Market Beat: Με τη χώρα στο επίκεντρο για το ευρώ, ξενικά η κρισιμότερη εβδομάδα του 2014

Δευτέρα, 29 Δεκεμβρίου 2014 09:52
Eurokinissi/ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Οι αγορές στην Ασία ξεκίνησαν ακολουθώντας το δρόμο που χάραξαν οι δείκτες της Wall Street δηλαδή με άνοδο σε όλες εκτός των χρηματιστηρίων της Ιαπωνίας και της Κορέας. Ωστόσο στην αγορά συναλλάγματος έχουμε πιέσεις στο ευρώ που διαπραγματεύεται στα 1,2173 δολάρια πολύ κοντά στο χαμηλό του από τον Αύγουστο του 2012.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης.

Οι αναλυτές αναμένουν να βρεθεί πιθανά ακόμα χαμηλότερα μέσα στη μέρα αν τα νέα από την Ελλάδα δεν δείξουν πως αναβάλλεται η περίπτωση έκτακτης εκλογικής αναμέτρησης.  Αυτά, από το σχόλιο του Reuters, αποδίδονται  στο ότι «Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια ψηφοφορία στο κοινοβούλιο αργότερα σήμερα που θα αποφασίσει αν η κυβέρνηση συνασπισμού μπορεί να συγκεντρώσει αρκετές ψήφους για να εκλεγεί ο Πρόεδρος της χώρας. Αν αυτό δεν συμβεί, οι αγορές ανησυχούν γιατί μπορεί να πυροδοτήσει μια αιφνιδιαστική εκλογική αναμέτρηση που θα μπορούσε να φέρει την αριστερή αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και να εκτροχιάσει ένα διεθνές σχέδιο διάσωσης». Είναι σαφές πως η χώρα και η αγορά της γίνεται επίκεντρο του παγκόσμιου επενδυτικού ενδιαφέροντος για λόγους που παράγουν ανησυχία που αν δεν επιβεβαιωθεί θα προσφέρει ράλι ανακούφισης.

Απολογισμός

Η αγορά της Αθήνας φέτος ήταν μια «λαμπρή» εξαίρεση στην ανοδική τροχιά που εμφάνισαν τα περισσότερα χρηματιστήρια του ευρώ, με απώλειες από την αρχή της χρονιάς ως τώρα πάνω από -26% και με δυόμισι συνεδρίες να απομένουν ως το τέλος της. Το 2014 ωστόσο δεν ήταν διαρκώς μια κακή χρονιά. Το Χρηματιστήριο αρχικά, κύρια το πρώτο τρίμηνο, προεξόφλησε το φρένο στην πολυετή ύφεση στο δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς, την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας στις Αγορές, με δύο εκδόσεις ομολόγων και την επιτυχή έκβαση των εγχειρημάτων κεφαλαιακής ενίσχυσης των Τραπεζών.

Εκείνη την εποχή κυρίως και κάτω από την ευεργετική επίδραση όσων αναφέρθηκαν η Ελληνική κεφαλαιαγορά άντλησε, σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη της της Beta Sec, 8,3 δις ευρώ για την δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών. Επίσης περίπου 10,8 δις ευρώ αντλήθηκαν σε εκδόσεις Κρατικών και εταιρικών ομολόγων, ενώ άλλα 150 εκατ. ευρώ αφορούσαν αυξήσεις κεφαλαίου, νέες εισαγωγές (36 εκατ. ευρώ) και ιδιωτικές τοποθετήσεις (340 εκατ. ευρώ). Επιτεύχθηκαν λοιπόν εισροές που προσέγγισαν τα 20 δις ευρώ, ένας καθόλου ευκαταφρόνητος στόχος για μια οικονομία που το ΑΕΠ της βρίσκεται στα 185 δις ευρώ χονδρικά. Οι ξένοι επενδυτές, τέλος, συμμετέχοντας ενεργά στις πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου των Τραπεζών, αύξησαν την συμμετοχή τους στην κεφαλαιοποίηση της Αγοράς από 49,6% στο τέλος του 2013 σε 62,1% στο τέλος Νοεμβρίου (εξαιρουμένου του ΤΧΣ).

Μετά το Σεπτέμβριο και καθώς η καθυστέρηση της 5ης αξιολόγησης πλησίαζε επικίνδυνα στην ημερομηνία της Προεδρικής εκλογής, η Αγορά σταδιακά ενσωμάτωσε το παράγοντα του πολιτικού ρίσκου επιστρέφοντας στην καθοδική δυναμική. Την ίδια στιγμή οι ξένες Αγορές τερμάτισαν την χρονιά με ένα εντυπωσιακό ράλι βλέποντας εκ νέου ιστορικά υψηλά. Πολλοί εγχώριοι παράγοντες υπογραμμίζουν πως οι τρέχουσες τιμές δεν απέχουν πολύ από τα χαμηλά που όρισαν οι πιέσεις που ξέσπασαν αφού έγινε γνωστή η απόφαση της επίσπευσης της διαδικασίας για την εκλογή Προέδρου. Θεωρούν δε πως η μη ανάδειξη Προέδρου σήμερα στις 12:00 από την ελληνική Βουλή έχει ενσωματωθεί στις τιμές και δεν θα υπάρξουν κύματα πωλήσεων αν σήμερα έμμεσα «οριστεί» ημερομηνία για τις βουλευτικές εκλογές.

Ο ρόλος των ξένων επενδυτών

Οι ξένοι επενδυτές, συμμετέχοντας ενεργά στις πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου των Τραπεζών, αύξησαν την συμμετοχή τους στην κεφαλαιοποίηση της Αγοράς από 49,6% στο τέλος του 2013 σε 62,1% στο τέλος Νοεμβρίου (εξαιρουμένου του ΤΧΣ). Είναι σημαντικό συνεπώς το πώς εκείνοι βλέπουν την κατάσταση που θα διαμορφωθεί ανάλογα με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας σήμερα αλλά και των πιθανών εκλογών στις 25 Ιανουαρίου ή την πρώτη Κυριακή του Φεβρουαρίου αν ο κ Δήμας δεν συγκεντρώσει 180 βουλευτές υπέρ του.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας

ΗΠΑ Ευρώπη κόσμος

Το 2014 σφραγίστηκε με το θρίαμβο των χρηματιστηρίων.

Η εβδομάδα των Χριστουγέννων, παρά την χαμηλή συμμετοχή των επενδυτών στις συναλλαγές της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς λόγω των διακοπών και των αργιών που υπάρχουν, περιλάμβανε «δώρα» για τις περισσότερες από τις αγορές μετοχών. Αλλά για το επενδυτικό κοινό από τους αναλυτές καταγράφονται λιγότερες υποσχέσεις για την επόμενη χρονιά. Κάπως έτσι όμως λειτούργησαν οι αγορές τα χρόνια μετά την παγκόσμια ύφεση. Υπήρχε αρχικά υπογράμμιση και αύξηση του βάρους των αρνητικών ενδεχόμενων και ανάδειξη, ως πιθανού, του χειρότερου σεναρίου για την παγκόσμια ανάπτυξη. Αλλά καθώς η πραγματικότητα διέψευδε, στη συνέχεια, τις ανησυχίες, η ανακούφιση γινόταν ο άξονας του αγοραστικού ενδιαφέροντος. 

