλιών σταφυλιού.

Ετσι, η οινοποιητική δραστηριότητα της Μπουτάρη Οινοποιητικής επεκτείνεται στη Γουμένισσα, στη Σαντορίνη, στην Πάρο, στη Νεμέα, στην Κρήτη και στην Μαντίνεια. Την ίδια εποχή ιδρύει τα πρώτα οινοποιεία δίπλα σε ιδιόκτητους αμπελώνες της σε επιλεγμένες αμπελοοινικές περιοχές της Ελλλάδας.

Τη δεκαετία 1980-1990 αποφασίζεται η επέκταση και σε άλλες δραστηριότητες, όπως η συνεργασία με πολυεθνικές οινοπνευματωδών ποτών (United Distillers Boutari 1989-1993), η εξαγορά της πλειοψηφίας των μετοχών στην παραδοσιακή και παλαιότερη βιομηχανία οίνων και ποτών «Ανδρέας Καμπάς» (1991), η επέκταση στην αγορά της ζυθοποιίας με την εξαγορά της Henninger Hellas Α.Ε. (σήμερα Μύθος Ζυθοποιία Α.Ε.).

Σήμερα η Μπουτάρη Οινοποιητική, ενταγμένη στον Ομιλο Μπουτάρη (εταιρεία συμμετοχών εισηγμένη στο ΧΑ), διοικείται, μετά την αποχώρηση του Γιάννη Μπουτάρη, από τον Κωνσταντίνο Μπουτάρη, πρόεδρο της εταιρείας και του Ομίλου.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΜΠΟΚΑ



Σχολιασμένα