Η εικόνα της εξαετίας

Σε έξη χρόνια οι αγορές μετοχών πέρασαν από το μεγαλύτερο ξεπούλημα, μετά το Κραχ του 1929 και τη Μεγάλη Ύφεση που ακολούθησε, σε μια από τις σημαντικότερες ανοδικές πορείες του βίου τους. Αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι είναι αδύνατο να δουν οι ενεργοί επενδυτές μια ανάλογη μεταστροφή όσο ζήσουν. Διότι ο Dow Jones Industrial Average, από τις 11.544 μονάδες στις 31 Ιουνίου του 2008 βρέθηκε τον Μάρτιο του 2009, στις 6547 και είναι σήμερα στις 18.000. Τριπλασιάστηκε σχεδόν σε λιγότερο από έξη χρόνια, με μέση ημερήσια άνοδο +0,3%.

Για να ξεπεράσει την Παρασκευή τις 18.053 μονάδες με τον S&P500 από τις 666 να βρίσκεται πάνω από τις 2088. Βέβαια, υπήρξαν και περίοδοι που εμφανίστηκαν μεγαλύτερα κέρδη. Όπως το διάστημα από το 1982 ως το 1987 όταν οι τιμές των δεικτών σχεδόν τετραπλασιάστηκαν. Αλλά η διάρκειά του ήταν μόνο πέντε χρόνια.  Επίσης περίοδοι με μεγαλύτερη διάρκεια όπως η φάση από το 1990 ως το 2000 όταν οι τιμές σχεδόν πενταπλασιάστηκαν. Ωστόσο σε καμία άλλη περίπτωση δεν έχουν σημειωθεί τέτοιες επιδόσεις στο ίδιο χρονικό διάστημα. Μια ακόμα ιδιαιτερότητα της τρέχουσας ανοδικής πορείας είναι ότι, στην εξέλιξή της, δεν έχει ποτέ εμφανιστεί μια διόρθωση της τάξης του -10% ή και περισσότερο.

Η πιο πρόσφατη, που ξεκίνησε στα μέσα Σεπτεμβρίου και ολοκληρώθηκε στα μέσα του Οκτωβρίου, πλησίασε στο -10% χωρίς να το γράψει. Οι συντηρητικοί αναλυτές θεωρούν ότι αποτελεί πρόβλημα, το γεγονός πως οι τιμές όχι μόνο ανέκαμψαν από τη βουτιά του φθινοπώρου, αλλά με τα πρόσφατα κέρδη τους προκαλούν συζήτηση, ως προς το αν αντιστοιχούν σε περιοχή υπερτιμημένων επιπέδων. 

Το μέλλον

Πιθανά επειδή το πάθημα έγινε μάθημα, ακόμα και οι οπαδοί αυτής της άποψης για overbought επίπεδα στην Wall Street, δεν θεωρούν ότι έφθασε το τέλος της ανόδου των μετοχικών αξιών, επειδή ο S&P500 στο τέλος της εβδομάδας για 52η φορά στο 2014 σημείωσε νέο ρεκόρ υψηλών βίου. Δίνουν την πιθανότητα στον επόμενο χρόνο να υπάρξει μια διόρθωση της τάξης του -10% και περισσότερο, ανάλογη με εκείνη που παρουσιάστηκε το 1997-1998, που την προκάλεσαν εξελίξεις εκτός των ΗΠΑ. Όταν τα χρηματιστήρια έπεσαν σε παγκόσμια κλίμακα, με αφορμή μια οικονομική κρίση στην Ταϊλάνδη που τη διαδέχθηκε άλλη μια στη Ρωσία. Αλλά, το ανοδικό μονοπάτι, όπως τότε δεν αναιρέθηκε, έτσι και τώρα δεν υπάρχει πρόβλεψη πως θα το εγκαταλείψουν τα χρηματιστήρια.

Η αφορμή σύμφωνα με αρκετούς θα προέλθει από τη Δυτική Ευρώπη, όπου οι κίνδυνοι του αποπληθωρισμού και της ύφεσης αυξάνονται και θα μπορούσε να επηρεαστεί η οικονομία των ΗΠΑ. Δεκαεπτά τοις εκατό των αμερικανικών εξαγωγών πηγαίνουν στην Ευρώπη.  Αλλά για τους περισσότερους αναλυτές η επόμενη διόρθωση θα είναι μόνο μια διακοπή σε μια συνεχή ανοδική αγορά. Ο Dow Jones σύμφωνα με τους αισιόδοξους θα μπορούσε να φθάσει  στις 20.000 μονάδες μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, επειδή τα εταιρικά κέρδη είναι ισχυρά και οι τιμές του πετρελαίου και τα επιτόκια είναι χαμηλά, παρά την όποια διόρθωση μέσα στη διετία.

Την Παρασκευή, 26/12 στις ΗΠΑ οι μετοχές οδηγήθηκαν ψηλότερα με τους Dow S&P500 να κλείνουν σε νέα ιστορικά υψηλά με τη δεύτερη ανοδική εβδομάδα στη σειρά με δυναμική που αντιστοιχούσε σε γενικευμένη εμφάνιση αγοραστικού ενδιαφέροντος. Με οκτώ από τους δέκα πρωτογενείς κλάδους του βαρύτερου δείκτη μετοχών του πλανήτη να εμφανίζουν άνοδο μια μέρα που οι συναλλαγές έγιναν με χαμηλούς όγκους και πολλούς επενδυτές εκτός αγοράς, για τις διακοπές των Χριστουγέννων.  Ο  S&P500 έχει κερδίσει 5,9% σε επτά συνεδριάσεις που συνέβαλλαν στο να εμφανίσει την τέταρτη καλύτερη ετήσια επίδοση στο βίο του και 6% σκαρφάλωσε ο Dow Jones, στη μακρύτερη ανοδική αλυσίδα του από τον Μάρτιο του 2013.  

Η εβδομάδα σε αριθμούς

Ο S&P500 κέρδισε +0,9%, στο 2014 αποδίδει +13%, ο Dow κέρδισε +1,4%, στο 2014 αποδίδει +8,9%. Ο S&P400 της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε +1,3% με επίδοση +9,3% φέτος, και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, τινάχθηκε +1,6% εμφανίζοντας επίδοση έτους +4,4%. Ο δε Nasdaq100 κέρδισε +0,8%, με άνοδο το 2014 +20,1%. Η τιμή του χρυσού παρέμεινε αμετάβλητη, ο δείκτης HUI έμεινε υποχώρησε -1,6% και χάνει φέτος -17,7%. Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων ΗΠΑ ανέβηκαν 9 μονάδες βάσης στο 2,25% και στο 2014 είναι κάτω 78 μονάδες, οι αποδόσεις των ομολόγων μακράς διάρκειας, σκαρφάλωσαν κατά 6 στο 2,82%.

Οι αποδόσεις του ελληνικού 10ετούς, ανέβηκαν κατά 7bps στο 8,50%. Των δεκαετών πορτογαλικών ομολόγων έπεσαν κατά 1bp, στο 2,71% (κάτω 342bps από την αρχή του έτους), των Ιταλικών ανέβηκαν 4 μονάδες και κατέληξαν στο 1,99%. Οι αποδόσεις 10-ετών της Ισπανίας ομοίως ανέβηκαν 3 μονάδες βάσης στο 1,73%. Ενώ των γερμανικών bund παρέμειναν στο ρεκόρ χαμηλών ήτοι στο 0,59% (το 2014 έπεσαν 134bps). Οι αποδόσεις στα Γαλλικά ανέβηκαν 1bp, στο 0,90% και το spread ανάμεσα σε Γαλλικά και Γερμανικά 10ετή διαμορφώθηκε στα 31bps. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του Ενωμένου Βασιλείου ανέβηκαν 3 μονάδες, τερματίζοντας την Παρασκευή στο 1,88% και έχουν πέσει 114bps στο 2014.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας, κέρδισε +1,1% με ετήσια επίδοση +9,4%. Ο δείκτης DAX ανέβηκε  1,4%, με απόδοση +3,8% το 2014. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας κέρδισε +1,1% και φέτος κερδίζει +5,7%. Ο  δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία κέρδισε 1,9% ενώ για το 2014 εμφάνισε μεταβολή +2,0%. Ο ΓΔ του ΧΑ έχασε -1,07% και στο 2014 χάνει -26,62%. Οι αγορές των αναδυόμενων οικονομιών εμφάνισαν ανοδική δυναμική. Ο Bovespa της Βραζιλίας κέρδισε +1,0%, και το τρέχον έτος χάνει -2,7%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού ανέβηκε 1,1%, το 2014 αποδίδει +0,6%. Ο  δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα ανέβηκε 0,9%, ο δείκτης Sensex υποχώρησε κατά -0,4% αλλά έχει επίδοση στο 2014 +28,7%. Το χρηματιστήριο της Κίνας στη Σαγκάη ανέβηκε 1,6% σε υψηλά τετραετίας και το 2014 κερδίζει +47%. Ο MICEX στη Ρωσία έπεσε -2,2% και φέτος αποδίδει -5,8%.

Εκτός της πτώσης που σημειώνει η αγορά της Αθήνας, οι αγορές μετοχών στην πλειονότητά τους εμφάνισαν θετικές αποδόσεις το 2014 και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εμφανίζονται χαμηλές και σύμφωνες με τις επιθυμίες των Κεντρικών Τραπεζών. Το έτος που τελειώνει αυτή βδομάδα, ήταν εκείνο που έδειξε την άμεση εξάρτηση που υπάρχει ανάμεσα στη βούληση των αρμόδιων για τη νομισματική πολιτική  στις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη και στη διάθεση των επαγγελματιών επενδυτών για ανάληψη ρίσκου. Με τις εναλλαγές από την ανησυχία στην ανακούφιση δηλαδή με την εξάπλωση του Risk-On και του Risk-Off η παγκόσμια κεφαλαιαγορά άνθισε και κρατήθηκε όρθια μετά την μεγαλύτερη παγκόσμια ύφεση του αιώνα και έφερε τα ρεκόρ των δεικτών στο χρόνο που φεύγει.

ΧΑ

Η 53η χρηματιστηριακή εβδομάδα του 2014 ήταν μικρής διάρκειας και μικρού αποτελέσματος ως προς τις μεταβολές των βασικών δεικτών. Αλλά, δεν ίσχυσε το ίδιο για τις μεταβολές των επιμέρους τίτλων. Αφού η μηδενική μεταβολή του 25άρη ίσχυσε μόνο για ένα blue chip, την ΕΥΡΩΒ. Ενώ μόλις επτά, με υψηλό όμως συντελεστή βαρύτητας στο σχηματισμό της τιμής των δεικτών, εμφάνισαν άνοδο από +1,1% ως +5,7%, έναντι δεκατριών με απώλειες από -3,85% ως -8,9% και τεσσάρων με μικρές αρνητικές μεταβολές. 

Ο ΓΔ λοιπόν ξεκίνησε την εβδομάδα με άνοδο +0,63% και την τελείωσε την επόμενη συνεδρίαση με πτώση -1,69% και συνεπώς υποχώρησε -1,07% με τον 25άρη να βλέπει την άνοδο της Δευτέρας κατά +1,45% να σβήνεται από την πτώση της Τρίτης κατά -1,43% με τον FTSEM στο -0,6% για τη διήμερη εβδομάδα των Χριστουγέννων. Ο τζίρος ήταν οριακά πάνω από τα 60 εκατ. ευρώ τη μέρα και η αξία συναλλαγών για τις μετοχές του FTSEM ήταν κάτω από τις 800.000 ευρώ.

Η εβδομάδα ήταν ανοδική αλφαβητικά για τις ΕΕΕ +2,4%, ΕΤΕ +2%, ΙΝΛΟΤ +4,6%, ΟΠΑΠ +5,6%, ΟΤΕ +5%, ΤΙΤΚ +1,2% και ΦΦΓΚΡΠ +1,34%. Ενώ με πτώση από -3,4% ως -9% βρέθηκαν με αλφαβητική σειρά οι ΑΛΦΑ -6,1%, ΒΙΟ -7,8%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -5%, ΔΕΗ -3,5%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -8,9%, ΕΛΠΕ -4,65%, ΕΧΑΕ -4,2%, ΜΕΤΚ -3,85%, ΜΙΓ -4,2%, ΜΟΗ -5,8%, ΜΠΕΛΑ -4,8%, ΜΥΤΙΛ -6,1%, και ΤΕΝΕΡΓ -7,4%.  Θα λέγαμε πως εμφάνισαν αμυντική συμπεριφορά οι ΓΡΙΒ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ και ΠΕΙΡ  αφού υποχώρησαν από -1% ως -0,6%.

Με μια μόνο εβδομάδα με δυόμιση συνεδρίες για να κλείσει ο χρόνος και με την αγορά να απέχει μόλις 5,3% ψηλότερα από το ελάχιστο έτους, είναι περιττό να αναμένουμε σημαντικές αλλαγές στην ετήσια επίδοση των περισσότερων μετοχών του 25άρη.

Αποτιμώντας της εικόνα της απόδοσης των μετοχών στο τρέχον έτος θα την ορίζαμε γενικά ως πολύ αρνητική, παρά το γεγονός πως στη διάρκειά της ολοκληρώθηκε ένας ανοδικός κύκλος ικανών διαστάσεων και σχετικά μεγάλης διάρκειας. Ξεκίνησε από τις 6 Ιουνίου του 2012 και ολοκληρώθηκε στις 18 Μαρτίου του τρέχοντος έτους και παρέλαβε τον ΓΔ από τις 471,35 μονάδες και τον 25άρη από τις 167,93 και τους οδήγησε στις 1377,73 και τις 445,52 αντίστοιχα. Θα μπορούσαμε να πούμε πως η αγορά της Αθήνας συντονίστηκε τότε με την άνοδο της παγκόσμιας αγοράς για τις μετοχικές αξίες.

Το «καρδιογράφημα» του 2014

Το ΧΑ κινήθηκε ανοδικά, όσο χρονικό διάστημα η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα θεωρούσε πως, στη χώρα με το μεγαλύτερο χρέος ως προς το ΑΕΠ στην ευρωζώνη, υπήρχε κυβέρνηση που παρείχε και υποσχόταν πολιτική σταθερότητα και προσήλωση στην εφαρμογή του προγράμματος στήριξης. Μόλις αυτό αμφισβητήθηκε, από την κατάσταση που προκλήθηκε καθώς πλησίαζε μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει το πολιτικό σκηνικό, οι ρευστοποιήσεις για την ενθυλάκωση κερδών που  σχηματίστηκαν από την πολύμηνη άνοδο (21 μήνες) όρισαν την αρχή της κατηφόρας.  Η διάστασή της φαίνεται, αν αναζητηθεί η απόσταση από το max των τελευταίων 12 μηνών. Για τους ΓΔ και 25άρη είναι της τάξης του -38% ενώ πάνω από -41% για τον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.  Αν διατηρήσουμε αυτή την οπτική την σχετική με το μέγεθος της βουτιάς από τα μέγιστα έτους τότε τα blue chip χωρίζονται σε υποομάδες.

Πιο ενδιαφέρουσα είναι εκείνη που έχασε πάνω από το 50% της κεφαλαιοποίησης από το Μάρτιο ως σήμερα και είναι αλφαβητικά οι ΒΙΟ -65,7%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -50,1%, ΕΛΠΕ -52%, ΕΤΕ -64%, ΕΥΡΩΒ -67,1%, ΙΝΛΟΤ -54,6%, ΜΙΓ -72%, ΠΕΙΡ -54% και ΤΕΝΕΡΓ -55,1%.

Στον αντίποδα συναντάμε τις μετοχές του 25άρη με απόσταση από την κορυφή τους για στο δωδεκάμηνο 10 ποσοστιαίες μονάδες λιγότερο από του δείκτες ήτοι από -28% και κάτω. Αυτές αλφαβητικά είναι οι ΓΡΙΒ -22,6%, ΕΕΕ -27,7%, ΟΤΕ -28%, ΤΙΤΚ -26,1% και ΦΦΓΚΡΠ -20,9%. Αυτές θα λέγαμε ότι οι θεσμικοί θεώρησαν «δίκαιο» να κουρευτούν λιγότερο από το μέσο όρο, πιθανότατα γιατί θεωρούν πως θα προσβληθεί η κερδοφορία τους λιγότερο από ενδεχόμενη πολιτική αστάθεια. 

Αν τέλος παρατηρήσουμε την ετήσια επίδοση διαπιστώνεται πως είναι μια η μετοχή με κέρδη στο 2014 η ΦΦΓΚΡΠ με άνοδο +13,5% που ήταν επίσης ανάμεσα στις ανοδικές της εβδομάδας και εκείνες με τη μικρότερη απόσταση από την κορυφή του έτους. Σχεδόν τα ίδια χαρακτηριστικά έχει η ΤΙΤΚ με μηδενική μεταβολή για το έτος για την ώρα. Μετοχές που θα μπορούσαν να «χρησιμοποιηθούν» για τη βελτίωση της γενικής εικόνας για τη χρονιά που εκπνέει, είναι επίσης οι  ΟΠΑΠ και ΟΤΕ που έχουν επίδοση -1,8% και θα μπορούσαν σχετικά «εύκολα» να προστεθούν στις ανοδικές του 2014 με την ΓΡΙΒ στο -5,9% να κατέχει την τρίτη θέση στην κατάταξη με βάση τη μικρότερη πτώση στο χρόνο

Τεχνική ανάλυση

Οι εξελίξεις στο εσωτερικό και μια παγκόσμια αισιοδοξία, που λειτουργούσε ευνοϊκά για τις μετοχικές αξίες, οδήγησαν στην εγγραφή διπλού πυθμένα για τον 25άρη μετά την πτώση που ξεκίνησε από τον Σεπτέμβριο, μόλις έγινε γνωστή η αδυναμία συμφωνίας με την τρόικα. Ο διπλός πυθμένας  έδωσε από την πλευρά της τεχνικής ανάλυσης θετικό σήμα ανάκαμψης των τιμών, αφού δοκίμασαν με πιέσεις δύο φορές τα χαμηλά του Οκτωβρίου αλλά και του Νοεμβρίου για το 2014. Μετά από τις 12/11 η αγορά κινήθηκε στους ρυθμούς του παγκόσμιου ράλι και καλύτερα, ως τις 8 Δεκεμβρίου. Τότε οι πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό οδήγησαν στην εγγραφή νέου χαμηλού για τον 25άρη στις 12 του μηνός στις 261 μονάδες, με το ως τότε χαμηλό των 277 που σημειώθηκαν στις 15 Οκτωβρίου.

Οι συνεδριάσεις που ακολούθησαν σχημάτισαν την αντίδραση από το νέο χαμηλό που σαν διάσταση είναι μικρή με βάση το κλείσιμο της περασμένης βδομάδας στις 275,65 με μηδενική μεταβολή σε εβδομαδιαία βάση. Μάλλον συσσώρευση θα την θεωρήσουμε παρά αντίδραση με αποτέλεσμα να δικαιολογούμε τις κινήσεις των traders ως απόρροια των μηνυμάτων από την στατιστική προϊστορία.

Η στατιστική προϊστορία

Από την κορύφωση της ανόδου του ΧΑ από το καλοκαίρι του 2012 ως τον Μάρτιο του 2014 ο 25άρης έχει πτωτική πορεία που την σχηματίζουν αλυσίδες καθοδικών συνεδριάσεων που είναι είτε πολλές με μικρή αρνητική μεταβολή είτε λίγες με μεγάλο καθοδικό βηματισμό. Κάθε φορά που οι πιέσεις εκτονώνονται ακολουθούν δυο τύπων αντιδράσεις. Μερικές φορές η ανοδική αντίδραση παίρνει τα χαρακτηριστικά ενός υπολογίσιμου rebound κάτι που περιλαμβάνει αρκετές συνεδριάσεις με μεγάλα κέρδη που σχηματίζουν ανοδικές αλυσίδες. Όπως στην άνοδο από τις 16 Μαΐου που ο 25άρης από τις 350 μονάδες βρέθηκε στις  10 Ιουνίου στις 430 μονάδες, αλλά και στις 8/8 που από τις 336,3 στις 8 Σεπτεμβρίου ήταν στις 390,92. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που μετά τη βουτιά η αντίδραση εξελίσσεται σε συσσώρευση κοντά στα χαμηλά και τότε ακολουθεί νέο κύμα πιέσεων και αναζήτηση νεότερων χαμηλών που θα λειτουργήσουν σαν στήριξη στην κατηφόρα των τιμών που προκαλείται από τη διάθεση να αποφύγουν τους κινδύνους  που συνεπάγεται η συμμετοχή στην κεφαλαιοποίηση του ΧΑ.

Το πλήθος των συνεδριάσεων που απαιτήθηκαν για να ξεκινήσει η νέα πτώση στην περίοδο από 16/4 ως 9/5 ήταν 14 συνεδρίες στην αμέσως επόμενη παρόμοια φάση συσσώρευσης μετά από νέα τοπικά χαμηλά που την διαδέχθηκε πτώση καθώς δεν κατάφερε η αγορά να ανακτήσει το 50% των απωλειών από την πρόσφατη κάθοδό της ήταν στο τέλος του πρώτου δεκαήμερου του Ιουλίου ως τις 25 εκείνου του μήνα. Με ένδεκα συνεδριάσεις από τη μέρα εγγραφής του χαμηλού ως τη μέρα της έναρξης της νέας πτώσης. Τώρα, μετά την εγγραφή του νέου χαμηλού έτους στις 12/12 στις 261 μονάδες χονδρικά, έχουν περάσει επτά συνεδριάσεις με το δείκτη 14,65 μονάδες ψηλότερα ενώ η πιο πρόσφατη κάθοδος άρχισε αφού έγραψε τις 340 στις 8/12.  Η στατιστική προϊστορία θέλει να απαιτούνται λίγες συνεδριάσεις πριν από μια νέα κάθοδο και η ιδιομορφίες της συγκυρίας αυτό το ενδεχόμενο το επιταχύνουν παρά το καθυστερούν χωρίς να αποκλείεται όλα να αλλάξουν αν σήμερα από τη Βουλή εκλεγεί Πρόεδρος.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές κινήθηκαν κατά πλειονότητα σε υψηλότερα επίπεδα σήμερα Δευτέρα, μετά από τα κέρδη στη Wall Street, ενώ το ευρώ βρίσκεται κοντά χαμηλά 28 μηνών έναντι του δολαρίου κατάσταση που αποδίδεται στη νευρικότητα των επενδυτών πριν από ψηφοφορία στο ελληνικό κοινοβούλιο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας έφτασε πάνω από +0,1%. Ο Nikkei στο Τόκιο αναρριχήθηκε αρχικά ως το +0,4% αλλά μετά πέρασε σε πτώση και βρίσκεται στις 07:45 στο -0,5% και οι μετοχές της Αυστραλίας αυξήθηκαν κατά +1,44%. Οι Dow και S & P 500 έκλεισαν σε νέα επίπεδα ρεκόρ την Παρασκευή μετά από ένα ευρύ ράλι.

Το ευρώ διαμορφώθηκε με ελαφρά διαφοροποίηση στα 1,2173 δολάρια, που δεν απέχουν πολύ από το χαμηλότερο επίπεδο στα 1,2165 δολάρια, από τον Αύγουστο του 2012, που χτύπησε την προηγούμενη εβδομάδα.

«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια ψηφοφορία στο κοινοβούλιο αργότερα σήμερα που θα αποφασίσει αν η κυβέρνηση συνασπισμού μπορεί να συγκεντρώσει αρκετές ψήφους για να εκλεγεί ο Πρόεδρος της χώρας. Αν αυτό δεν συμβεί, οι αγορές ανησυχούν γιατί μπορεί να πυροδοτήσει μια αιφνιδιαστική εκλογική αναμέτρηση που θα μπορούσε να φέρει την αριστερή αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και να εκτροχιάσει ένα διεθνές σχέδιο διάσωσης».

«Ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος Σταύρος Δήμας, θα πρέπει να συγκεντρώσει 180 ψήφους στο κοινοβούλιο για να γίνει πρόεδρος. Αν ο Δήμας εκλεγεί, το ευρώ θα μπορούσε να αναπηδήσει σε ένα ράλι ανακούφισης, καθώς η Ελλάδα θα μπορεί να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της. Από την άλλη, το ευρώ θα μπορούσε να πέσει προς τα 1,21 δολάρια εάν οι 180 ψήφοι δεν εξασφαλιστούν, δεδομένου ότι στην αγορά θα αναλογιστούν τον κίνδυνο της αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι υπέρ της φορολογικής ανασυγκρότησης, με την κατάληψη της εξουσίας μετά από μια αιφνιδιαστική εκλογή στις αρχές του επόμενου έτους». Δήλωσε ο Masafumi Yamamoto, ένας αναλυτής της αγοράς στο Τόκιο.

Η τιμή του αργού πετρελαίου ΗΠΑ ανέκαμψε από τις νέες εντάσεις στη Λιβύη. Καθώς οι συγκρούσεις κλιμακώθηκαν μεταξύ των φατριών που μάχονται για τον έλεγχο του έθνους, μέλους του ΟΠΕΚ.

Τα futures του αργού αυξήθηκαν 1,5% στα 55,53 δολάρια το βαρέλι, μετά την πτώση κατά 2% την Παρασκευή.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Δημήτρης Τζάνας της TecGroup

Το αποτέλεσμα της 2ης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν στο πλαίσιο του αναμενόμενου (168 υπέρ του Σταύρου Δήμα με εκτίμηση να ανέλθουν μέχρι 170). 

Απομένει, πλέον, η 3η ψηφοφορία της Δευτέρας 29/12 και η πιθανότητα να συγκεντρωθούν 180 ψήφοι έχει πλέον ελαχιστοποιηθεί. Καθώς το σενάριο συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων δεν βρίσκει ανταπόκριση, ενώ η προσέγγιση του στόχου προϋποθέτει  ταυτόχρονη μεταστροφή της στάσης από βουλευτές της ΑΝΕΛ και της ΔΗΜΑΡ  από κοινού με τους ανεξάρτητους βουλευτές. Είναι φανερό λοιπόν ότι το σενάριο των πρόωρων εκλογών στο άμεσο μέλλον έχει  πλέον εμφανές προβάδισμα…

Το Χρηματιστήριο, ωστόσο, τηρεί ψύχραιμη  στάση εν όψει της ορατής προοπτικής για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Η βίαιη αποεπένδυση, ανάλογη εκείνης που εκδηλώθηκε όταν αναγγέλθηκε η πρόωρη διαδικασία για εκλογή Προέδρου, δεν επαναλήφθηκε δημιουργώντας την αίσθηση ότι οι επενδυτές εξωτερικού έχουν την πρόθεση να διατηρήσουν τις "Ελληνικές θέσεις τους" εωσότου ξεκαθαριστεί το πολιτικό τοπίο. 

Η στάση αναμονής υποβοηθείται από τις εορταστικές ημέρες καθώς οι διαχειριστές τείνουν να απέχουν από τις Αγορές αυτές τις ημέρες, αλλά είναι βέβαιο ότι σύντομα θα επαναξιολογηθεί ενόψει του νέου έτους.

Στο εξωτερικό, η Fed ανήγγειλε την πρόθεσή της να μεταφέρει την ανοδική κίνηση των παρεμβατικών επιτοκίων της για το 2ο τρίμηνο, διαμορφώνοντας ωστόσο τις προϋποθέσεις για ανοδική κίνηση του δολαρίου στο επόμενο διάστημα. Έτσι, το Αμερικανικό νόμισμα επαναφέρει την προοπτική ενίσχυσης της κυριαρχίας του για το μέλλον, διαδικασία που είχε τεθεί υπό αμφισβήτηση, με παράλληλη πιθανή  περαιτέρω μείωση των τοποθετήσεων Αμερικανικών funds στη διατελούσα σε στασιμότητα Ευρώπη.

Πλησιάζει, επομένως, η ώρα που η ΕΚΤ πρέπει να δράσει με αποφασιστικότητα για να αποτρέψει την συντήρηση συνθηκών αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία βρήκε βοήθεια από την Κίνα συνάπτοντας άμεσα συμφωνία "swap" ύψους 24 δις δολαρίων προκειμένου να αντιμετωπίσει την υποτίμηση του νομίσματός της, ενόσω οι εναντίον της κυρώσεις της Δύσης είναι σε ισχύ. Παράλληλα, η αποκατάσταση των σχέσεων των ΗΠΑ με την Κούβα, καταδεικνύει ότι το φιλελεύθερο μοντέλο λειτουργίας της Οικονομίας, αν και είναι πολλαπλά υπεύθυνο για τις υφιστάμενες δυσλειτουργίες (οικονομικές, κοινωνικές κ.α.) δεν έχει αντίπαλο δέος.

ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec

Το 2014 ήταν μια χρηματιστηριακή χρονιά με δύο πρόσωπα. Το πρώτο εξάμηνο χαρακτηρίστηκε από ανοδικές τάσεις και έντονες εισροές κεφαλαίων τόσο πρωτογενώς όσο και δευτερογενώς. Το Χρηματιστήριο προεξόφλησε το γύρισμα της Οικονομίας στο δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς, την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας στις Αγορές, με δύο εκδόσεις ομολόγων και την επιτυχή έκβαση των εγχειρημάτων κεφαλαιακής ενίσχυσης των Τραπεζών.

Σε αυτή την περίοδο αντλήθηκαν 8,3 δισ. ευρώ για την δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, περίπου 10,8 δισ ευρώ αντλήθηκαν σε εκδόσεις Κρατικών και εταιρικών ομολόγων ενώ άλλα 150 εκατ. ευρώ αφορούσαν αυξήσεις κεφαλαίου (150 εκατ. ευρώ), νέες εισαγωγές (36 εκατ. ευρώ) και ιδιωτικές τοποθετήσεις (340 εκατ. ευρώ).

Το δεύτερο "ημίχρονο" του 2014 ήταν φορτισμένο από τις πολιτικές εξελίξεις.

Μετά το Σεπτέμβριο και καθώς η καθυστέρηση της 5ης αξιολόγησης πλησίαζε επικίνδυνα στην ημερομηνία της Προεδρικής εκλογής, η Αγορά σταδιακά ενσωμάτωσε το παράγοντα του πολιτικού ρίσκου επιστρέφοντας στην εσωστρέφεια. Την ίδια στιγμή οι ξένες Αγορές τερμάτισαν την χρονιά με ένα εντυπωσιακό ράλι βλέποντας εκ νέου ιστορικά υψηλά.

Σε μια ήρεμη σχετικά πολιτική περίοδο η Ελληνική κεφαλαιαγορά μέτρησε εισροές που προσέγγισαν τα 20 δις ευρώ, όχι άσχημα για μια οικονομία που το ΑΕΠ βρίσκεται στα 184 δις ευρώ.

Οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο αυξήθηκαν κατά 48% και διαμορφώθηκαν σε μέση ημερήσια βάση στα 128 εκατ. ευρώ, ενώ για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά τα μετοχικά αμοιβαία εμφάνισαν εκροές (43 εκατ. ευρώ) απόρροια της συρρίκνωσης του διαθέσιμου εισοδήματος αλλά και της μεταβλητότητας που εμφάνισε η Αγορά στο τέλος της χρονιάς.

Οι ξένοι επενδυτές, τέλος, συμμετέχοντας ενεργά στις πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου των Τραπεζών αύξησαν την συμμετοχή τους στην κεφαλαιοποίηση της Αγοράς από 49,6% στο τέλος του 2013 σε 62,1% στο τέλος Νοεμβρίου (εξαιρουμένου του ΤΧΣ).

Τα χαμηλά επιτόκια και η ποσοτική χαλάρωση που πλέον έχει υιοθετηθεί από τις κυριότερες Κεντρικές Τράπεζες, σε συνδυασμό με το χαμηλό ενεργειακό κόστος διατηρούν διεθνώς τις προσδοκίες των επενδυτών στο απόγειο και για το 2015. Οι μετοχές φαίνεται να έχουν τον πρώτο λόγο αφού αποτελούν την ενδεδειγμένη επιλογή σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων και προσδοκιών για υψηλότερα εταιρικά κέρδη.

Από την άλλη πλευρά η Ευρώπη θα περάσει σε μια χρονιά που το πολιτικό ρίσκο θα είναι αυξημένο. Γενικές εκλογές είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν στην Μ. Βρετανία (7/5), στην Τουρκία (13/6), στην Πολωνία (Οκτώβριος), στην Πορτογαλία (11/10) και στην Ισπανία (20/12). Αρκετά πιθανή φαίνεται και η προσφυγή στις κάλπες στην Ελλάδα στις 25/01 ή την 1/02 εφόσον δεν υπάρξει αποτέλεσμα στην τρίτη ψηφοφορία για την ανάδειξη Προέδρου την προσεχή Δευτέρα.

Από το πώς θα εξελιχθούν τα πολιτικά θέματα ξεκινάει η προσέγγιση της Ελληνικής Αγοράς το 2015. Κάθε σενάριο διαμορφώνει διαφορετικές οικονομικές συνθήκες και είναι βέβαιο ότι θα αποτιμηθεί με διαφορετικό τρόπο από το Χρηματιστήριο.

Η προσφυγή στις κάλπες στο ξεκίνημα της χρονιάς θα επιβραδύνει την οικονομική δραστηριότητα καθώς και κάθε άλλη εξέλιξη που αφορά τις αποκρατικοποιήσεις και την υλοποίηση άλλων διαρθρωτικών αλλαγών.

Οι ξένοι επενδυτές θα τηρήσουν στάση αναμονής η οποία ήδη έχει αποτυπωθεί στην υποχώρηση των συναλλαγών σε ομόλογα και μετοχές. Το επιθυμητό σενάριο για την Αγορά θα είναι η διαμόρφωση μια Κυβέρνησης ή Κυβερνητικού σχηματισμού που θα κλείσει την διαπραγμάτευση με την τρόικα με επιτυχή τρόπο και θα ξεκινήσει άμεσα την συζήτηση για την ελάφρυνση - επιμήκυνση του χρέους.

Το δυσμενές σενάριο είναι η διατήρηση του κλίματος αβεβαιότητας μέχρι τον Μάρτιο, με επαναληπτικές εκλογές σε ενδεχόμενο αποτυχίας σχηματισμού Κυβέρνησης.

Η συμπίεση του χρόνου δεν θα είναι μόνο καθοριστική για την διατήρηση της θετικής δυναμικής των δεικτών (ΑΕΠ, Ανεργία, εκτέλεση προϋπολογισμού), αλλά και για την εστίαση της Χώρας από επενδυτικά κεφάλαια που βρίσκονται σε αναζήτηση ευκαιριών σε αναδυόμενες Αγορές.  Και τα δύο σενάρια διαμορφώνουν ιδανικές συνθήκες μεταβλητότητας, καθώς ήδη η Αγορά έχει εκτροχιαστεί από τα μεγέθη επιτείνοντας κάποιες επιμέρους υπερβολές στις Ελληνικές μετοχές.

Θεμελιωδώς η Αγορά διαπραγματεύεται στις 11 φόρες την προσδοκώμενη κερδοφορία του 2015. Οι μέσες εκτιμήσεις της Αγοράς ανεβάζουν την κερδοφορία στα 3,5 δισ ευρώ, με σημαντική συνεισφορά και από τον Τραπεζικό κλάδο για τον οποίο ιφύσταται η υπόθεση σταθεροποίησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η Αγορά διαπραγματεύεται κάτω από τον ιστορικό μέσο όρο των 14,5 φορών, επομένως σε επίπεδο εκτιμήσεων η Αγορά παρουσιάζει ελκυστικότητα, η οποία απομειώνεται ωστόσο, από την αύξηση των ασφάλιστρων κινδύνου (risk premium) τα οποία επικρατούν για τις Ελληνικές αξίες.

Σε αυτές τις εταιρείες, καθώς και σε όσες έχουν αυξημένο εξαγωγικό προσανατολισμό, εκτιμούμε ότι μπορούν να διατηρηθούν ή να χτισθούν σταδιακά θέσεις όσο η κατάσταση παραμένει ασαφής σε ότι αφορά την πολιτική κατάσταση. Οι εταιρείες αυτές θα έχουν και τον πρώτο λόγο σε μια συγκυρία μεγαλύτερης επενδυτικής ορατότητας.

Τεχνικά η Αγορά κλείνει κοντά στο χαμηλό έτους, έχοντας "δει" το υψηλό στα μέσα Μαρτίου στις 1.379 μονάδες. Οι πωλητές έχουν το πάνω χέρι της Αγοράς από το Σεπτέμβριο και μετά, έχοντας οδηγήσει το Χ.Α. σε συνεχή χαμηλά.

Συμπερασματικά το 2015 ξεκινάει απαισιόδοξα τουλάχιστον σε ότι αφορά την διαγραμματική εικόνα του Γενικού Δείκτη, έχοντας ακόμα περιθώρια υποχώρησης πριν από κάποια δυναμική ανοδική αντίδραση. Ενδείξεις αντιστροφής τάσης ακόμα δεν έχουν διαπιστωθεί και αντλώντας από την πρόσφατη εμπειρία του 2012 θα πρέπει να αναμένουμε πρώτα ένα συναλλακτικό στέγνωμα (ημερήσιοι τζίροι 40 – 50 εκατ. ευρώ) πριν ο Γενικός Δείκτης αλλάξει πορεία.

Ξένοι αναλυτές

Οι διακοπές στερούν τη δυνατότητα εμφάνισης εκθέσεων και διαλέξαμε να παρουσιάσουμε ένα άρθρο του Bloomberg που έχει τίτλο:

«Συνήθισαν οι Έλληνες στο πολυετές χάος και απορρίπτουν τις προειδοποιήσεις Σαμαρά»

Η συσχέτιση που κάνουν δε, είναι με άλλο ένα βίντεο, όπου μιλά για την περίπτωση της Ελλάδας ο Holger Schmiedling στέλεχος της Berenberg Bank, με τίτλο «Η ΕΚΤ μπορεί να περιορίσει την μόλυνση από την Ελληνική περίπτωση».

Στο άρθρο αναφέρεται ότι κατάληξε σε αδιέξοδο η προσπάθεια του πρωθυπουργού να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές καθώς η προειδοποίηση για αναταραχή αν διακοπεί το έργο της κυβέρνησης δεν συγκίνησαν τους Έλληνες. Συνεχίζει δε:

«Το 2014 σηματοδότησε την έξοδο της Ελλάδας από ύφεση έξι ετών, που κόστισε στη χώρα περίπου το ένα τέταρτο της οικονομικής παραγωγής της και τριπλασίασε το ποσοστό ανεργίας. Ενώ ο Σαμαράς υποστηρίζει ότι μια αλλαγή της κυβέρνησης θα έθετε σε κίνδυνο τη διαφαινόμενη ανάκαμψη, ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται να εγκαταλείψει τα μέτρα λιτότητας που συνδέονται με το διεθνές σχέδιο διάσωσης της χώρας.

Η προοπτική των πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών προκάλεσε πτώση των χρηματοπιστωτικών αγορών στην Ελλάδα, φαινόμενο που θυμίζει τις μνήμες της κορύφωσης της οικονομικής κρίσης το 2012, όταν η συμμετοχή της χώρας στην Ευρωζώνη ήταν σε κίνδυνο και ο Σαμαράς πήρε την εξουσία μετά από δύο εκλογικές αναμετρήσεις με νίκη κόψη του ξυραφιού σε διάστημα έξι εβδομάδων.

Ο Σαμαράς λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναβιώσει την προοπτική της εξόδου του ευρώ, αλλά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα θα επικρατήσει στην αναμέτρηση. Μια έρευνα από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Rass που δημοσιεύθηκε στις 21 Δεκεμβρίου έδειξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μπροστά από τη Νέα Δημοκρατία του Σαμαρά κατά 3,4 ποσοστιαίες μονάδες, αν και χαμηλότερα από τις 5,3 μονάδες το Νοέμβριο.

"Ο Σαμαράς έχει φωνάξει λύκος πάρα πολλές φορές”, δήλωσε ο Δημήτρης Τριανταφύλλου, επίκουρος καθηγητής στο τμήμα διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Kadir Has στην Κωνσταντινούπολη. “Σκιαγραφώντας το φόβο της εξόδου του ευρώ δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά αυτή τη φορά ούτε σε σχέση με τους βουλευτές ούτε με τους ψηφοφόρους”.

Η απόφαση του πρωθυπουργού στις 8 Δεκεμβρίου να επισπευσθεί η διαδικασία της επιλογής Προέδρου, προκάλεσε νωρίτερα αυτό το μήνα τις χειρότερες ρευστοποιήσεις στο χρηματιστήριο σε 27 χρόνια. Ο δείκτης είναι κάτω κατά 18% από τότε, υπό την καθοδήγηση των τραπεζικών μετοχών.

Η πιθανότητα για μεγαλύτερη πολιτική αναταραχή έχει λειτουργήσει ως προειδοποίηση προς τις εταιρείες που θα πιστωνόντουσαν την ανάκτηση του θετικού βηματισμού στην ανάπτυξη που έλαβε χώρα, αφού πρώτα η Ελλάδα έφερε τα οικονομικά της υπό έλεγχο.

Ενώ η κυβέρνηση σχεδιάζει να τρέξει ένα ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το επόμενο έτος, η αύξηση του κόστους δανεισμού από την απόδοση των 10ετών ομολόγων που το Σεπτέμβριο κατάφερε και υποχώρησε στο 5,52% (Σημ. δική μας τώρα είναι στο 8,50%) σημαίνει ότι η χώρα εξακολουθεί να χρειάζεται μια προληπτική πιστωτική γραμμή.

“Αυτό που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την Ελλάδα είναι ο λάθος χειρισμός της κατάστασης από το πολιτικό σύστημα”, δήλωσε ο Ανδρέας Ανδρεάδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, του οποίου η βιομηχανία αντιπροσωπεύει περίπου το ένα έκτο της οικονομίας».  

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις καλεί την Αθήνα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τονίζοντας ότι ότι «κάθε νέα κυβέρνηση» στην Ελλάδα πρέπει να «σεβαστεί» τις δεσμεύσεις των προκατόχων της. Από το 2009, η Ελλάδα έχει σημειώσει «τεράστια πρόοδο, πρέπει να έχουμε περισσότερο σεβασμό για αυτό», αναφέρει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται το Σάββατο στην εφημερίδα Bild.

«Προετοιμαζόμαστε για να αντέξουμε τυχόν κλυδωνισμούς», τονίζει ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, σε συνέντευξή του στο «Βήμα» εν όψει της αυριανής τρίτης ψηφοφορίας για εκλογή Προέδρου και του ενδεχομένου πρόωρων εκλογών. «Περάσαμε ήδη νομοθετήματα που παρέχουν ασφάλεια στις καταθέσεις, είμαστε σε διαρκή επαφή με τους εταίρους μας, ενώ όλη η κυβέρνηση θα βρίσκεται επί ποδός και σε επαγρύπνηση» 

Ανάκαμψη παρουσίασαν οι ελληνικές εξαγωγές τον φετινό Οκτώβριο, αν και σε επίπεδο 10μηνο κινήθηκαν πτωτικά. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η συνολική αξία των εξαγωγών - αποστολών κατά τον μήνα Οκτώβριο 2014 ανήλθε στο ποσό των 2.514,0 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση, σε ευρώ, 7,1%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2013. Η αντίστοιχη μεταβολή χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσίασε αύξηση κατά 58,2 εκατ. ευρώ, δηλαδή 3,8%.

Χαμηλότερος των προσδοκιών ήταν ο τζίρος της χριστουγεννιάτικης αγοράς, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το βασικό συμπέρασμα από την κίνηση των εμπορικών καταστημάτων την περίοδο των Χριστουγέννων, είναι η περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης. 

Με την τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου στη Βουλή να μετρά πλέον ώρες, είναι κοινή η εκτίμηση στο πολιτικό προσωπικό της χώρας ότι η πιθανότητα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες είναι κάτι παραπάνω από πιθανή. Ο Πρωθυπουργός το βράδυ της Κυριακής, την ώρα που ο κόσμος παρακολουθούσε με κομμένη την ανάσα την επιχείρηση διάσωσης των επιβατών του Norman Atlantic, αποφάσισε, μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας να συνεδριάσει στις 14.00, το Υπουργικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του.

Μνημόνιο συνεργασίας με την Aktua Soluciones Financieras, μία από τις μεγαλύτερες ισπανικές εταιρείες διαχείρισης δανείων σε καθυστέρηση, υπέγραψε η Alpha Bank, με σκοπό τη σύσταση στην Ελλάδα μίας καινοτόμου κοινοπραξίας με ανάλογο αντικείμενο, την Aktua Hellas. Στην υπό ίδρυση εταιρεία θα συμμετέχουν η Alpha Bank με ποσοστό 45% και η Aktua, καθώς και συνδεδεμένες με αυτήν εταιρείες με ποσοστό 55%.

Το «πράσινο φως» για την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου, ύψους 9.180.000,00 ευρώ κατ' ανώτατο όριο, διαιρούμενο σε απλές ομολογίες σε φυσική μορφή, έδωσε το διοικητικό συμβούλιο της ΑΕΓΕΚ. Σκοπός της έκδοσης είναι η αναχρηματοδότηση υφιστάμενων τραπεζικών υποχρεώσεων της εταιρείας. Το δάνειο πρόκειται να καλυφθεί από τις Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς, ως Ομολογιούχους Δανειστές, σύμφωνα με τους συνήθεις όρους χορηγήσεων και εξασφαλίσεων σε παρόμοιες συμβάσεις.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Συρρίκνωση της ρωσικής οικονομίας κατά 4% το 2015 και έλλειμμα μεγαλύτερο του 3% του ΑΕΠ στον προϋπολογισμό εάν η τιμή του πετρελαίου φτάσει στα 60 δολάρια το βαρέλι, κατά μέσο όρο προβλέπει ο υπουργός Οικονομικών της χώρας. Ο κ. Σιλουάνοφ είπε στους δημοσιογράφους ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου του επανέλεγξαν τις προβλέψεις τους λαμβάνοντας υπόψη τους τη μειωμένη τιμή του πετρελαίου. Σημείωσε επίσης ότι αναμένει η ισοτιμία του ρουβλίου έναντι του δολαρίου να διαμορφωθεί γύρω στα 51 ρούβλια ανά δολάριο το 2015.

Νέο ρεκόρ σημείωσε η ανεργία στη Γαλλία τον Νοέμβριο, με τον αριθμό των ανέργων να ανέρχεται στα 3,488 εκατομμύρια, αυξημένο κατά 27.400 (+0,8) σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας. Σε ετήσια βάση, η αύξηση των ανέργων ανέρχεται στο 5,8%.

Δαπάνες ύψους 29 δισ. δολ. ενέκρινε η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, με στόχο να βοηθήσει τις λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες της χώρας και νοικοκυριά με επιδοτήσεις και άλλα μέτρα. Ωστόσο, αναλυτές εκφράζουν επιφυλάξεις για το κατά πόσο τα μέτρα αυτά θα μπορέσουν να τονώσουν την ανάπτυξη. Το πακέτο ύψους 3,5 τρισ. γεν (29,12 δισ. δολ.) ανακοινώθηκε δύο εβδομάδες μετά τη εκλογική νίκη του κυβερνητικού συνασπισμού του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως περιμένει ότι το σχέδιο για την τόνωση της οικονομίας θα αυξήσει το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Ιαπωνίας κατά 0,7%.

Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν την Παρασκευή οι δύο βασικοί αμερικανικοί δείκτες, με τον Dow Jones να καταγράφει το 38ο από την αρχή της χρονιάς και τον S&P 500 να καταρρίπτει το 52ο. Παράλληλα, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2000. 

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα